מהפכת מס לזוגות נשואים מאותו מין / פרשנות
בימים האחרונים של 2013, התבשרנו כולנו על הנחיה של רשות המיסים על הענקת נקודות זיכוי במיסוי לזוגות נשואים חד מיניים, וזאת עבור ילדיהם. החלטה זו הפתיעה בעיקר עקב העיתוי שלה: עוד לפני שהצעת החוק בנושא, שהועלתה על ידי חברת הכנסת עדי קול מ"יש עתיד", זכתה לאישור סופי בכנסת. מה בדיוק עומד מאחורי ההחלטה? ומהן השלכותיה?
המשמעות הכלכלית: הנחה של עשרות אלפי שקלים במיסוי
ההחלטה של רשות המיסים שינתה, במידה רבה, את החוקים בשדה משחק זה. בהתאם לסעיף 66 לפקודת מס הכנסה, בני זוג נשואים עשויים לבקש חישוב נפרד של המס שהם מקבלים. במצב הזה, אל נקודות הזיכוי המגיעות להם מעצם מעמדם יתווספו חצי נקודת זיכוי (בשנה הראשונה להולדת הילד ובגיל 18) או נקודת זיכוי מלאה (ילד בגילאי 2 עד 17). בכוחו של החישוב, כשהוא נעשה בנפרד, לחסוך למעלה מ-13,000 ש''ח בשנה.
בעקבות הצעד המשמעותי של רשות המיסים, הליך דומה יחול גם על בני זוג נשואים, בני אותו מין, מה שיאפשר גם להם לחסוך לא מעט כספים. ברמה המעשית, אותו בן זוג שיזכה לקצבה מטעמו של הביטוח הלאומי בגין ילדיו, יהיה זכאי גם לקבלת נקודות הזיכוי המגיעות לו מעצם יגיעתו האישית, בעוד האחר יהיה זכאי לנקודות בגין הכנסותיו. זאת להבדיל מהמצב הנוכחי, שבו קיבלו הזוגות רק את נקודות הזיכוי אשר מגיעות לאב, ורק בשלוש השנים הראשונות לאחר הולדת הילד.
המשמעות החברתית: מחיקת האפליה
מהפכת המס של רשות המיסים משמעותית לא רק מבחינה כלכלית, כי אם מבחינה חברתית. ניתן בהחלט לטעון כי זהו צעד נוסף בדרך להשוואת זכויותיהם של הזוגות החד מיניים ליתר האוכלוסיה. יותר משזה נושא של דת או מסורת, ההתבוננות של רבים על הצעד היא כחברתי במלוא מובן המילה, וכזה שנועד לשים קץ לאפליה בת שנים.
על רקע האקלים הציבורי והתקשורתי הנוכחי, במסגרתם מקבלים זוגות אלה יותר ויותר לגיטימציה ומשקל, ההליך הזה לא מהווה הפתעה גדולה. יחד עם זאת, ברור שזהו רק צעד ראשון מני רבים שנדרשים עד להשלמת השוויון הזה, הליך שסביר מאד להניח שיסתיים, אם בכלל, רק בעוד מספר שנים.
קראו עוד על התרת נישואין לזוגות חד מיניים