לפני מספר ימים הובאה בפני וועדת השרים לענייני חקיקה הצעת "חוקהאנורקטיות" – הצעת חוק אשר הוגשה ע"י חברת הכנסת רחל אדטו (קדימה),גניקולוגית במקצועה, וח"כ דני דנון (ליכוד). לטענתם, שכיחותן של הפרעותהאכילה, ובראשן האנורקסיה והבולמיה, נמצאת בשנים האחרונות במגמת עליה בחברההישראלית, בעיקר בקרב נערות צעירות, אך גם בקרב נערים צעירים.
מאת: דלית אביטל
ח"כ אדטו מצטטת מחקרים המוכיחים כי אחת הסיבות להפרעות אכילה בקרבצעירים היא השפעת המדיה והפרסום, המציגה מודל חיקוי "מעוות", השואף לרזוןמוגזם המסוכן לבריאות, וזאת משיקולים מסחריים וכלכליים זרים,. "מודל מעוות"זה של דמות האישה והגבר האידיאליים משפיע באופן שלילי על הסטנדרטים של בניהנוער.
מטרת הצעת החוק היא לאסור על סוכנויות הדוגמניותבישראל להעסיק דוגמניות ודוגמנים רזים מידי, שנמצאים במצב של "תת משקל"[כלומר שמסת הגוף ( BMI -משקל ביחס לגובה ) שלהם נמצאת ברמה הנמוכה מ-18.5 ]. האיסור על הופעתדוגמנים רזים מדי בתשדירי פרסומת אמור למנועמצעירים ומצעירות להפוך את תתהמשקל והשאיפה לרזון למודל לחיקוי. החוקעתיד לאסור גם על שימוש בתוכנותמחשב כמו פוטושופ, כדי להרזות באופןמלאכותי ולהצר את מידותיהם שלהדוגמניות והדוגמנים.
הצעת חוק מבורכת
"חוקהאנורקטיות", לדעתי, יביא להביא קצת שפיות לאוכלוסיה. נכו, מצד אחד הואפוגע
שפוגע בחוק היסוד: חופש העיסוק של דוגמניות ודוגמנים, אך אפשר להסתכלעליו גם כעל חוק שנועד לעצור את המעסיקים: סוכנויות פרסום וצילום, מלגרוםלאחוזים גבוהים מהמועסקים שלהם להגיע לתת תזונה רק כדי להתקבל לעבודה.ובנוסף תימנע יצירת מודל חיקוי מעוות לבני הנוער שלנו, ולחברה כולה.
רזון הנגרם מהרעבה עצמית ומוצג כמודל חיקוי גורם לנזקים חמורים בקרבהאוכלוסייה.
אגב, החוק אינו נגד העסקת דוגמניות רזות, אלא נגדהעסקת דוגמניותאנורקטיות, ואיסור שימוש בפוטושופ.
לפני שאתם מתחילים לטעון נגד - הסתכלו סביבכם
כל המתנגדים להצעת חוק מבורכת זו, מוזמנים להתחיל ולהסתכלמסביב. כמהבני נוער, ובעיקר בנות נוער מרעיבים את עצמם כדי להתאיםלסטנדרט המעוותהזה? איך מתייחסים בחברה שלנו לנשים מלאות - לא שמנות,מלאות? איך המרוץלהראות רזה מערער את הערך העצמי של כל כך הרבה אנשים.גורם להם להרגיש לאיפים, לא שווים, לא ראויים. לעבודה, זוגיות, אהבה,הצלחה מה שאתם רוצים.
חנויות הבגדים שלנו הפכו לחנויותשל מידה אחת. והמידה היא S או P. מידה P לא הייתה קיימת בכלל כשהייתיצעירה.
איפה אותן דוגמניות הנראות כמו נשים? היום לבגדי נשיםמדגמנות ילדותבנות 16 – 20, שהופך לאידיאל התדמית הנשית. האם זה שפוי?
אנשים הורסים את הגוף שלהם רק כדי להתאים אותו לסטנדרט בלתיהגיוני,שנראה על גבי הירחונים, הפרסומות, הקולנוע כל כך הגיוני. כי הריאותםדוגמנים נראים כל כך זוהרים ושמחים.
אנשיםהמרעיבים את עצמם לא יותר בריאים מאותם אנשים בעלי משקל עודף. גםהם מאדחולים, פיזית ונפשית. בגוף שלהם נמצא כל הזמן בהישרדות, כי הוא לאמקבל אתמה שהוא צריך מבחינת תזונה, בנוסף הם כל הזמן במתח לגבי המשקלשלהם,ורמות מתח ממש לא תורמות לבריאות, ולכל אלה תוסיפו גם את הערך העצמיהמתנדנד שלהם שתלוי כל כולו במשקל הגוף וביופי כמובן. אגב, תזונה כזו גםגורמת לתהליכי הזדקנות מהירים.
היחידים שמרוויחיםמהאופנה הבלתי אפשרית הזו היא תעשיית הדיאטה, המגלגלת מיליארדי דולרים ולכןרוצה גם לשמר את הדברים כמו שהם.
כן, אני מצטרפתלמחוקקי החוק, וההסתייגות היחידה שלי ממנו נובעת מכךשעצוב לי לחשוב שצריך בכלל חוק כדי להחזיר אותנו לשפיות.
המאמר התפרסם לראשונה בבלוג של דלית אביטל: הרזיה ללא דיאטה