הטחינה עשויה מגרגרי שומשום טחונים ושייכת על פי קטלוג תזונתי לקטגוריית השומנים הצמחיים. היא עשירה בסידן ובעלת סגולות בריאותיות של מניעת לחץ דם גבוה, מחלות כלי דם ואפילו סוגים מסוימים של סרטן.
שני סוגים של טחינה
טחינה ניתן למצוא בשני סוגים, האחד עשוי מגרגרי שומשום ללא קליפה ואילו השני, טחינה מלאה עשוי מגרגרי שומשום יחד עם קליפתם. את הסוג הראשון כולנו מכירים שכן ממנו עושים סלט טחינה. טחינה מן הסוג הראשון היא בהירה יותר וטעמה עדין. הסוג השני של טחינה הינו הטחינה המלאה אשר צבעה כהה יוצר ונוטה לחום וטעמה חזק יותר.
ערכה התזונתי של טחינה
שומשום הוא מקור מצוין לסידן וברזל אך קיבתנו מתקשה לעכל גרגרי שומשום. לכן, טחינה היא הדרך המומלצת ליהנות מיתרונותיו של השומשום. טחינה מכילה בנוסף לסידן וברזל גם מינרלים חיוניים לגופנו כגון זרחן, אשלגן מגנזיום ואבץ כמו שם שומן צמחי. עבור צמחונים טחינה היא מאכל נפלא התורם לצריכת סידן וברזל גבוהה החסרה בתזונה צמחונית.
סלט טחינה טוב לבריאות?
טחינה במצבה הגולמי מכילה כמות נכבדת של מינרלים , סלט טחינה או ממרח טחינה בהיותו מדולל במים מכיל כמות קטנה יותר. אך יחד עם זאת, ערכו התזונתי עדיין מרשים ושילוב של סלט טחינה בתזונה היומית יתרום רבות. כאשר אנו רוכשים סלט טחינה יש לשים לב למרכיביו ולוודא כי תכולת הסידן והברזל בו גבוהות. מכיוון שטחינה ניתן לאכול בשילוב עם מזונות רבים הרי שסלט טחינה היא דרך נהדרת להוסיף מינרלים חיוניים לתפריט המשפחה.
טחינה בריאה לילדים?
הישראלי הממוצע צורך כ 40% מכמות הסידן המומלצת, עובדה אשר עלולה להשפיע לרעה על צפיפות העצם. מכיוון שצפיפות העצם נקבעת בילדות חשוב מאוד לוודא כי ילדים יקבלו כמות נכבדת של סידן בתפריט היומי שלהם. טחינה ניתן לאכול בצורה גולמית כסלט או ממרח טחינה או בצורות ממותקות שונות. כמו כן, לילדים המתקשים לעלות במשקל, טחינה תעזור להוסיף את הקלוריות החסרות. משרד הבריאות ממליץ לשלב טחינה ומאכלי ששומשום אחרים בתזונה של ילדים החל מגיל שנה.
איך משלבים טחינה כחלק מן התזונה היומית?
את הטחינה ניתן לשלב בצורתה הגולמית או כסלט טחינה. טחינה ניתן לאכול עם לחם. פיתה וכדומה, כרוטב לסלט ירקות, כממרח לצד מנה בשרית או דגים. שילוב של דבש, סילאן או מולסה הופך את הטחינה למאכל מתוק. ישנם אין ספור מתכונים לבישול עם טחינה,\ בעיקר מאכלים מתוקים אך ניתן למצוא שילוב של טחינה גם ברטבים שונים, סלטים חמים ועוד.