סכיזופרניה - היסטוריה - יעקב עזרא
מחלה זו נמצאת איתנו בחברה עוד משחר ההיסטוריה ואין זו מחלה נדירה, במיוחד לא בתקופתנו. עוד מימי התנ"ך היו אנשים שחלו במחלה הזאת. חולים סכיזופרנים אשר היו בנים או בנות למשפחות עשירות או בעלי יחוס משפחתי, או צאצאים של מנהיגים, הוחזקו בבידוד אך בתנאים נאותים יותר ומכובדים יותר מאשר חבריהם למחלה אשר נולדו לרוע מזלם אצל משפחות עניות יותר ובעלי הכנסה מועטה, אשר חולי הסכיזופרניה האלו נלקחו למחנה מיוחד מבודד ומגודר (מעין גטו) ושם הם הוכו נענשו ועונו קשות. כיוון שאז באותם ימים חשבו האנשים הבריאים שאותם התנהגויות מוזרות ומשונות אשר יש לאותם סכיזופרנים הם תוצאה של משחק הנועד להשתמט מחובות חברתיות וצבאיות וכי אם יכו אותם ויענו אותם אולי זה גם יוציא להם מהראש כל מיני דברים מעין אלו, גם אם בחלקם הם חשבו שאותם חולים באמת יש להם ליקוי נפשי או/ו שיכלי, אולי אותם הלקאות ועינויים יוציאו להם את כל אותם דמיונות ודיבורי שווא והתנהגויות (אשר נפרט בהמשך בהרחבה) מן הראש ובכך גם לא יזיקו לחברה ואולי הם יתרפאו. מובן שחוסר הבנת דבר זה גרם לאותם אנשים חולים ומסכנים ללחץ וסטרס פיזי ונפשי גדול יותר, דבר אשר החמיר את מחלתם ולאחר תת תזונה עקב מזון קלוקל ולא מזין, עינויים והלקאות רובם מתו בסופו של דבר או שגססו לאיטם מחולשת העינויים והסבל. בשנים מאוחרות יותר ובתרבויות בהם לא היו משטרים צבאיים כמו שהיו (ברומא, ספרטה, יוון וכו') שם כבר היתה התקדמות וחשבו שאותם אנשים משהו במוחם לא בסדר. אך הם צדקו רק ב- 50%. אבל טעו גם ב50% בחושבם שחסר להם חלק במוח או שחלקים במוחם לא פועלים בכלל (אלו השולטים על השפיות) אך גם אז עדיין לא ידעו להתמודד עם הבעיה כראוי.
ואז בשנת 1849 רופא אנגלי בשם ג'ון קונולי הצליח להבין איך פועל הלך הרוח של חולי הסכיזופרניה ותאר בפרטי פרטים את עיוותי התפיסה המנטאלית ודמיונות השווא ומחשבותיהם הלא מציאותיות, אך תרופות וטיפולים למחלה עדיין לא נמצאו ולא הצליחו גם אז להבין מהו בדיוק הפגם הגורם לאדם לחלות במחלה זו. האם זו מחלה נפשית אולי פיזית? לא ידעו.
בשנות השלושים של המאה הנוכחית החלו לחקור ביתר שאת את המחלה גם הקונבנציונליים וגם האלטרנטיבים. הקונבנציונלים חשבו בשנות השלושים שאם אדם חולה בסכיזופרניה אז העצבים במוחו לא בסדר, כלומר הוא בעל פגם או מום מולד במוח, דבר שהוכח אחר כך כלא נכון. כיום הרפואה מתייחסת למחלה כאל מחלת עצבים והטיפול שנותנים הוא תרופות פסיכיאטריות שמרגיעות (תרופות אנטי פסיכוטיות, אנטי סטרס) כלומר מטפלים בסימפטומים העצביים אבל לא בתשתית.
4 המיתוסים של הסכיזופרניה
1. מתרכזים באישיות: מתייחסים לאישיות החולה בלבד בחושבם שיש לאותו אדם איזו שהיא בעיה אישית שמכאן נובעת בעייתו ומחלתו וכמובן שדבר זה אינו נכון.
2. משהו באישיות השתבש ועקב כך מורל ירוד לאורך זמן או דיכאון וכו'.
3. חינוך גרוע של האם: כלומר שהאם הייתה קשוחה מידיי או מלחיצה מידיי,(להבדיל מבעיות בהפרעות אכילה וכו') או לא חונכה נכון את ילדיה או הכתה אותם חזק מדי ותכופות מדי או שהשפילה או השפיע עליו רע עקב אישיותה וכו', דברים אשר יכולים אומנם לגרום לנזק נפשי, אך לא כזה מהסוג של מחלת הסכיזופרניה.
4. סכיזופרניה היא מחלה עצבית ואין שום דבר כזה שנקרא נפש ויש עקב כך לתת סמי הרגעה פסיכיאטריים כגון: הלידול, כלורפרומזון, דגרטול, סטלזון, פרפנאן וכו'. גם דבר זה הוא מיתוס (שגיאה נפוצה הנחשבת בקרב הצעות הרווחות כביכול נכונות. אך למעשה כל ארבעת הסיבות הללו הוכחו כשגויות מהיסוד.
מהי סכיזופרניה, מהות ופרוש
פירוש המילה סכיזופרניה פרושה: דעה מפוצלת או מה שקרוי בלשון העם: פיצול אישיות. דבר אשר למעשה במחלה עצמה אינו כך לחלוטין. סכיזופרניה היא מחלה הגורמת למוח לא לתפקד במובן התפיסתי כראוי עקב שיבוש של פעילויות נוירוטרנסמיטורים (מעבירים כימיים עיצביים) וגם במצבים רבים הפרשת יתר של הורמון הדופאמין וחוסר איזון עם סרוטונין וגאבא הידועים כמרגיעים את המוח ומייצבים פעילות עצבית.חוסר איזון נוירוטרנסמיטורי זה פוגע למרבה המזל בסכיזופרנים רק שיכלית ואינו גורר אחריו ניוון פיסי שסופו מוות אם לא מטופל כראוי כמו בפרקניסון, אלצהיימר והנטינגטון. בסכיזופרניה האדם יכול להיות חולה גם 60 שנה ולא ימות אך הפסיכוזות יחמירו אם לא יטופל כראוי, במחלה זו אנו מוצאים את הליקויים הבאים|:
א. שינויים בתפיסה המחשבתית.תפיסת העולם שלהם משתנה ומובעת בצורה בלתי נורמאלית ובלתי הגיונית והבנת הדברים שלהם מעוותת ולא מציאותית ודמיונית ביסודה)
ב. חשיבה: יש להם בעיות חמורות בחשיבה פשוטה בחיי יום יום במיוחד כאשר צריך להתרכז בשיחה מורכבת או לחשוב על מה יקרה בצעד הבא אחרי שאבצע פעולה מסוימת, כלומר חשיבתם שטחית ולא מעמיקה וגם יש להם קושי נוסף בחשיבה והקשבה לאורך זמן בין אם מדובר בשיח עם אדם (דוח שיח) או במיוחד עם מספר אנשים שמשתתפים בשיחה ורכז את המחשבה וההבנה כדי להביע את רצונם ודעתם בעניין. מצב של מספר אנשים יחד בשיחה או בוועידה כלשהי מבלבל את כושר ויכולת חשיבתם וריכוזם להשתתף בשיחה.
ג. שינוי מצב רוח: במיוחד שינוי מצבי רוח ממצב רגיל לדיכאון לא מוסבר אשר גם הם לא מבינים מדוע ונכנסים לדיכאון או למלנכוליה שחורה שמעכירה את מצב רוחם, מצב העלול לההפך לא תמיד למצב רוח עצבני וחסר מנוחה.
ד. פעילות: חוסר מוטיבציה ורצון להשתתף בפעילויות חברתיות, שמחות, מסיבות, חוגים וכו' ורצון להתנתק מחברת אנשים ולהתבודד או להיות עם מישהו אחד מקורב ולא יותר ומרגישים ריחוק וניכור לא מוצדק.
בנוסף לכל הדברים המופיעים במחלה זו שהוזכרו, יש לחולי הסכיזופרניה גם שינויים בשמיעה, ראיה, טעם, מגע, זמן וחשיבה (כמובן בדמיון), אך כביכול שינויים מדומים אלו גורמים לחולה לחושה ולהרגיש כאילו זה באמת כל וקשה להם להאמין שזה לא נכון (מצב כמעט זהה להשפעת LSD). אותו חולה שיש לו כביכול שינוי שמיעה הוא בטוח שהוא שומע קולות של מלאכים או שהוא שומע אדם הנמצא בעיר אחרת ואפילו דווח על אדם שאמר שהוא שומע את רעשי האדמה בבטן האדמה, במקרה מסוים אישה אחת הלכה לביתה והתלבשה לבן, התפללה הרבה כיוון שהיא הייתה משוכנעת שישו שאם היא תיטהר כראוי, אז בעוד זמן מסוים הוא יבוא ויתחתן איתה, אלו הם שינויים דימיוניים שהחולה בטוח שהוא שמע, למשל בחוש טעם, הוא לא מוכן לאכול אוכל שלא טעים כי אם הוא לא טעים סימן שמנסים להרעיל אותו. שינויים מדומים במגע, דווח רבות מדמים שתולעים זוחלות על עורם ועקב כך חלקם מתגלגלים על הרצפה או מכים את עורם כאילו זבוב מדגדג אותם (דומה להזיות של LSD וקראק) השינויים המדומים בראייה הם הכי מפחידים את החולה, כי אדם מוכר או לא מוכר יכול להראות להם עם אף גדול או עם קרניים או שמן נראה כרזה, או מישהו נראה להם כמו החונק מבוסטון או קרמינל אחר, דבר זה גורם חרדה מאוד גדולה לחולה והוא גם מרגיש מפוחד, מבולבל ומתוסכל. שינויים בחשיבה מאפיינים את כולם אך במיוחד את הפרנואידים שהחולה הסכיזופרני הזה קרוי חולה בסכיזופרניה פרנואידית. אותו אדם יכול להיות מודאג מכך שהעתונות מתנכלת לו או כאשר אביו משקה את הצמחים אז אחרי זה הוא יעלה על כסא לראות עם אביו שם בעציצים התלויים מכשירי ציתות, אולי הוא מהאף בי איי? דוגמא אחרונה נתקלתי בשכן שלי שטופל אצלי, או מצבים בו הם מפחדים כאילו כולם רודפים אחריהם, דבר הגורם להם לחשדנות, פחד ומתח רב.
מצב ביוכימי:
ישנם מספר סוגים של סכיזופרניה (6 סוגים) אשר הנפוצים ביניהם הם: סכיזופרניה, הבפרניה, קטטוניה, פרנויה. בסכיזופרניה הרגילה יש סכיזופרניה היסטדלית שמאופיינת בהרבה היסטמין בדם וכמות נחושת (ידוע שנחושת בעודף גורמת לסכיזופרניה, דימנסיה והלוסינציות) באופן כללי בסכיזופרניה יש הרבה מאוד שתי נגזרות של ארכדונית ומעט מאוד לינולאית ו- DGLA ויש הרבה PGE-1 ב-CSF וגם חילוף חומרים לקוי של טריפטופאן (ללא התערבות B6), דבר שמשבש את מעגל הקרבס ופעילות הנוירוטרנסמיטורים במוח במיוחד של דופאמין שיהיה בעודף וחוסר ב- GABA וסרוטונין. 25% מכלל הסכיזופרנים רגישים לגליאצין חלבון החיטה ובטא קרוטן עוזרים מאוד בשילוב אנזימי עיכול). בסכיזופרניה ההיסטפנית יש יותר בעיות של דימנסיה ודמיונות וחוסר מציאות רב יותר. בסכיזופרניה קטטונית החולים שוכבים במיטה ולא זזים, כמעט ולא מדברים כאילו היו במצב של הלם. ישנה גם סכיזופרניה פרנואידית שהיא סכיזופרניה המשולבת עם מחלת הרדיפה הפרנואידית דבר המגביר את חשדנותם ואת דמיונם עקב שילוב השניים. שאר סוגי סכיזופרניה הם כמעט זהים והטיפול הוא זהה. ישנם גם מספר סכיזופרנים הסובלים ממניה דיפרסיה, זהו מצב של דיכאון עמוק שלאחריו בא מצב של HIGH המשולב בהזיות הוא שוב נופל לדיכאון עמוק, חולי סכיזופרניה יש לציין בעלי חסינות לקור ולחום קיצוני וגם יש להם חסינות גדולה יותר נגד מחלות אלרגניות משאר האנשים עקב האדרנו כרום שבקטע הזה מגן. כנראה שבורא עולם לא מכה מכל הכיוונים. בחולי סכיזופרניה שנולדו כך דבר שבדרך כלל הוא קצת נדיר, תתכן מאוד פגיעה בגדילה ובהתפתחות וצפדינה עקב חוסר C הנזקק לגוף בכמות גדולה בגלל חמצון האדרנלין לאדרנו כרום.
נוצרת רגישות לשחפת אך לא בהכרח שיקרה ומפתחים חסינות מסוימת לסוכרת. עקב אנזים אדרונכרום שמפרק אנזים המפרק אינסולין.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.2all.co.il/Web/Sites/diet-kobi