שוק ההון עבר מהפך די דרמטי בשנים האחרונות. וועדת בכר גרמה לשינויים משמעותיים בשוק ההון. שינויים אלו השפיעו ישירות על חברות לניהול קרנות נאמנות, בתי השקעות, וכן על הבנקים. הקמה וניהול של בית השקעות היתה יחסית קלה בימים עברו, ואולי בשל כך ישנם כל כך הרבה בתי השקעות בישראל. הדבר דרש גיוס לקוחות, גישה לבורסה והמסחר בה, לרוב באמצעות מחשב, רשיון לניהול העסק, והבנה וידע של התחום. כיום פני הדברים שונים והמרוויח העקרי הוא דווקא הלקוח, המקבל בית השקעות מקצועי ובפיקוח הדוק.
שינויים מהותיים בבתי השקעות
לאחר שיושמו המלצות ועדת בכר, נדרשו בתי ההשקעות בישראל, לעמוד מול רגולציה מכבידה ונוקשה. רגולציה זו הביאה לקיום פיקוח צמוד על בתי ההשקעות, איוש תפקידים חדשים ומנהלתיים, כמו למשל סמנכ"ל רגולציה ותנאי אכיפה קפדניים. שינויים אלו הביאו בתי השקעות רבים לכלל סגירה מוחלטת שלהם, עקב אי יכולת לעמוד בתנאים החדשים. אחרים, לרוב בתי השקעות קטנים, נמכרו לבתי השקעות גדולים ויציבים. באופן זה התמזגו אותם בתי השקעות, ובכך התאפשר המשך העבודה ביעוץ השקעות. ניתן לראות בתי השקעות רבים, הנושאים שני שמות, שהם פרי של מיזוג בין שני בתי השקעות. עד היום קיימים היטלים והכבדות אלו על בתי ההשקעות, ופיקוח קפדני ומתמיד.
מיזוגים- טוב או רע?
תופעת המיזוג בין בתי השקעות היא שכיחה מאד. בית השקעות בינוני או קטן, מוצא עצמו מתקשה, או בלתי מסוגל, לעמוד בתחרות העזה הקיימת בין בתי ההשקעות, במיוחד מול גדולים וחזקים. בנוסף, אחזקה של בית השקעות כרוכה בהוצאות רבות, שרק הולכות וגדלות עם השנים. בתי השקעות קטנים רבים מוחים נגד הרגולציות המכבידות, ומבקשים להתאים אותן ביחס לגודל בית ההשקעות, אולם נכון לעכשיו, לא השתנו פני הדברים.
עבור הלקוחות עובדה זו של מיזוג בין בתי השקעות שונים, מתקבלת בדעות חלוקות. חלק מן הציבור מרגיש בטוח יותר שבית השקעות קטן, שיכול היה להסגר או להתרסק, נמצא עכשיו בשותפות עם בית השקעות גדול ויציב. עבור אחרים, עובדת המיזוגים משמעה הקטנה של מספר בתי ההשקעות בישראל, ומכאן היעדר תחרות, וחוסר יכולת לבחור בין בתי השקעות שונים ורבים. מה גם שאם קיים מספר קטן של בתי השקעות, קשה יותר להתמקח עימם על גובה העמלות שהם גובים.
בשורה התחתונה, מיזוג בין בתי השקעות קטנים עם בתי השקעות גדולים, יכולים להגדיל את הסיכויים לא רק ליציבות בית ההשקעות בהם מנוהל תיק ההשקעות שלכם, אלא גם במגוון השירותים שתוכלו לקבל מבית השקעות גדול: כוח האדם הוא מגוון יותר, מחלקת המחקר גדולה יותר, ואפילו שירות הלקוחות יעיל יותר. לשירות לקוחות יש משמעות רבה עבור הלקוח, שלעתים רוצה להבהיר עמדה או לחדד סוגיה, להתייעץ או אפילו לבצע פעולה דחופה. בית השקעות עם מחלקת שירות לקוחות גדולה, יכול לתת מענה שוטף, ולאורך כל שעות היממה, בניגוד לבית השקעות קטן, בו כוח האדם הוא צנוע יותר.