מאת נירה אולנד - דיאטנית קלינית
ניהול עצמי של הירידה במשקל ע"י שימוש ביומן אכילה– רישום מפורט של כל מה שנאכל ,כולל משקאות, שעת הארוחה, אומדן גודל המנה בגרמים או ביחידות ביתיות, מקום האכילה. ניתנת לבצוע על ידי שימוש בתוכנת יומן אכילה, או כרישום ידני.
קיימים יומני אכילה אונליין המחשבים מיידית את כמות הקלוריות הנצרכת ואת כמות רכיבי התזונה השונים (פחמימות, שומנים, חלבונים, סיבים, ויטמינים, מינרלים..) וכן מציגים את התוצאות ביחס להמלצות בהתחשב במשקל, גיל, מין וכד'. חלק מיומני האכילה מכניסים לחישוב גם ביצוע של פעילות גופנית.
ארוחה לדוגמא:
יכולה להיות כל ארוחה שנאכלה לאחרונה.
מידע מדעי:
מחקר שבוצע על 42 נבדקים בעלי עודף משקל, בדק ירידה במשקל באמצעות ניטור עצמי: רשימת יומן מזון ורישום בצוע פעילות גופנית. נבדקו שתי שיטות של רישום מזון: שיטה ידנית מפורטת בה עליהם לרשום ידנית את כל פרטי האכילה, ושיטה ידנית מקוצרת בה עליהם לבחור מתוך אפשרויות ולסמן. בשתי הקבוצות נראתה ירידה זהה במישקל. נמצא יחס ישר בין פרק הזמן בו הנבדקים בצעו את הניטור העצמי לבין הירידה במשקל. מסקנת החוקרים היא כי פחות חשובה השיטה בה מנטרים – חשוב יותר הניטור עצמו ככלי עזר לירידה במשקל.
במחקר נוסף, 176 נבדקים בעלי עודף משקל קבלו מחשבים ותוכנת מחשב לניטור אכילה למשך 6 חודשים. הירידה במשקל הושוותה לירידה במשקל במחקר אחר בו השתמשו ביומן ניטור אכילה ידני. הירידה במשקל היתה דומה בשני המקרים. גם כאן נמצאה קורלציה חיובית בין משך הזמן בו הנבדקים קיימו את יומן האכילה לבין מידת הירידה במשקל. לפיכך המחברים ממליצים על ניהול יומן אכילה כאמצעי עזר יעיל לירידה במשקל, והתאמת שיטת ניהול היומן להעדפותיו של המרזה.
יתרונות:
מאפשרת קבלת משוב מיידי, ניתן במהלך היום לדעת מה מצב צריכת הקלוריות ורכיבי התזונה השונים, ותכנון המשך האכילה בהתאם.
יומן אכילה ניתן לשילוב עם כל תכנית תזונה, ועם כל דיאטת הרזיה, ככלי שבודק ונותן משוב מיידי על מצב הדיאטה. מאפשר עבודה עצמית על ההרזיה, בהתאם להעדפות האישיות. משפיע במיוחד בתקופות שבהן קשה לשמור על הדיאטה, מגביר מיידית את המודעות למצבנו כאן ועכשיו.