שלשול זיהומי חריף הוא אחד מהגורמים העיקריים בתחלואת ילדים ומהווה נטל כלכלי על המשפחות. מטרת המחקר היתה להעריך את ההשפעות הקליניות, המיקרוביולוגיות והחיסוניות של פרוביוטיקה על שלשול זיהומי חריף.
במחקר השתתפו 304 ילדים בגילאי 3 חודשים עד 6 שנים, שהיו מאושפזים עם שלשול זיהומי חריף. הילדים הוקצו באופן אקראי לקבלתBio-three (תערובת של החיידקים:Bacillus mesentericus, Enterococcus faecalis, and Clostridium butyricum) או פלסיבו במתן פומי 3 פעמים ביום במשך 7 ימים. נלקחו דגימת צואה לתרבית חיידקית ודגימות דם לתרבית תאים ובדיקת ציטוקינים.
המשך הממוצע של השלשול לאחר מתן הטיפול היה 60.1 שעות בקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה, לעומת 86.3 שעות בקבוצת הפלסיבו (P = 0.003). משך האשפוז בבית החולים היה קצר יותר בקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה, לעומת קבוצת הפלסיבו (P = 0.009). מספר החיידקים הפרוביוטיים מהזנים Bifidobacteriaו- Lactobacillusהיה גבוה יותר בתרבית הצואה של הקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה. רמות IL-10 בנסיוב ובתרבית התאים עלו בקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה ואילו רמות TNF-? היו נמוכות יותר. רמות אינטרפרון-גמא
ו-IL-12 היו גבוהות במידה קלה בקבוצת הפרוביוטיקה בהשוואה לקבוצת הפלצבו.
תערובת זו של פרוביוטיקה הפחיתה את חומרת השלשול ואת משך האשפוז בבית החולים בילדים עם שלשול זיהומי חריף.
בנוסף לשיקום של הפלורה החיונית במעי, פרוביוטיקה עשויה להגביר את החיסוניות המגנה של המאחסן על ידי הפחתה של פעילות הציטוקינים מעודדי הדלקת והגברה של פעילות הציטוקינים נוגדי הדלקת.
מסקנות המחקר הן שתערובת זו של חיידקים פרוביוטיים מפחיתה את חומרת השלשול ואת משך האשפוז בבית החולים בקרב ילדים עם שלשול חריף. בנוסף לשיקום של הפלורה החיונית במעי, פרוביוטיקה יכולה להגביר את החיסוניות המגינה של המאחסן על ידי דיכוי ציטוקינים מעודדי דלקת ושפעול ציטוקינים נוגדי דלקת.
מקור:
Chen CC, Kong MS, Lai MW, Chao HC, Chang KW, Chen SY, Huang YC,
Chiu CH, Li WC, Lin PY, Chen CJ, Li TY.
Probiotics have clinical, microbiologic, and immunologic efficacy in acute infectious diarrhea.
Pediatr Infect Dis J. 2010;29:135-8.
http://journals.lww.com/pidj/pages/articleviewer.aspx?year=2010&issue=02000&article=00011&type=abstract