גל התביעות של עובדים זרים כנגד מעסיקיהם
מחאת העובדים הזרים בישראל הולכת וצוברת תאוצה מיום ליום. אלו הן לא רק ההפגנות או הפסקות העבודה היזומות, אלא גם – ויש שיאמרו בעיקר - תביעות המוגשות על ידם כנגד המעסיקים, שפוגעים, לכאורה או שלא, בזכויות שלהם. בשנים האחרונות, ניתן להצביע על גל של תביעות, כנגד מעסיקים מכל תחום. מה מביא לכך? ומהן הציפיות לגבי העתיד?
כשעורך הדין נכנס לתמונה
הכול התחיל לפני מספר שנים. עורכי דין מסוימים התהלכו ברחובות דרום תל אביב או אילת – הידועות במספר העובדים הזרים המועסקים בהן – וחברו לעובדים זרים. ההצעה של רבים מהם הייתה פשוטה: עורך הדין יסייע לעובד הזר לתבוע את המעסיק שלו, ובתמורה הם יתחלקו יחדיו ברווחי התביעה. החודשים עברו, ועורכי הדין הגיעו גם לעובדים זרים שחזרו למדינותיהם, וסייעו להם לתבוע רטרואקטיבית את הגורם שהעסיק אותם. ואגב, רק במעט מהמקרים העובדים הם אלה שיוזמים את הפניה לעורך הדין.
התוצאה? מספר עצום של תביעות המוגשות נגד בתי עסק, בעיקר בתחומים כמו מסעדנות, מלונאות וחקלאות. חלק מהתביעות זוכות לסיקור משמעותי בתקשורת: אריה רווה, מנהל סניף "בודהה בורגר" הטבעוני בתל אביב, הודיע לפני מספר חודשים על סגירה זמנית הסניף לאחר גל של תביעות נגדו. ממש באותה תקופה, הגיש עובד אריתראי תביעה בגובה של 50,000 ש''ח כנגד מסעדת מסה, בראשה השף אביב משה, שלכאורה פגעה בזכויותיו. וכמובן שניתן למצוא עוד תביעות רבות כנגד מעסיקים נוספים.
ההנחה: זכויות העובדים הזרים נפגעות
מהו הרציונל של התביעות של העובדים הזרים כנגד מעסיקיהם? כאן, ניתן למנות זכויות בסיסיות, שעל פיהם נשללות מהם לחלוטין. בולטות במיוחד תביעות עבור אי תשלום בגין שעות נוספות, כפי שמתרחש, למשל, בתחום המסעדנות. תביעות אחרות נוגעות לאי קבלת תנאים סוציאליים, היעדר חופשות או ימי מנוחה, ניכויי חובה ורשות עודפים מתלוש השכר של העובד – והרשימה עוד ארוכה. חלק מהתביעות, חשוב להדגיש, מתמקד בפן הטכני של ההסכם, ועלול להיות מוגש נגד מעסיק שלא חתם עם העובד הזר על הסכם בשפת האם שלו, למשל.
מה שחשוב לא פחות, הוא שמרבית התביעות הללו מסתיימות בפשרה בין המעביד לגורם התובע. זאת, בין השאר, עקב חוסר הרצון של המעסיקים להשקיע את ההוצאות הנדרשות בשכירת עורך דין בתביעות בסכומים קטנים יחסית.
האם צפוי שגל התביעות יישככו?
גל התביעות כנגד מעסיקים, מיותר אולי לציין, השפיע על ההתנהלות שלהם במספר אופנים. חלק מהם מצהיר חדשות לבקרים על כך שיצמצם את היקף ההעסקה של עובדים זרים, בעוד אחרים מחליטים להעניק דגש משמעותי עוד יותר לחוזה הנחתם מולם, ולשמירה על זכויותיהם של העובדים, ישראלים וזרים כאחד.
התחזיות מדברות על כך שהתביעות כנגד מעסיקים, בין אם מוצדקות ובין אם לא, ימשיכו להיות מוגשות, ולו כי כמעט בכל הסכם שכזה ניתן למצוא נקודה בעייתית אחת או יותר. עם זאת, הצפי הוא שהמודעות הגוברת של המעסיקים לבעיה יביא לכך שהם ישקיעו מאמצים רבים בניסוח הסכם הוגן וחד משמעי, מה שיקטין את הסיכויים לקבלת התביעה של העובד בבית המשפט. לכן, רבים מהם מצטיידים בעורך דין הבקיא בדיני עבודה לצורך ההתנהלות השוטפת.
רק בעוד מספר שנים, ניתן יהיה להעריך איזה צד יצא כשידו על העליונה, אם בכלל.