בשנת 1965 תלמיד קולג' בן 17 בארה"ב ניסה לקבוע שיא עולם של זמן ללא שינה. לאחר 264 שעות ו- 12 דקות הוא התמוטט בעקבות חולשה עמוקה. במהלך התקופה ללא שינה הוא חווה את הסימפטומים הבאים: לחץ דם נמוך, הזיות חזותיות ופסיכוזה. לאחר שינה של 14 שעות הוא הצליח להחלים ולצאת מהמצב הקשה שהיה שרוי בו.
דוגמא קיצונית זו היא דוגמא להשלכות על גופנו במצב ללא שינה. בזמן המודרני, עם כל הלחץ בסביבה, רבים סובלים מבעיות הנובעות מחוסר שינה כרוני.
שינה היא תהליך חשוב במיוחד לבריאות שלנו. כמות ואיכות השינה בלילה הקודם תשפיע בהחלט על מהלך שעות היום שלאחריו. מעט שינה תגרום לטשטוש, יכולת מופחתת לזכור, להתרכז, לתכנן, לקבל החלטות , לבצע חישובים מתמטיים ואפילו חולשה ברמה הפיסית. כל אלו יכולים להביא למצב שאליו לא נרצה להגיע ביום-יום וקיימות דרכים שונות לטפל בבעיה. כמות ואיכות השינה יכולות להיפגע על ידי גורמים שונים. למשל מצעים שאינם נוחים, טלויזיה דולקת, שתיה של משקאות חריפים ועוד יכולים לגרום לחוסר נוחות והפרעה בשינה.
כאשר אנו ישנים שינה עמוקה, משתחררים הורמוני גדילה בגופנו, התאים בגופנו גדלים בצורה תקינה ואנחנו יכולים להמשיך את היום הבא בצורה תקינה ללא בעיות טשטוש וכד'. בנוסף לבעיות ביום שאנו עייפים קיימות עוד הפרעות שינה כמו קושי בהירדמות וחלימה בהקיץ. להלן 9 צעדים שניתן לנקוט בכדי להבטיח שינת לילה טובה:
א. חדר השינה - על חדר השינה שלנו להיות מקום המיועד לשינה בלבד. עבודה משרדית, שיעורי בית ופעילויות מגרות ומלחיצות אחרות יש לבצע מחוץ לחדר השינה במקום מיועד. בנוסף, טלויזיה, רדיו, מערכת סטריאו וכד' עלולות גם כן להפריע למהלך השינה. בכדי להגיע למצב שינה עמוקה יש להוציא כל גירוי מיותר מחדר השינה.
ב. עקביות השינה - יש לישון בצורה עקבית, כלומר לישון באותו הזמן בכל לילה, לקום באותו הזמן בכל בוקר ועדיף שלא לשבש את שגרת השינה בסופי שבוע.
ג. להימנע מניקוטין, אלכוהול, סוכר וקפאין - כל אלו גורמים לעיתים קרובות לנדודי שינה. ניקוטין קפאין וסוכר הינם ממריצים הגורמים לגוף להתעורר בזמן מחסור ויכולים לגרום לשינה בעייתית. אלכוהול מונע שינה עמוקה ופוגע במחזורי שינת REM בשינה העמוקה. תזונה נכונה תוכל לעזור לכם לשפר את איכות השינה.
ד. שינה בחושך מוחלט - ברגע שגופנו מזהה חשכה הוא מפריש הורמון שנקרא מלטונין הגורם לנו להיות עייפים ולרצות לישון. מלטונין נוצר על ידי בלוטת המוח ותפקידו לווסת את מחזורי השינה והערות. כשאנו הולכים לישון במקום חשוך גופנו מייצר יותר מלטונין והשינה נהיית יותר עמוקה. לכם יש חשיבות רבה לשינה באזור חשוך.
ה. מזרן נוח - ישנם רבים שאינם מייחסים חשיבות לנוחות המיטה, ישנה חשיבות רבה למזרן, מצעים , כריות וכד'. אנו מבלים 8 שעות בממוצע - שליש מהיממה שלנו בתוך מצעים וחשוב שהמזרן והמצעים יהיו נוחים לנו ונוכל לישון בנוחות מקסימלית.
ו. שינה עם בן/בת זוג - ישנם מקרים בהם אחד מבני הזוג נוהג להסתובב פעמים רבות במיטה או להפריע בדרכים מסוימות לשינת בן הזוג. במקרים כאלו ניתן למצוא פתרונות רבים כמו שמיכה נוספת או מיטה גדולה יותר. יש להתחשב אחד בשני כיוון שחוסר נוחות יכול להביא לבעיות שינה ולהשפיע על היום-יום.
ז. פעילות ספורטיבית - פעילות ספורטיבית של 30 דקות ביום מקדמת צורך פיזי גדול יותר לשינה. עם זאת פעילות ספורטיבית יכולה גם לעורר את גופנו. לכן יש לבצע את הפעילות לפחות 3 שעות לפני השינה.
ח. קושי בהירדמות - במצב של קושי בהירדמות, לאחר רבע שעה של ניסיון להירדם, יש לקום ולעשות משהו אחר. המחשבה על הקושי בהירדמות גורמת למעגל קסמים שקשה לצאת ממנו. יש לקום ולנסות לעשות משהו אחר כמו להאזין למוסיקה או לקרוא, ולאחר מכן לחזור לנסות לישון.
ט. הבנת ה"עצמי" - לכל אדם נדרש זמן שונה של שינה בכדי לתפקד בצורה אופטימלית. עם הזמן והניסיון כל אדם לומד על עצמו כמה זמן הוא צריך לישון בכדי להתעורר ולתפקד ביום שלאחר בצורה אופטימלית. בכל מקרה בכל לילה יש לישון מינימום של 7 שעות שינה.
קיימים אנשים עם בעיות חריפות בשינה, במידה והטיפים לא עזרו ועדיין ישנם קשיים בשינה, מומלץ לגשת לאיש מקצוע מוסמך לבדיקה מקיפה של הפרעת השינה.