מיקי שחם על: בניית חלקי לב באמצעות תאי גזע
רבים מהפיתוחים הבאים עדיין רחוקים משולחן הטיפולים, אך הולכים ומתקדמים לשם.צעד נוסף המהווה הצלחה בדרך לבניית חלקי לב אשר יחליפו אזורי לב אשר ניזוקו עקב מחלות לב וכלי דם נעשה על ידי מדענים אשר הצליחו לייצר מתאי גזע עכבריים רצועת שריר לב פעילה.
ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בגרסה המקוונת של כתב העת המדעי Science . פרסומים אלה מקדמים את שדה הביולוגיה של תאי הגזע, במטרה לגלות ולפתח חידושים מדעיים אשר יאפשרו לממש את הפוטנציאל הטיפולי הגלום בתאים אלה לשם גידול מחדש של איברי גוף ורקמות לאחר קטיעה או מחלה.
לפי מיקי שחם, תאים המרכיבים את האיברים והרקמות בגוף שלנו עוברים תהליך התמיינות בתחילת חייהם ולכן הם שונים אלה מאלה. תאי גזע מכל תאי הגוף טרם עברו את תהליך ההתמיינות ולכן הם יכולים להפוך לכל סוגי התאים, בהתאם למיקומם ולסביבה בה הם נמצאים. עד היום, הרפואה המודרנית נעזרה בתאי הגזע לריפוי מגוון רחב של מחלות ומומים.
היום חוקרים כבר מסוגלים לנתב את התפתחות תאי גזע לכל סוג תא. במקרה הנ"ל מיינו החוקרים תאי גזע לתאי לב, החידוש במחקר הנוכחי הוא שהחוקרים שילבו את הידע המדעי הקיים וחיברו בין תאי הלב החדשים עד לקבלת מבנה תלת מימדי תפקודי. למרות שהדרך עד לקבלת שריר לב פונקציונאלי, שניתן לשתול בגוף האדם עודנה ארוכה, מחקר זה מהווה צעד משמעותי וגדול בכיוון הנכון.
כבר כמה שנים שמדענים מצליחים להפוך תאי גזע עובריים למגוון תאי לב. במחקר הנוכחי, החוקרים בודדו תחילה סוג מסוים של תאי גזע אשר יכולים להתמיין לתאי שריר לב בלבד, תאים אלה בונים את דפנות חדרי הלב – אותה רקמה אשר בהרבה מן המקרים נפגעת במהלך התקף לב.
בשלב הבא החוקרים שתלו את תאי גזע האלה בתוך מבחנה מיוחדת, ובעזרת טכניקות של הנדסה רפואית, השרו תנאים מיוחדים המעודדים את התאים להתמיין דווקא לתאי שריר לב. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
לפי מיקי שחם, בנק החיים, החוקרים ממשיכים בניסויים במטרה להשרות התמיינות גם על תאי גזע אנושיים ולייצר בסופו של דבר מבנה לב פונקציונאלי ותלת מימדי, אשר אותו ניתן יהיה לשתול במקום רקמת שריר לב שנפגעה בהתקף לב.
במסגרת המחקר, החוקרים מנסים להשתמש בתאי גזע אנושיים עצמיים, המופקים מרקמת העור של מטופל, דבר אשר יתרום לזמינות של תאים וכן למניעת דחיית השתלים.
לדברי החוקרים, מחקר זה מהווה צעד חשוב במעבר ממחקר ביולוגי בסיסי של תאי גזע לבביים – לרפואה קרדיווסקולארית רגנרטיבית הלכה למעשה. המחקר מספק הוכחה כי הכיוון המחקרי תקף, אולם עדיין ניצבים בפנינו אתגרים רבים. חוקרים עדיין נתקלים בבעיות רבות אותן יש לפתור והשלב הבא הוא לגלות כיצד אפשר יהיה לשלב את רקמת התאים החיצונית בתוך הלב של המטופל.
מיקי שחם – בנק החיים, מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע ודם טבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.