מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: לחומר גרפן פוטנציאל אנטי סרטני
טיפולים קונבנציונליים כמו כימותרפיה והקרנות לשם חיסול תאי סרטן לא תמיד הורגים את תאי הגזע הסרטני ושאריות יכולות לשרוד ולגדול.
לתאי גזע סרטניים יכולת להישנות ולגדל גרורות, בהם הסרטן מתפשט לחלקים אחרים של הגוף. גרורה אחראית ל- 90% ממקרי המוות מסרטן, כך שכל טיפול שמונע את זה יעשה הבדל עצום בכל הקשור להישרדות החולה.
נמסר לנו על ידי מיקי שחם כי תאי גזע סרטני גם פיתחו עמידות לתרופות, דבר הגורם לבעיה משמעותית בטיפול היעיל לסרטן.
מחקר חדש מציע כי שגרפן העשוי מפתיתים דקים מאוד של פחמן בעובי של אטום אחד העשוי להיות יעיל בחיסול תאי גזע סרטני.
על פי דיווח בכתב העת Oncotarget, צוות מאוניברסיטת מנצ'סטר בבריטניה בראשות פרופ' מיכאל ליסאנטי, מהמכון של מנצ'סטר לסרטן, מתאר כיצד תחמוצת גרפן - גרסה שונה של גרפן - מחסלת באופן סלקטיבי ממוקד תאי גזע סרטני.
החוקרים פותחים את האפשרות של שימוש בגרפן בטיפולים קיימים לא רק לכיווץ גידולים אלא גם למניעת הישנות וגרורות.
הצוות החל להתעניין בגרפן בצורה של תחמוצת גרפן - כי הראה פוטנציאל כנשא לתרופות. החומר יציב במים, ומייחס את עצמו בקלות למשטחי תאים.
אחד ממחברי המחקר אומר שהם הופתעו לגלות שתחמוצת גרפן עצמו נראה כתרופה יעילה נגד סרטן.
עם זאת, בזמן שהוא ועמיתיו מקווים תוצאות המוקדמות אלה יובילו לטיפולי סרטן חדשים, הם גם מזהירים כי יש הרבה עבודה לפני שגרפן יהיה מוכן לניסויים קליניים בחולי סרטן.
לצורך המחקר, הצוות בדק מגוון של סוגי תחמוצת גרפן בגדלים שונים על תאי גזע סרטני משישה סוגים של סרטן: סרטן שד, לבלב, ריאות, מוח, שחלות וערמונית.
החוקרים מצאו שפתיתי תחמוצת גרפן מנעו מתאי גזע סרטני לגדול בכל ששת הסוגים של סרטן, דבר המצביע על כך שהשיטה יכולה לעבוד במגוון רחב של סוגי הסרטן.
חקירה נוספת גילתה כי תחמוצת גרפן מונעת מתאי גזע סרטניים לגדול על ידי עיכוב כמה מסלולי איתות חשובים על המשטחים של התאים.
התוצאות מראות שיש לגרפן פוטנציאל שימוש בטיפול משולב, הוא עוזר לשפר את התוצאות של טיפולים קונבנציונליים. אחד המחברים - ד"ר פדריקה סוטוגיה מהמכון של מנצ'סטר של סרטן מדעים, מסכם: "ממצאים אלה מראים כי תחמוצת גרפן יכולה להיות מיושמת כשטיפה במהלך ניתוח או כתרופה ממוקדת ב- CSCS".
המחקר מתבסס על עבודה חלוצית של שני פיסיקאים מאוניברסיטת מנצ'סטר - אנדרה גיים וקוסטיה נובוסלוי - שזכו בפרס נובל בפיסיקה לאחר בידוד בהצלחה של גרפן מגרפיט בשנת 2004.
מימיו הראשונים, הבעיה של התחום הפורץ ומציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאים להשתלה המטולוגית לילדים בלבד.