לפני מספר שבועות, פורסמה ב-YNET ידיעה, על צעירה בת 26 אשר ביצעהבדיקת מי שפיר וכתוצאה מזיהום נכנסה למצב של סכנת חיים ועברה כריתת רחם.אמנם בדיוק כמו בכל פעולה רפואית, ישנם סיכונים, אך הם נמוכים ביותר לעומתהתועלת הרבה שבבדיקת מי השפיר.
מובא ע"י דר' עדי דוידסון
ישנם מאמרים רבים העוסקים בסיכון להפלה כתוצאה מבדיקת שפיר, אך איןהסכמה מוחלטת בין המקורות השונים. ישנם הטוענים כי הסיכון להפלה בבדיקת מישפיר, גבוה לכדי 1:100 ואחרים מצאו סיכון נמוך של 1:2000.
הסיבות להפרשים הגדולים בין הנתונים המוצגים:
א.הסיכון להפלה קיים גם אצל נשים אשר לא עברו בדיקת מי שפיר, והואבכלל לא נמוך. הסיכון הכללי להפלה במהלך הריון עומד על 0.94% שזה 1:105.
ב.בחלק מהמאמרים, כל הפלה עד השבוע ה28 נחשבה כקשורה לבדיקת מיהשפיר. קשירת הפלה אשר מתרחשת חודש – חודשיים לאחר הניקור, היא פשוט לאהגיונית.
ג.ישנן ארצות אשר בהן מבצעים ניקור מי שפיר רק כאשר ישנה סיבהרפואית לכך, וכמובן שסיבות רפואיות כמו: גיל מתקדם או חלבון עוברי לא תקין,מעלות את שכיחות ההפלות ללא קשר לניקור מי שפיר.
ד.ההמלצה בספרות היא לבצע ניקור מי שפיר החל מהשבוע ה-15. כיווןשבארץ מבצעים את הבדיקה בין השבועות 17-21, הסיכון בבדיקה קטן יותר.
עוד לקריאה - עדי דוידסון
סיכון מזערי – הוכחה מחקרית
במאמר שפורסם בירחון OBSTETRICS & GYNECOLOGY, הירחון הרשמי שלהאגודה האמריקאית למיילדות וגניקולוגיה – ACOG, תועד מחקר אשר בוצע במרכזהרפואי מהמובילים במחקר, Mount Sinai בניו יורק.
המחקר כלל 35,000 נשים אשר הגיעו לבדיקת שקיפות עורפית ולאחר מכן היובמעקב עד הלידה. כ-3,100 מתוך הנשים שתועדו, בצעו גם דיקור מי שפיר, פי 2מהצפוי לפי תוצאות הבדיקות, דבר המשתמע ממנו כי למרות תוצאות תקינות שלהבדיקה הקודמת – הן החליטו לבצע גם דיקור מי שפיר, בדיוק כמו בישראל.
תוצאות המחקר הראו שבקבוצת הנשים אשר עברו דיקור, היו 1% הפלות עד שבוע24, אך בקבוצה אשר לא עברה דיקור היו 0.94%, מספרים דומים מאוד וללא הבדלסטטיסטי ביניהם.
המסקנה ממספרים אלו היא, שאין הוכחה סטטיסטית לתוספת עקרונית של סיכוןלהפלה במקרה של ביצוע הבדיקה, וגם תוספת זו היא של 0.06% = 1:1750.
בנוסף, אם במקום לבדוק הפלות עד שבוע 24 היו בודקים רק את ההפלות אשרהתרחשו תוך שבועיים מביצוע הבדיקה, היו מוצאים הבדל אפילו נמוך יותר.הסבירות שהפלה אשר התרחשה יותר מחודש לאחר מכן, היא אן בעקבות הבדיקה, הואנמוך ביותר.
לסיכום הסיכום בדיקור מי שפיר הוא קטן ביותר, בעוד התועלת האבחנתית גדולה ביותר.
בכדי להקטין את הסיכון, מומלץ לודא את הכללים הבאים:
1. 1. לא לבצע לפני שבוע 17+.
2. 2. לא לבצע כאשר ישנם דימום או התכווצויות בזמן הבדיקה או סמוך לפניה.
3. 3. לא לבצע כאשר ישנו חשד לדלקת בדרכי השתן או מחלה זיהומית אחרת.
4. 4. לבצע חיטוי טוב של השטח סביב אזור הדיקור.
5. 5. להשתמש במחט דקה ככל האפשר.
ד"ר עדי דוידסון מומחה לדיקור מי שפיר