מיקי שחם מסביר: מה הסיכוי להתאמת תאי הגזע מדם טבורי בקרב בני המשפחה?
מה הסיכוי להתאמה של תאי גזע מדם טבורי בין בני המשפחה הקרובה? האם תמיד בהידרש - ניתן לקבל תרומה מבן משפחה? מי יכול לתרום ומה הסיכויים שתרומת בן משפחה מתאימה גנטית?
לפי מיקי שחם - בנק החיים : סטטיסטית - מירב הסיכויים שלא תהיה התאמה גנטית מלאה בין תאי הגזע של התינוק לבין אחיו/תיו או הוריו (להורים - ההתאמה היא 50%, שכן התינוק יורש את המטען הגנטי באופן שווה, מחצית מהאם ומחצית מהאב).
בין אחים המצב יותר מורכב ואי וודאי. קיימים 3 מצבי התאמה בלבד: 0% התאמה (סיכוי סטטיסטי למצב זה הוא 25%), או 50% התאמה (הסיכוי -50%) או 100% התאמה (הסיכוי - 25%).
הערות:
(1) בהשתלת תאי גזע מדם טבורי לא נדרשת התאמה של 100% ומסתפקים ברמה של 4 מתוך 6 תת קבוצות הסיווג של 3 קבוצות הסיווג (יש 3 קבוצות סיווג: HLA-A [בו 59 יש סוגים שונים], HLA-B [בו 118 סוגים שונים], HLA-DR [בו 124 תת סוגים שונים], לכן יש מספר אינסופי של צירופים אפשריים ולכן הבעייתיות באיתור תרומות מתאימות מבחינת סיווג הרקמות).
(2) ככל שההתאמה גבוהה - גדל הסיכוי שההשתלה תצליח ללא דחייה. במקרה של השתלה עצמית (תאי החולה לעצמו) ההתאמה היא 100% ואין מצב אפשרי של דחייה.
(3) בהשתלת תאי גזע מדם טבורי נדרשת התאמה נמוכה משנדרש בהשתלת תאי גזע ממוח עצם, עקב היעדר תופעות הלוואי של המערכת החיסונית.
מאמר ובו הסבר נושא ההתאמה להשתלה - HLA בקישור: http://www.stanford.edu/dept/HPS/transplant/html/hla.html
הסבר הדחייה:
לפי מיקי שחם, בנק החיים, הדחייה בין השתל לגוף (השתל דוחה את הגוף ולא להיפך) - GVHD, היא סיבוך המתרחש כאשר כדוריות הדם הלבנות של התורם (השתל - graft) מזהות את גוף החולה המארח (host) כתאים זרים ותוקפים אותם. אז, האיברים להם נגרם הנזק הגדול ביותר הם העור, הכבד והמעיים. מצב דחייה אקוטי מתרחש כאשר השתל דוחה את הגוף בשבועות אחרי ההשתלה ודחייה כרונית מתרחשת בשלב מאוחר עוד יותר.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.