מאת ד"ר עדי דוידסון
השליה היא איבר שמתפתח יחד עם העובר במהלך ההיריון. היא ממוקמת בדופן הרחם וממנה יוצא חבל הטבור. בהריון תקין השלייה מתיישבת בגוףהרחם, רחוק מצוואר הרחם. בתופעה הנקראת "שליית פתח" נמצאת השליה על צוואר הרחם.
במצב כזה, הסיכון העיקרי הוא דימום המסכן הן את האם והן את העובר,שהדרך היחידה לעצרו ולמנוע לידה מוקדמת היא ניתוחקיסרי דחוף .. אךבמאמר זה לא נעסוק בסיכונים אלא בדרך היילוד.
שליית פתח: 3 סוגים עיקיריים
- שלמה - השלייה מכסה בשלמות את צווארהרחם.
- חלקית - השלייה מכסה רק חלק מצווארמהרחם.
- גבולית- השליה נמצאת במרחק שלפחות מ 2 סמ' מצוואר הרחם אך אינה מכסה אותו.
השכיחות של שליית פתח
בדיקת סקירת מערכותמאוחרת נמצאה שליית פתח באחת מכל 25 נשים (ובסקירה מוקדמת אפילו הרבה יותר).לשליה יש נטייה לעלות מעלה עם התפתחות ההריון, ולעולם לא כלפי מטה. זאת אומרת שאם נשללת שליית פתח בסקירתהמערכות לא ייתכן ותופיע לאחר מכן.
למאמרים נוספים של הכותב: ד"ר עדי דוידסון
כיצד מאבחנים?
אבחון שליית פתח היא רק בבדיקת אולטרא סאונד, המבוצעת בדרך כללכחלק מסקירת מערכות. כמעט ואין משמעות לשליית פתח בסקירה המוקדמת, אלא אםכן ישנם דימומים באותה התקופה.
אם בסקירת המערכות המאוחרת מיקום השלייה תקין אין צורך במעקב נוסף. אםהשלייה היא שליית פתח צריך להמשיך ולעקוב. 90% מהיולדות עם שליית פתחבסקירה המאוחרת תגענה ללידה ללא שליית פתח. ניתן לנבא זאת בשתי דרכים:
1. גודל חלק השלייה המכסה את הצוואר. כיוון שהשלייה עולה כלפי מעלה רקבכמות מועטה אם החלק המכסה את הצוואר גדול מאד הסיכוי שהוא יעלה קטן.ולהיפך אם רק קצה קטן מכסה את הצוואר אז יש סיכוי טוב שהוא יעלה למעלה.
2. מיקום חיבור חבל הטבור אל השלייה: ככל שחבל הטבור מחובר אל השלייה נמוךיותר, כך הסיכוי שהשלייה תעלה קטן יותר. כאשר חבל הטבור מחובר ממש לקצההתחתון של השלייה עוברים כלי דם קרוב לצוואר וזה אפילו יותר מסוכן משלייתפתח. מומלץ להשתמש באולטרא סאונד המדגים זרימת דם בצבע כדי לשלול כלי דםליד צוואר הרחם.
איך מיילדים עם שליית פתח
במצב של שליית פתח, צוואר הרחם חסום ולכן חייבים ליילד בניתוח קיסרי. במקרה של שלית פתח גבולית השלייה אינה מכסה את הפתח אך קרובה אליו בטווח של עד 2 סמ'. במקריםאלה, ממליצים רוב הרופאים ממליצים על בניתוח קיסרי עקב סכנה לדימום במהלך הלידה.
המחקר החדש: שליית פתח גבולית
במחקר חדש אשר פורסם בכתב העת היוקרתי AMERICAN JOURNAL 0F OBSTETRICSAND GYNECOLOGY חילקו אתהנשים עם שליית פתח גבולית לשתי קבוצות: קבוצה אחת מרחק השלייה עד 1 סמ'ובקבוצה השנייה המרחק 1-2 סמ'.
בקבוצה הראשונה ילדו לבסוף שני שליש מהנשים בניתוח קיסרי ובשליש מהן הופיעדימום כך שמוצדק מאד במקרה זה ליילד מראש בניתוח קיסרי.
בקבוצה השנייה הצליחו שני שליש ללדת בלידה רגילה ללא כל קושי ורק ב 3%מהנשים הופיע דימום.
מידע חדש זההוא בבחינת מידע מעודד לנשים רבות, שכעת יש להן אפשרות ללדת בלידה רגילה בניגוד למה שהיה נהוגעד כה.
המאמר התפרסם לראשונה בבלוג של ד"ר עדי דוידסון