מטרת החיסכון היא לשמור סכומי כסף מסוימים לשימוש עתידי, בין אם באופן אישי או על ידי אחד מבני המשפחה. חיסכון לא חייב להיות צבירת כסף בבנק וכיום נהוג להשקיע בתכניות פנסיה או בתכניות המוצעות על ידי הבנקים. לכל אחת משיטות החיסכון יתרונות וחסרונות אחרים, אותם חשוב להכיר לפני שמתחילים להפריש יתרת רווח מההכנסה הפנויה.
ההבדל בין חיסכון לחסכונות
המונח חיסכון מתייחס לפעילות המתרחשת בפרק זמן מסוים, בניגוד לחסכונות אשר מייצגת את הנכסים בנקודת זמן ספציפית. מבחינת הפניית משאבי חיסכון לטובת השקעה, ישנה אפשרות לרכוש רכוש קבוע וכך לתרום לצמיחה הכלכלית. השקעה מן הסוג הזה עשויה להגדיל את החיסכון גם ללא גידול בהשקעת הכספים, כתוצאה מצמיחה כלכלית.
תכניות החיסכון המוצעות על ידי מוסדות פיננסיים
דרך נוספת לחסוך היא לרכוש תכנית חיסכון מובנית. תכנית זו מוצעת על ידי הבנקים, כאשר במסגרתה מקבל הלקוח אפשרות לבצע הפקדה של סכומי כסף המקובלים עליו. ההפקדה יכולה להיות חודשית או חד פעמית, בהתאם לתנאי התכנית והיכולת הכלכלית. במסגרת תכניות חיסכון מופקדת ההשקעה לזמן קבוע מראש, עם או בלי נקודות יציאה. המרכיב המשמעותי ביותר בתכניות החיסכון הוא התשואה, הנגזר הן מגובה ההשקעה, הן מהתנאים והן מגובה הריבית עליה הוסכם מראש. ישנם הבדלים משמעותיים בין תכניות חיסכון שונות, ולכן חשוב לבצע בדיקה והשוואה לפני שמתחייבים למסלול מסוים. ברוב המקרים התשואה היא פונקציה של ריבית קבועה, ריבית משתנה על פי הפריים, הצמדה למדד, הצמדה לשער של דולר או כל מטבע חוץ אחר וכדומה. בחלק ממסלולי תכניות החיסכון מוצעים ללקוח שני מסלולי תשואה אשר מביניהם הוא יכול לבחור בתום התקופה.
מהם המרכיבים של החיסכון הלאומי?
גם החיסכון הלאומי של מדינה משפיע על האזרח. מההיבט הזה, חיסכון לאומי הוא כל ההכנסה הלאומית אשר לא הופנתה לתצרוכת. חיסכון לאומי במשק מורכב מחיסכון אישי, חיסכון עיסקי וחיסכון ממשלתי. חשוב להסביר כל אחד מסוגי החיסכון הללו, על מנת להבין כיצד מדיניות הממשלה משפיעה על שוק ההון ועל ההכנסות. החיסכון האישי הוא ההכנסה הפנויה של המשפחה פחות התצרוכת. לעומת זאת, החיסכון העסקי נמדד על פי כמות הרווחים הבלתי מחולקים של החברות. בכל הקשור אל החיסכון הממשלתי, מדובר על עודף המיסים על הוצאות הממשלה לסחורות ושירותים כפי שמופיעים בתקציב.
החיסכון הוא חלק חשוב בכלכלה
החיסכון הוא חלק בלתי נפרד בכלכלה המודרנית. גורמים בולטים בשוק ההון מעודדים את החיסכון בקרב האזרחים, על מנת לתרום לבסיס פיננסי איתן. לא כדאי לחשוב על החיסכון רק במונחים של טווח ארוך, משום ששימוש בתכניות חיסכון יכול לבוא לידי ביטוי גם בתקופות בלתי צפויות. החיסכון הוא כלי נוסף מבין כלים אחרים אשר מטרתם מתן ביטחון כלכלי.