בניית ממ"ד פעמים שהיא חלק מפרויקט תמ"א 38, להתייעצות בנוגע לבניית ממ"ד, אמליץ לשאול בפורום תמ"א 38>>
בניית ממ"ד היא ללא ספק אחת מן ההטבות המשמעותיות ביותר שניתן לקבל במסגרת תמ"א 38. הטבה זו מעניקה בראש ובראשונה הגנה הכרחית לביטחונם האישי של בעלי הדירות. מעבר לזאת, בניית ממ"ד מעלה את שווי הנכס באופן משמעותי.
קבלת ההטבה הזו של בניית ממ"ד, כמו גם קבלתן של הטבות נוספות אחרות כדוגמת התקנת מעלית או בניית מרפסת, תלויה בעיקר בגורם אחד והוא הגורם הכלכלי. ככל שהעסקה של תמ"א 38 משתלמת יותר לקבלן, כך הוא נכון יותר להעניק את ההטבות לבעלי הדירות.
מה כוללת תמ"א 38? האם כל אחד רשאי להצטרף? מה משפיע על כדאיות העסקה של תמ"א 38 בעבור הקבלנים?
מהי תוכנית תמ"א 38?
ישראל נמצאת בסיכון ממשי לרעידת אדמה. אחד מן הצעדים הננקטים להיערכות לתרחיש זה הוא חיזוק מבנים אשר אינם עומדים בתקן 413, הוא התקן לעמידות בפני רעידת אדמה. חיזוקם של מבנים אלו פירושו הצלת חיים וזוהי מטרתה הראשית והעיקרית של תמ"א 38.
בשל החשיבות שרואה הממשלה בחיזוק המבנים הללו, הוחלט לתת לבעלי הדירות תמריצים משמעותיים על מנת לעודד אותם לחזק את מבני המגורים:
1. עבודת חיזוק ללא תשלום – במסגרת תמ"א 38 מתבצעת עבודת חיזוק בבניין המגורים ללא עלות מצידם של בעלי הדירות.
2. הטבות נלוות – נוסף על עבודת החיזוק אשר נעשית ללא כל הוצאה מצד בעלי הדירות, ישנן הטבות כדאיות מאוד, גם הן ניתנות לבעלי הדירות ללא כל תשלום. אחת מן ההטבות הללו היא בניית ממ"ד.
3. רווח כלכלי – עבודת החיזוק וכן ההטבות שמקבלים בעלי הדירות מעלים באופן משמעותי את שוויה של כל דירת מגורים בבניין. למותר לציין כי מדובר ברווח כלכלי יוצא מן הכלל אשר מקבלים בעלי הדירות וזאת ללא שהשקיעו מכספם.
מן האמור לעיל, ניתן להבין כי תמ"א 38 היא תוכנית כדאית ביותר עבור בעלי הדירות. נשאלת השאלה, האם תמ"א 38 כדאית באותה מידה בעבור הקבלנים? טרם נענה על שאלה זו, נבדוק מי רשאי להצטרף אל תמ"א 38.
תמ"א 38 - מי זכאי להצטרף?
שוקלים להצטרף אל תמ"א 38? עליכם לבדוק האם תמ"א 38 חלה על מבנה המגורים שלכם.
מטרתה של תמ"א 38 היא הצלת חיים ועל כן היא חלה אך ורק על מבנים אשר מצויים בסכנת קריסה במקרה של רעידת אדמה. מדובר במבנים אשר נבנו טרם 1980 ואינם עומדים בתקן 413, הוא התקן לעמידות בפני רעידת אדמה.
תנאי שני חשוב הוא כי המבנה מאויש באופן קבוע, קרי מדובר בבניין מגורים. הרציונאל מאחורי הגבלה זו הוא כי תמ"א 38 קמה כדי להגן על חיי אדם ולא בכדי להגן על נזקי רכוש. לפיכך, מבנים אשר אינם מאוישים באופן קבוע אינם זכאים להצטרף לתמ"א 38.
תנאי שלישי אשר חשוב להכירו הוא גובהו של בניין המגורים. תמ"א 38 חלה על מבנים אשר גובהם הוא 3 קומות לפחות.
בשל הכדאיות הרבה של תמ"א 38, בעלי דירות אשר מעוניינים להצטרף, מוזמנים לבדוק את זכאותם.
בניית ממ"ד – מתי מקבלים?
כאמור, תמ"א 38 הוא פרויקט משתלם ביותר עבור בעלי הדירות. בתום עבודתו של הקבלן, מקבלים בעלי הדירות מבנה מגורים עמיד, חזק, משופץ ומחודש. כמו כן, ישנן הטבות נוספות שיכולים לקבל בעלי דירות במסגרת תמ"א 38 כמו למשל הוספת מרפסת והתקנת מעלית בבניין. מדובר בהטבות ששוויין הכלכלי רב והן משפרות ללא כל ספק את איכות חיי הדיירים.
בניית ממ"ד היא אחת מן ההטבות שניתן לקבל כאשר מצטרפים אל תמ"א 38. בניגוד להטבות אחרות אשר עניינן בעיקר נוחות, בניית ממ"ד היא בעלת חשיבות בטיחותית עבורנו ועל כן חשוב שלא לוותר עליה.
קבלת הטבה זו כמו גם קבלת שאר ההטבות בפרויקט, תלויה רבות בנכונותו של הקבלן לתת את ההטבה. ככל שהעסקה המתגבשת משתלמת יותר עבור הקבלן, כך תהיה נכונות גדולה יותר להעניק הטבות לבעלי הדירות.
מה משפיע על כדאיות העסקה של הקבלן? שוויה של הקרקע.
הקבלן נושא בעלות חיזוק המבנה ובעלות ההטבות הנוספות שהוא בוחר לתת לבעלי הדירות במסגרת החוזה. בתמורה להשקעתו זו מקבל הקבלן זכויות בנייה באמצעותן רשאי הוא לבנות קומת מגורים נוספת על גג הבניין. ככל ששווייה של הקרקע הרלוונטית גבוה יותר, כך יוכל הקבלן למכור את הדירות שיבנה ברווח גדול יותר.
תהא שוויה של הקרקע אשר תהא, אל לבעלי הדירות לוותר על קבלת הטבה של בניית ממ"ד במסגרת תמ"א 38. בניית ממ"ד משמעותה קיומו של חדר ביטחון אליו ניתן יהיה לגשת במקרה הצורך. כמו כן, בניית ממ"ד כשלעצמה מחזקת את מבנה המגורים.
בניית ממ"ד זו הטבה שיש לעמוד על קבלתה בעת המשא ומתן מול הקבלן. היא מעניקה לבעלי הדירות הגנה וביטחון ואינה עניין של נוחות או רווח כלכלי.