מאת נירה אולנד - דיאטנית קלינית
עקרונות:
זוהי הדיאטה המומלצת בדרך כלל ע"י דיאטניות בכל מסגרת: קופות חולים, משרד הבריאות, מכוני כושר ועוד. מבוססת על עקרונות התזונה של פירמידת המזון , לפיה יש לאכול בעיקר דגנים וירקות, כמות בינונית של פירות ומזונות חלבוניים, כמות קטנה של מזונות שומניים, להמעיט ככל האפשר באכילת ממתקים ושתיית משקאות המכילים סוכר וכן לצמצם צריכת מלח.
בשנים האחרונות נכנסו דגשים נוספים, בעקבות מחקרים שהראו יתרונות בריאותיים לדיאטה הים-תיכונית : העדפת דגנים מלאים בעלי אינדקס גליקמי נמוך, בחירת מזונות מן החי דלי שומן, שילוב דגי ים, אגוזים וזרעונים בתפריט, העדפת השימוש בשמן זית, קנולה או סויה כמקורות שומן, בחירת ירקות ופירות מצבעים שונים במהלך היום, הדגשת חשיבותה של פעילות גופנית.
ארוחה לדוגמא:
סלט ירקות עם מעט שמן זית, חזה עוף על האש, כוס פסטה ברוטב עגבניות, קישואים מבושלים , פרי לקינוח.
מידע מדעי:
מחקר שנערך על 46 נבדקים לאחר ירידה של כ - 8% ממשקלם השווה מדדי בריאות שונים בין דיאטה עשירה (עד 35% ) בשמנים חד בלתי רוויים ("ים תיכונית") לעומת דיאטה דלת שומן ודיאטה "מאוזנת רגילה" אמריקאית למשך 6 חודשים. נמצא שהדיאטה "הים-תיכונית" הורידה את רמת הגלוקוז בצום ב3% והפרשת האינסולין ירדה ב 9.4% בממוצע, בעוד ששתי הדיאטות האחרות הביאו לעליה במדדים אלה. מסקנת החוקרים: לדיאטה הים תיכונית יש יתרון בריאותי מבחינת משק הסוכר בגוף, יחסית לדיאטה המערבית הרגילה, וכן יחסית לדיאטה דלת שומן.
בסקירה על סוגי דיאטות שונים נמצא שהירידה שחלה בעקבות דיאטה מאוזנת בשילוב פעילות גופנית הביאה לשמירה הטובה ביותר על הירידה במשקל גם כעבור שנתיים, בהשוואה לדיאטות דלות קלוריות במיוחד, או לדיאטות שלא כללו פעילות גופנית, וכן בהשוואה לפעילות הגופנית בלבד.
בהשוואה בין שתי דיאטות הרזיה השוות בכמות הקלוריות היומית, האחת מאוזנת והשניה דלת פחמימות למשך 24 שבועות, נמצא כי הירידה במשקל היתה זהה, אך בדיאטה המאוזנת פרופיל השומנים והכולסטרול בדם היה טוב יותר יחסית לדיאטה דלת הפחמימות, וזאת לאורך שנת מעקב.
בהשוואה בין הדיאטה המאוזנת לדיאטת אורניש (דלה מאד בשומן) לאורך 18 חודשים נמצא כי אין העדפה לדיאטה דלת שומן על פני דיאטה מאוזנת בירידה במשקל. בשני סוגי הדיאטות כעבור 18 חודשים הירידה היתה זהה, וקטנה עד כדי היותה בלתי מובהקת.
יתרונות:
מבוססת על גוף מידע גדול (משרד החקלאות האמריקאי). אפשרית לבצוע בבית ובחוץ. מאפשרת ירידה במשקל הדרגתית לטווח ארוך. עולה בקנה אחד עם הרגלי תזונה מושרשים אצל רוב האנשים, ולכן מצריכה שינויים קלים יחסית באורח החיים ובהרגלים. קל יחסית להתמיד בה לאורך זמן בשל כך.
חסרונות:
דורשת סבלנות, הירידה במשקל מתרחשת באופן איטי לאורך זמן. אינה עונה על הצורך הקיים לפעמים לפתרונות פלא לירידה מהירה במשקל.
למי יכולה להתאים:
לכל אדם בריא, ילדים, נשים הרות, חולי לב, בעלי מחלות כלי דם. למי שמתייחס לירידה במשקל כתהליך ארוך טווח, או כשינוי לכל החיים.
חולי כליות נדרשים להדרכה אישית להגבלת כמות החלבון ומינרלים בתפריט.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
תפריטים
דוגמאות רבות לתפריטים לפי קלוריות שנבנו על פי עקרונות התזונה המאוזנת כגון: גיוון בסוגי המזון, צריכת מזון דל בשומן רווי, בחירת מזון עשיר בסידן ובברזל, העדפת ירקות ופירות בקליפתם לצד דגנים מלאים לאספקת סיבים תזונתיים, המעטה בצריכת ממתקים ומשקאות ממותקים בסוכר, הפחתת השימוש במלח ונתרן, ניתן למצוא באתר נטוגרין.
בהצלחה