נחירות יכולות להתקיים בקרב ילדים ומבוגרים, כאשר בקרב המבוגרים בעיית הנחירות יותר ידועה ושכיחה, ברמות שונות ויכולה להעיד על בעיה רפואית.
נחירות הן קולות, בדרך כלל רמים, שאנו משמיעים בזמן השינה. הנחירות נגרמות כאשר משהו חוסם את דרכי הנשימה כמו נזלת, דלקת, היצרות הגרון ודלקת שקדים. עקב כך נגרם קושי במעבר האוויר דרך הרקמות הרכות של הלוע בזמן הנשימה, וקושי זה בזרימת האוויר גורם לרקמות לנוע בתנודתיות מה שיוצר את רעש הנחירה.
לנחירות יתכנו גם סימפטומים נלווים כמו עייפות וקושי להתרכז במהלך היום בגלל איכות השינה הירודה, יובש בגרון, שינה לא רציפה ולא רגועה, תחושת חנק בלילה, לחץ דם גבוה ופעימות לב לא סדירות. תחושת חנק או השתנקות בלילה עלולה להעיד על תסמונת דום נשימה חסימתי בזמן השינה ומומלץ לפנות לרופא אף אוזן גרון שיבדוק ויאבחן את הבעיה ומקורה, ויתאים את הטיפול הנכון. ללא טיפול בנחירות ומקורן יתכן לחץ דם גבוה, הפרעות בקצב הלב, התקף לב או שבץ ובעיות התנהגות.
כדי לאבחן את הבעיה יש להגיע לבדיקת רופא אף אוזן גרון מקיפה. יתכן ובנוסף לתשאול ובדיקה רגילה ישלח החולה לבדיקות דימות כמו רנטגן או CT במהלכן יבדקו בעיות במבנה של דרכי האוויר. כמו כן, יתכן וישלח החולה למעבדת שינה, שם מתקבל מידע מדויק על תדירות ועוצמת הנחירות, ובחינה של דום נשימה במהלך שנת הלילה.
הטיפול בנחירות כולל שינויים באורח החיים כמו גמילה מעישון, הפחתה במשקל והימנעות משתיית אלכוהול לפני השינה. בנוסף ניתן להיעזר בהתקנים הנמצאים בתוך הפה העוזרים להתאים את מיקום הלשון כדי לפתוח את דרכי האוויר, עם התקנים מסוג זה ישנים במהלך שנת הלילה. טיפול נוסף הוא התקנת שתל בחך הגורם להקשחת החך ומכאן עוזר בהפחתת הנחירות, וניתן להשתמש במכשיר שמזרים אוויר בדחיסה.
סוגי הניתוחים לטיפול בנחירות הם:
- ניתוח למניעת נחירות הכולל הסרת רקמות בגרון וכך מתאפשרת זרימת אוויר חופשית יותר.
- ניתוח לייזר בהרדמה מקומית.
- ניתוח כריתת רקמות באמצעות תדרי רדיו.
הטיפולים הקיימים כיום לבעיית הנחירות מגוונים, וההחלמה מהם לרוב קצרה.