מוקדש לידידי היקר אסי.
גם אתם מתחילים את השנה הראשונה ברשימת משאלות?
פעמים רבות אנחנו פותחים את השנה החדשה עם רשימת משאלות ובקשות. ברשימה זו אנו מתחייבים בפני עצמנו מה נעשה השנה ומה לא, איך נתנהג לעצמנו ולאחרים, לאן נגיע ומה נשיג. לרוב אנו מגיעים לתחילת השנה שבאה לאחר מכן וכותבים שוב כמעט את אותה רשימת המשאלות.
אנחנו לא מבינים – מה קרה? מדוע לא הגשמנו את אשר התחייבנו לעשות? האם אנחנו חסרי כוח רצון? לא אחראים? התשובה היא חד משמעית – בהחלט לא. חונכנו להתמקד במטרה.
מאז ומתמיד חונכנו שבכדי להשיג דבר מה , עלינו להשתמש בכוח הרצון ולא להרפות עד שנשיג את המטרה. נתנו לנו גם דוגמאות למופת – תראה את הבחור הזה, כשהוא מחליט משהו- אף אחד לא יזיז אותו מדרכו. ואכן קיימים אנשים כאלו, אני מכירה כמה מהם באופן אישי – הבן שלי הוא אחד מהם.
ברגע שהוא מחליט משהו, דבר לא יזיז אותו מהדרך. בנוסף הוא ממש לא סובל, נהפוך הוא, הוא נהנה מכל רגע וגם אם ישנן תקלות או מכשולים בדרך, דבר לא ירפה את ידיו. הוא יעצור, יבדוק מה קרה, יתקן וימשיך הלאה לכיוון הגשמת המטרה. מסר שמתקבל מהסביבה הוא שכמו בני וכמו אחרים, יש להתביית על המטרה מבלי להרפות ולהיות חזקים. אבל האם כולנו מסוגלים לכך וכמה זמן אנחנו יכולים להמשיך ולהיות חזקים?
אם נתמקד לצורך העניין בירידה במשקל, נוכל להיזכר בתקופות מסוימות בהן החלטנו שהפעם אנחנו לא מוותרים לעצמנו בנושא ונכנסנו למשטר אכילה. ירדנו 5 ק"ג ואולי 60 ק"ג, היינו מחוייבים לתהליך וקצת סביב ההגעה ליעד הרפנו וחזרנו להרגלי האכילה הישנים ושוב עלינו במשקל. מדוע?
ההסבר טמון במבנה המוח
לנושא המחויבות לתהליך ולמטרות – הסבר מדעי. החלק המחליט שבמוחינו, יכול להיות ממוקד מטרה מעט מאד זמן. מבלי להיכנס לכל תפקודי המוח- נחלקו למודע ולא מודע. שני הגורמים הללו פועלים בדרך שונה האחד מהשני, אך גם עובדים ותומכים זה בזה.
המוח המודע מגדיר, מנמק וקובע יעדים. כאשר אנו עורכים את רשימת המשאלות שלנו לשנה החדשה אנו משתמשים בחלק הזה של המוח.
המוח הלא מודע מוציא את היעדים לפועל, רק הוא מגשים את היעדים שהצבנו לעצמנו. הוא פועל מכוח ההרגלים, על אוטומט. כך למשל הוא חוסך עבורנו אנרגיה באופן כזה שלא נצטרך לחשוב על דברים שאנו עושים בעת שגרה כמו למשל צחצוח שיניים.
הוא גם מנהל את האמונות שלנו. מחשבה החוזרת על עצמה שוב ושוב הופכת בסופו של דבר לאמונה ואנחנו מתייחסים אליה כאל אמת צרופה, אך היא לא באמת כזו. כל אמונה היא למעשה מחשבה הניתנת לשינוי. רבים מאיתנו לא באמת מאמינים שהם יכולים ליצור שינוי ולשנות את חייהם מקצה לקצה, כי לאורך שנות הילדות שלנו שמענו יותר פעמים משפטים בעלי מסר שאנחנו לא יכולים מאשר משפטים בעלי מסר שאנחנו כן יכולים.
הרזיה ללא דיאטה
מדוע התת מודע מנצח את המודע?
* כוח ההרגל והתגובה האוטומטית עליהם אמון תת המודע גדול פי אלף מכוח הרצון עליו אמון המוח המודע.
* המוח המודע שולט רק בכ- 4 אחוזים מהתפיסה וההתנהגות שלנו בעוד המוח הלא מודע שולט בכ- 95 עד 98 אחוזים מהתפיסה וההתנהגות שלנו.
* המוח הלא מודע מהיר פי 800 ביכולת העברת המסרים שלו מהמוח המודע.
* המוח המודע תופס רק את העבר או העתיד. המוח הלא מודע לעומתו, חי בהווה. אין לו עבר או עתיד, הכול מבחינתו הוא התרחשות ההווה, מה שקורה בחיינו כעת.
* טווח הזיכרון של המוח המודע הוא כ 20 שניות לעומת טווח הזיכרון של המוח הלא מודע – הוא בלתי מוגבל.
כאשר אתם קוראים את הנתונים הללו, אתם בטח מתחילים להבין למה לרוב אינכם מצליחים להגשים את רשימת המשאלות שלכם.
הרזיה ללא דיאטה
איך בכל זאת מגשימים מטרות?
אנשים שנדמה לנו שמצליחים בזכות כוח הרצון שלהם, בעצם מצליחים בזכות התקשורת שלהם עם תת המודע. כאשר אנו מדברים עם תת המודע בשפתו ומיידעים אותו מה אנו רוצים, הוא עושה את תפקידו ומתחיל להוציא את הדברים לפועל. בין אם מדובר ביצירת המשקל האידיאלי, הגדלת התקציב המשפחתי/פרטי, הצלחת העסק, או מציאת בן זוג לחיים.
זו אחת הסיבות שבגללן דיאטות לא עובדות – אנחנו לא מצליחים להוציא לפועל את הדברים שאנו יודעים שיעשו הבדל בחיים שלנו. פשוט לא דיברנו עם הגורמים הנכונים.