המחקר תוכנן כמחקר אקראי כפול-סמיות. במחקר השתתפו 135 מאושפים בבית החולים (גיל ממוצע 74 שנים), שטופלו באנטיביוטיקה. הקריטריונים לאי- הכללה היו שלשול בזמן הקבלה לאשפוז, פתולוגיה במערכת העיכול שיכולה לגרום לשלשול, טיפול באנטיביוטיקה בארבעת השבועות הקודמים, מחלה קשה, דיכוי מערכת החיסון, ניתוח במעי, מסתם מלאכותי בלב והיסטוריה של מחלת לב ראומטית או דלקת זיהומית של פנים הלב.
המשתתפים חולקו באופן אקראי ל- 2 קבוצות: קבוצת ההתערבות קיבלה פעמיים ביום 100 גרם (97 מ"ל) משקה שמכיל תערובת חיידקים פרוביוטים: Lactobacillus casei,
L bulgaricus, Streptococcus thermophilus, במקביל לטיפול האנטיביוטי ולמשך שבוע לאחר שהטיפול הסתיים. קבוצת הביקורת קיבלה מילקשיק סטרילי.
שבעה מתוך 57 (12%) מהמשתתפים בקבוצת הפרוביוטיקה פיתחו שלשול הקשור לטיפול באנטיביוטיקה, בהשוואה ל- 19 מתוך 56 (34%) מקבוצת הביקורת (p=0.007).
ברגרסיה לוגיסטית לתקנון למשתנים אחרים נמצא OR 0.25 (95%CI 0.07-0.85) לשימוש בפרוביוטיקה, כאשר גם רמות נמוכות של אלבומין ונתרן העלו את הסיכון לשלשול. הירידה בסיכון המוחלט (ARR) היתה 21.6% (6.6%-36.6%), ומספר החולים בהם יש לטפל על מנת למנוע מקרה אחד (NNT) היה 5 (3-15).
בקבוצת הפרוביוטיקה אף אחד מהמטופלים לא סבל משלשול שנגרם על ידי קלוסטרידיום דיפיציל ואילו בקבוצת הביקורת רק ל- 9 מתוך 53 (17%) מטופלים, לא היה שלשול שנגרם על ידי קלוסטרידיום דיפיציל (p=0.001). ARR היה 17% (7%-27%) וה- NNT היה 6 (4-14).
מסקנות המחקר הן שצריכת משקה פרוביוטי המכיל את החיידקים L casei, L bulgaricus, S thermophilus יכולה להפחית היארעות שלשולים הקשורים בטיפול אנטיביוטי ושלשולים הקשורים בקלוסטרידיום דיפיציל. לכך יש פוטנציאל בהפחתת התחלואה, עלות הטיפול הרפואי, והתמותה במידה ומשתמשים באופן שגרתי בחולים מעל גיל 50.
מקור:
Hickson M, D'Souza AL, Muthu N, Rogers TR, Want S, Rajkumar C, Bulpitt CJ.
Use of probiotic Lactobacillus preparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised double blind placebo controlled trial.
BMJ. 2007;335:80.
http://www.bmj.com/cgi/content/full/335/7610/80?view=long&pmid=17604300