אסטרטגיות טיפוליות בתחום הפסיכיאטרי - פסיכולוגי
בשיטת הביופידבק.
מאת ד"ר יגאל גליקסמן
הנחת היסוד בשילוב שיטת הביופידבק בתהליך הטיפולי היא כי היחסים הקיימים בין המטפל, המטופל והמכשור מהווים את הבסיס הטיפולי הייחודי של שיטת הביופידבק.
מניסיוני הקליני למדתי כי במקרים כמו התקפי חרדה, פאניקה וסוגים שונים של תופעות פסיכוסומאטיות יהיו האספקטים הפסיכולוגיים דומיננטיים בעוד שבמקרים כמו: שיקום שרירים לאחר תאונה או אירוע מוחי, הם יהיו פחות דומיננטיים. העובדה היא שהם תמיד קיימים!!!
זו אקסיומה מאד מקובלת בעולם המדעי כי כל שינוי מודע או לא מודע בתפקוד השכלי-רגשי יגרום לשינוי מקביל בתפקוד הפיזיולוגי ולהיפך.
ידוע כי הרבה חולים פסיכיאטרים מתנהגים באופן שבו הצורך " להראות " Appearing תופס מקום ראשון בסדר העדיפויות "לקיים" Being .
שיטת הביופידבק מבוססת על הרפואה- ביולוגיה, פסיכולוגיה וטכנולוגיה. השיטה מחדדת את רגישותו ומודעתו העצמית של המטופל ובכך מאפשרת לו להגיע למסקנה כי קיימות בו למעשה שתי דמויות : ה אמיתי The real וה: "ציבורי" The Public .
מטופלים אלו אינם מודעים לעובדה שהעצמי שלהם Personal Self שונה באופן משמעותי מהעצמי המוצג לעולם האנושי.
העובדה ששיטת הביופידבק מראה את השוני המהותי והברור בין מה שהמטופל חושב ומאמין שהוא מרגיש לבין מה שגופו משדר ( סודות המוסתרים על ידי הנפש מתגלים על ידי הגוף ) הופכת אותה
לאחד הכלים הטיפוליים הייחודיים שבאמצעותם ניתן לקבל מידע אוביקטיבי בזמן אמת לגבי הדיאלוג הפסיכופיזיולוגי המתרחש אצל המטופל . לכן שילוב השיטה בפסיכותרפיה מהווה יתרון משמעותי לצורת טיפול וורבלית בלבד.
לדוגמא: טכניקות ההקהיה – Desensitization הידועה כאסטרטגיה טיפולית אפקטיבית יכולה להיות מועשרת ומדויקת יותר בשימוש במכשור הביופידבק . כלומר ניתן לזמן את הנושא הטיפולי בצורה מכוונת, לבצע סימולציה ,לבקר ולנטר תגובות אישיות לגירויים. ניתן כמובן לשלב גם טכניקות של "הצפות" Flooding E.M.D.R לצורך טיפול במקרים כגון : P.T.S.D .
שיטת הביופידבק מאפשרת גישה נוחה לתכנים פסיכולוגיים קונפליקטואליים משמעותיים. המטופל מקבל ומבין את נתוני האינטראקציה בין מחשבותיו ותחושותיו לבין תגובותיו הפיזיולוגיים.
ניתן לראות במכשור של שיטת הביופידבק מעיין ברומטר פסיכולוגי המאפשר למטופל להימצא במצב של הרפיה מבוקרת, להיכנס לעולם המחשבות והדמיונות והפנטזיות שלו ולראות אילו מהן גורמות ויוצרות שינוים פיזיולוגיים באופן קבוע. ניתן להמחיש למטופל את מקור הקונפליקט על ידי שיקוף רמת המתאם בין הדימויים המדווחים לבין הנתונים האובייקטיביים הזורמים ומתקבלים בו זמנית באמצעות המכשור.
באמצעות שיטת הביופידבק קיימת הקונקרטיזציה המיידית האובייקטיבית הפחות מאיימת על המטופל מאשר זו המתקבלת בטיפול וורבלי.
באמצעות השיטה ניתן להמיס ולפרק את אותו חלק רציונלי דומיננטי אצל המטופל עם "ההבנה האינטלקטואלית " ומאפשרת לו לקבל מידע לא מילולי משמעותי ביותר על המערך הפסיכופיזיולוגי שלו.
בפסיכותרפיה קלאסית אין בדרך כלל גישה למה שמוגדר כ: Transtional Object T.O =המשמש כמו הדובון או הסמרטוט של עבור הילד לפני שינה.
המכשור של שיטת הביופידבק , ההוראות הניתנות במהלך הטיפול יכולים לשמש בתפקיד ה: T.O ועל ידי כך לחזק את דמותו של המטפל ולהפכה לגורם חיובי, מכיל, מגן,תומך ומעודד.
מהם הבדלי התייחסות המטופלים לשיטה?
מטופלים היסטריים
מגיבים בנטייה להשתעמם ביתר קלות , הם מזניחים את התרגול היומי ולעיתים ישנן להם תופעות של over reaction המוצאים את ביטויים בתפקודים הפיזיולוגיים, כמו כן ישנם להם קשיים באינטגרציה קוגניטיבית של האינפורמציה המתקבלת על ידי המכשור, הם פוחדים וחוששים לגופם ומגיבים בצורה אימפולסיבית לכל קשר עם המכשור . לדוגמא : הצמדת החיישנים על קצות האצבעות .
לכן יש צורך ברגישות מצבית של המטפל ורצוי לעבוד איתם בחדר מואר היטב ובמצב של ישיבה.
מטופלים אובססיביים קומפולסיביים
מתמידים בתרגול אך לעיתים מנסים להציב לעצמם מטרות שקשה להשיגן. עבורם שיטת הביופידבק מייצגת מצב של הצלחה או כישלון. ריכוז פסיבי קשה להם במיוחד. לעיתים ישנה להם התייחסות ריטואלית לביופידבק, הם חשים בקושי פנימי ובחוסר חופש לחפש דרכים חילופיות. קיים הרצון להגיע לשמות עם ביקורת עצמית קשה ובלתי מתפשרת.
הם יתרגמו את האינפורמציה המתקבלת באמצעות המכשור יותר כביקורת מאשר משוב אוטנטי ואמין
המשקף נאמנה =כמראה את המצב והתהליך בו הם נמצאים.
קיים גם שילוב מוצלח של טיפול בביופידבק במקרים עם אינדיקציה פסיכיאטרית:
היבטים קוגניטיביים של חרדה קשורים לרוב התחושות של חוסר אונים, תסכול רב ובמיוחד אובדן שליטה. טיפול מוצלח של ביופידבק מאפשר למטופל תחושה של שליטה רצונית בפונקציות שנראו מחוץ לשליטה.
למידה זו מחזקת מאד את תחושת השליטה והפוטנטיות הגורמת לשינוי משמעותי התורמת למטופל לתפוס את המציאות באופן חיובי.
קישור לאתר שלי: www.gliksman.co.il