לקרנות הנאמנות הסטוריה ארוכה. הראשונה הוקמה בשנת 1868, באנגליה, אולם לישראל הגיעה בשורה זו רק בשלהי שנות הארבעים של המאה שעברה, עם קרן הנאמנות הראשונה בארץ מטעם בנק לאומי, שנקראה "פיא". כיום מגלגל ענף זה של קרנות נאמנות כמה עשרות מליארדים של שקלים מדי שנה, ויש להן השפעה גדולה, הן על שוק ההון, וכמובן שעל הציבור, המשקיע בהן.
קרנות נאמנות- סיכויים וסיכונים
קרנות נאמנות הן אפיק השקעה מבטיח למדי. הן מציעות למשקיע גישה למסחר בניירות ערך שונים, ואפשרות של תשואה גבוהה בעקבות מסחר זה. היתרון הבולט הוא כי אם אתם מעוניינים להשקיע, לא נדרשת מכם הבנה בורסאית כל שהיא, מאחר וכספכם מנוהל על ידי מומחים בתחום, מנהלי הקרן. באופן זה, תוכלו לסחור במניות, באופציות, באגרות חוב או במטבע זר, מבלי שיידרשו מכם הבנה של התחום, או זמן רב מול מחשב וטלפון. יש מי שיעשה זאת עבורכם.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי קרנות נאמנות הן גוף כלכלי לכל דבר, וכאמור גם מגלגל כמה עשרות מיליארדי שקלי מדי שנה. הסיבה לכך היא, כי ברגע בו השקעתם כסף בקרן נאמנות מסוימת, אתם הופכם לשותפים: על כל רווח ותשואה נגבית עמלה, ובנוסף תדרשו לשלם דמי ניהול למנהל הקרן ולנאמן. לכן, כשאתם בודקים את האפשרויות השונות העומדות בפניכם, בדקו גם מה ישאר לכם ביד, לאחר ניכוי עמלות אלו, דמי ניהול, דמי הצטרפות ועוד.
אז כמה באמת עולה להשקיע בקרן נאמנות?
מחיר יחידה בקרן נאמנות, נקבע על פי השווי הנקי של סך כל נכסי הקרן. כלומר, כמה כסף יש לקרן, לאחר קיזוז כל ההתחייבויות שלה. לסכום זה מוסיפים את הוצאות הקנייה המחולקות במספר היחידות של הקרן. עלות רכישה של יחידה בקרן, הוא מחיר היחידה, בתוספת שיעור ההוספה של אותה הקרן. שיעור הוספה זה הוא תגמול או שכר שמקבל מנהל הקרן, ואינו נכלל בסכום הכספי שהשקעתם בקרן הנאמנות. מחיר המכירה, במקרה ורציתם לפדות את היחידות שברשותכם, נקבע לאחר קיזוז העמלות וההתחייבויות השונות, והוא עומד על סך נכסי הקרן ביום הפדיון, מחולק למספר היחידות אשר בקרן. המחיר מחושב מדי יום, בימים בהם מתקיים מסחר בבורסה לניירות ערך, ומבוססים על המחירים בהם נקנו ונמכרו נכסי הקרן. האמירה נכסים מתייחסת לניירות הערך עצמם- מניות, אגרות חוב וכדומה.
ברגע שהשקעתם בקרן נאמנות, כספכם עובר לפקדון הקרן. בתמורה לכסף שהפקדתם בקרן, תנפיק לכם קרן הנאמנות יחידות השתתפות, אותן תוכלו לראות בחשבון ניירות הערך בסניף הבנק שלכם. זוהי האסמכתא שלכם, על בעלות במספר יחידות בקרן הנאמנות.
את קרנות הנאמנות רוכשים (וגם פודים), באמצעות מנהל ההשקעות או מנהל הקרן, בבנק בו בחרתם להשקיע בקרן נאמנות כל שהיא. חשוב לציין, כי קרנות הנאמנות המנוהלות על ידי יועץ השקעות בבנק, אינן קרנות נאמנות של הבנק, אלא רק מנוהלות על ידי יועץ מטעם הבנק. אותו מנהל השקעות, מתנהל מול הבורסה, ופועל בהתאם למדיניות קרן הנאמנות, סוחר במניות, או באגרות החוב וכדומה, קונה ומוכר, לפי כדאיות ומצב שוק ההון.