מים, השבוע הוצפתי במים. מאמרים בנושאי מים וירידה במשקל, שיחות עם הבן שלי בנושא, "מטופלים" המייבשים עצמם למוות. לכן החלטתי להקדיש את הפוסט הזה למים.
חשיבותם של המים -הרזיה ללא דיאטה
אחד הדברים החשובים ביותר לגופנו הוא מים .כולנו גם יודעים שימים ספורים ללא מים יגרמו לנו להתייבשות במקרה הטוב ולמוות במקרה הפחות טוב ולמרות זאת, מרבית האוכלוסיה אינה מקפידה על שתייה מרובה של מים. כולם למדו בעבר ויודעים כי הגוף האנושי מורכב מ 70% נוזלים , וכי כלל מערכות הגוף תלויות במים על מנת לתפקד כראוי. כך למשל, המים מווסתים את הטמפרטורה של הגוף, מפחיתים מהעומס על הכבד והכליות בפינוי הפסולות, עוזרים בהעברת חומרים חיוניים לכל חלקי הגוף ואף בניקוי הפסולת. מסייעים לשמור על הלחות ברקמת העיניים, האף וחלל הפה ותורמים לחיוניות העור שלנו.
שמתם לב שמים גם משפרים את החשיבה שלנו? כאשר אנחנו לא שותים מספיק המחשבה שלנו מעורפלת וכמה דקות אחרי שתיית מים, ניתן לחוש בהתאוששות ובחזרה למוטב מבחינה תפקודית.
מים הם סם החיים, וככל הנראה הזול ביותר שהעולם יכול לספק. יתכן אף שבגלל שהוא לא עולה כל כך הרבה אנחנו נמנעים מלצרוך אותו.
כאשר אנחנו בחברת אנשים הסובלים מכאב ראש, סחרחורת, יובש בפה בעור, וכו' השאלה הראשונה שנשאל היא האם שתית מספיק מים היום? ועדיין, רובנו לא שותים מספיק מים.
למה אנחנו מתעלמים מהחיוניות שבשתיית מים?
נהוג לחשוב שכל נוזל ששותים מרווה את הגוף ויכול להיחשב כמנת נוזלים. אולם בפועל, הגוף מתייחס לכל דבר פרט למים, כאל מזון מאחר ועליו לפרקו למרכיבים. אם אנו סבורים שהכנסנו לפה כוס נוזלים, קרוב לוודאי שאחרי העיבוד כמות הנוזלים שתישאר תרד ב 50% או יותר. יתרה מכך, חלק מהמשקאות שאנחנו שותים אף משתנים, למשל קפה, סוגים שונים של תה צמחים, בירה, והתוצאה של כך היא אובדן גדול יותר של נוזלים.
אחת השאלות הקלאסיות בנושא המים היא כמה כוסות מים עלינו לשתות ביום?
התשובה הרווחת היא 8 כוסות מים לנשים ו 13 כוסות מים לגברים.
האם זה נשמע לכם הגיוני? בעיניי לא. האם דין אישה השוקלת 50 קילו ואישה השוקלת 70 ק"ג הוא אותה כמות נוזלים? ההיגיון אומר שלא.
האם אישה השותה הרבה קפה ואישה השותה רק מים צריכות לשתות אותה כמות? כמובן שלא.
האם גבר העובד כל היום במשרד וגבר העובד עבודה גופנית צריכים לשתות את אותה כמות נוזלים? שוב פעם לא.
אחת המורות שלי לפני שנים נתנה פורמולה מצוינת, הכי הגיונית שקיבלתי עד היום בנושא והרי היא לפניכם:
א. על כל 10 ק"ג משקל גוף – כוס מים. זאת אומרת שאם אני שוקלת 50 ק"ג עלי לשתות מינימום 5 כוסות מים ביום ואם אני שוקלת 70 ק"ג עלי לשתות מינימום 7 כוסות מים
ב. על כל כוס קפה או שתייה קלה יש לשתות כוס מים.
ג. על כל כוס בירה יש לשתות 2 כוסות מים.
ד. כאשר אנחנו מוציאים אנרגיה בעבודה פיסית, אימון גופני וכו' עלינו להוסיף לכמות כוסות המים שנשתה.
ה. שהייה בחדר סגור ומחומם מייבשת ולכן חיוני להגדיל את כמות המים.
ו. מזג אוויר חם כמו הקיץ שלנו למשל מחייב תוספת נוזלים.
ז. הריון והנקה.
ח. מחלות שונות הקשורות באובדן נוזלים .
מים וירידה במשקל
באוגוסט התפרסמו תוך שעות ספורות מספר מאמרים על מחקר חדש שנעשה בארה"ב בנושא שתיית מים וירידה במשקל.
המחקר נערך במשך 12 שבועות ונבדקיו היו אנשים בני 55-75 שעשו דיאטה מוגבלת קלוריות לצורך הורדה במשקל.
הנבדקים חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת שתתה 2 כוסות מים כחצי שעה לפני הארוחה ה"כבדה" 3 פעמים ביום, והשנייה לא שתתה.
תוצאות המחקר – הנבדקים בקבוצה הראשונה ירדו בממוצע 7 ק"ג ואילו נבדקי הקבוצה השנייה ירדו כ 5 ק"ג. אם כן, סה"כ הנבדקים ששתו 2 כוסות מים לפני הארוחה ירדו בממוצע 2 ק"ג יותר מאשר הנבדקים שבקבוצה שלא שתתה.
פרו' ברנד דייבי, תזונאית ומנהלת המחקר אמרה: מצאנו שאנשים בגיל הביניים ומבוגרים ששתו שתי כוסות מים ממש לפני הארוחה אכלו בין 75 ל 90 קלוריות פחות במשך הארוחה. המים אפקטיביים כי הם ממלאים את הקיבה וגורמים לתחושת מלאות בעודם מכילים 0 קלוריות. הדבר מביא לאכילה פחותה בארוחה ובהכנסת פחות קלוריות לגוף.
פרו' ברנד דייבי הוסיפה ואמרה שעל אנשים לשתות יותר מים ופחות משקאות קלים.
מניסיוני, פעמים רבות, כאשר אנו פונים למקרר לאכול אנחנו בעצם צמאים למים. אם נשתה כוס מים (או שתיים) לא נרצה לאכול. למה זה? כי אנחנו כבר לא מודעים וערים לתחושת הצמא שלנו.
מול כל הנאמר עלינו לשים לב שכמו כל דבר בחיים, כאשר אנחנו מגזימים בשתיית מים – אנחנו מזיקים לעצמנו. אנחנו יכולים להגיע עד כדי מצב של הרעלת מים, תופעה שיכולה לגרום למוות כתוצאה מאיבוד מינרלים חיוניים בגוף.
לסיכום
שתיית מים חיונית לגוף. המים עושים אותנו בריאים יותר, חכמים יותר ומסתבר שגם רזים יותר. יש להקפיד לשתות מים תוך מודעות וערות לצרכי הגוף ולהימנע משתיית מים מוגזמת.
מאת דלית אביטל-הרזיה ללא דיאטה