מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: נמצא מנגנון שניתן לגיוס לצמיחת שיער שנשר.
במחקר חדש, שפורסם ב- PLoS, חוקרים ממרכז הסרטן הלאומי הספרדי (CNIO) מתארים קשר שגילו בין מקרופאגים - תאי מערכת חיסון שאוכלים פתוגנים ותאי גזע עורי.
"גיליתי שמקרופאגים, שתפקידם העיקרי מיוחס באופן מסורתי למלחמה בזיהומים ותיקון פצעים, מעורבות גם בהפעלת תאי גזע זקיקי שיער בעור", אומר מחבר מחקר, מירנה פרז-מורנו.
דווח על ידי מיקי שחם כי המקרופאגים מקיפים תאי גזע עורי ומפעילים אותם, בדרך לצמיחה של שיער. לדברי המחברים, לגילוי יכולות להיות השלכות על הפיתוח של טכנולוגיות חדשות הקשורים להתחדשות, הזדקנות וסרטן.
"החיים המחזוריים של זקיקי שיער מורכבים משלבים חוזרים ונשנים של צמיחה ומנוחה. מחקרים קודמים זיהו אותות שינחו את השלב החדש של צמיחת שיער באמצעות ההפעלה של תאי גזע של זקיק שיער", הם כותבים.
עם זאת, עד עכשיו, חוקרים לא הצליחו להבין איך תאים שונים בתוך העור מתקשרים אחד עם השני כדי להנחות את הצמיחה של שיער. הגילוי הראשוני קרה בעת ביצוע מחקר נפרד על עכברים. שמו לב שהעכברים התחילו לצמוח שיער חדש לאחר שקבל תרופות אנטי-דלקתיות. אז, פרז-מורנו ועמיתיה החליטו לבדוק את התאים השונים המעורבים במערכת החיסונית של הגוף כדי לראות אם יש להם תפקיד בצמיחת השיער.
החוקרים מצאו כי חלק קטן של מקרופאגים בעור מתים כחלק מתהליך אפופטוזיס באופן טבעי. כאשר מקרופאגים מתים במהלך אפופטוזיס, מולקולות איתות הנקראות Wnts משתחררות. החוקרים מצאו כי מתן תרופה מעכבת Wnt למקרופאגים עיכב את הצמיחה של שיער. ממצא זה מצביע על כך ש- Wnts משחק תפקיד בהפעלת תאי גזע זקיקי שיער.
"המחקר שלנו מדגיש את החשיבות של מקרופאגים כמאפננים בתהליכי התחדשות עור, מעבר לפונקציה העיקרית שלהם כתאים חיסוניים".
למרות שמחקר זה נערך בעכברים, החוקרים מאמינים כי הממצאים שלהם יתורגמו לבני אדם ויכולים לסייע בפיתוח של שיטות חדשות לייזום צמיחת שיער, טיפול במצבים שעלולים להיות כמו אלופציה אראטה:
"אחד האתגרים הנוכחיים בתחום תאי גזע הוא להסדיר את ההפעלה של ריכוז תאי גזע אנדוגני ברקמות בוגרות - לקידום התחדשות ללא הצורך בהשתלה", אומר פרז-מורנו.