לא לכולנו יש את הידע הכלכלי לביצוע השקעות מושכלות בשווקים הפיננסיים ולעתים כולנו מפנטזים על השקעה מוצלחת במניה מסוימת בבורסה שתהפוך אותנו לעשירים ככורח. המציאות הינה שונה במקצת והעילויים הפיננסיים במשק מועסקים בדרך כלל בבתי השקעות או סוחרים בעצמם בנוחיות ביתם. נשאלת השאלה - האם קיים מכשיר פיננסי מסוים באמצעותו גם אנחנו, הציבור הרחב, נוכל לבצע השקעות בבורסה וליהנות מתשואה גבוהה יותר מאשר זו שנקבל על הפיקדון השקלי שיש לנו בבנק? התשובה היא כן, ולמכשיר פיננסי זה קוראים קרן נאמנות.
קרן נאמנות היא למעשה מכשיר פיננסי מצוין ויעיל דרכו גם אנחנו, חסרי הידע הפיננסי, יכולים לבצע השקעות סולידיות ואגרסיביות כאחד מבלי להיות בעלי ידע פיננסי מוקדם. מהי בעצם אותה קרן נאמנות? ובכן, קרן נאמנות היא למעשה גוף פיננסי שהוקם ומנוהל על ידי גופים פיננסיים חזקים בשוק (בנקים, בתי השקעות וכיו"ב) המציעה לציבור הרחב יחידות השתתפות בעלות ערך נקוב של 100 אגורות (בעת ההשקה). יחידות השתתפות אלה הן ניירות ערך לכל דבר המשקפות את זכאות המחזיקים בהן לאחוז מסוים מסך קרן הנאמנות והרווחים שנצברו בה. אחוז הזכאות של יחידת השתתפות אחת שווה לסך שווי קרן הנאמנות מחולקת במספר יחידות ההשתתפות שהונפקו.
כל קרן נאמנות חייבת להנפיק לציבור הרחב תשקיף המפרט את מדיניות ההשקעה של קרן נאמנות, תמהיל אחזקותיה, פרטים בדבר זהות מנהלי הקרן, זהות נאמן הקרן ופרטים רלוונטיים נוספים. קרן הנאמנות חייבת ומחויבת להתנהל על-פי הכתוב והמוצהר בתשקיף שלה ועל מנת להבטיח את התנהלותה התקנית של מנהלי קרן הנאמנות יש לכל קרן נאמן שמטרתו היא אחת - לדאוג כי מנהלי קרן הנאמנות פועלים על פי התשקיף.
בבורסה הישראלית נסחרות עשרות קרנות נאמנות שונות בעלי הרכבים ותמהילים שונים. כך למשל נוכל למצוא קרן נאמנות בעל אופי סולידי אשר מדיניות ההשקעה המוצהרת שלה היא 15% מניות ו-85% אגרות חוב ממשלתיות. על פי דוגמא זו, כל הרוכש יחידת השתתפות אחת הופך לשותף בתיק השקעות הקרן. באותו האופן קיימות גם קרנות נאמנות אגרסיביות המשקיעות עד 100% במניות. אחד היתרונות הבולטים בהשקעה באמצעות קרן נאמנות היא שכל אדם, גם אם אינו בקיא בפיננסיים, יכול להיות שותף בהשקעה קבוצתית המנוהלת על ידי גורמים מקצועיים המכירים את התחום.
בשונה ממניות המחייבות השקעה התחלתית של כ-2,000 ₪ (במהלך המסחר הרגיל), מרבית קרנות הנאמנות אינן מחייבות את הרוכש במינימום כלשהו. כך למעשה יכול האדם הממוצע לרכוש מספר יחידות השתתפות בכל חודש לאורך זמן.
ניתן למצוא קרן נאמנות מתאימה לכל אדם והימים בהם האלטרנטיבה היחידה למשקיע הסולידי הייתה פיקדון בנקאי חלפו מן העולם. כיום, לא חייבים להסתפק בריבית מצחיקה של כ-2% בשנה תמורת החסכונות שלנו ובאמצעות קרן נאמנות סולידית תוכלו לקבל גם 4% תשואה בשנה.