ביקורת רבה הושמעה לאחרונה כנגד החלטת עיריית תל-אביב-יפו להחליף שמות אתרים הנקראים על שם נשים לטובת הנצחתם של גברים; המדובר ב"גשר יהודית" (ע"ש יהודית מונטיפיורי), שיקרא מעתה ע"ש הנשיא החמישי, יצחק נבון. עוד הוחלט בעיר תל-אביב-יפו לשנות את הביתן הנקרא על שמה של תעשיינית קוסמטיקה, הלנה רובינשטיין, וזה ייקרא מעתה "ביתן אייל עופר לאומנות". החלטות אלה של עיריית ת"א עוררו ביקורת רבה, בהיותן מנוגדות למגמה לתקן את העיוותים המגדריים ההיסטוריים ולתת יותר דגש על הנצחת נשים ראויות.
מתוקף תפקידי כיו"ר וועדת שמות רחובות בנתניה וביד אחת עם ראש העירייה, מרים פיירברג-איכר, אנו פועלים יחד מזה זמן רב, להגדיל משמעותית את מספר הרחובות הקרויים על שם נשים בעיר נתניה. "הירושה" שקיבלנו מקודמנו בתפקיד, בדורות הקודמים, שיקפה במהותה תפיסה מאוד פטריארכאלית מבחינה מגדרית בכל הנוגע לשיקולי ההנצחה ומתן שמות לרחובות. וכך, מלבד מספר קטן של רחובות ע"ש נשים, בעיקר דמויות מתקופת המקרא, מרבית הרחבות בעיר נקראו כמעט רק על שם גברים. למעשה, עד היום, אם לא היינו פועלים באופן יזום בנושא להנציח נשים ומתבססים רק על ההצעות שמוגשות מטעם הציבור, הרי שאז למעלה מתשעים אחוז מההצעות שמוגשות באופן תדיר לוועדה לקריאת שמות רחובות, הן להנצחתם של גברים בלבד.
שינוי ראשון במגמה חל בעיר נתניה לפני למעלה מעשור, עם קבלת ההחלטה העקרונית לקרוא לרחובות בשכונה החדשה בדרום העיר "עיר ימים", על שם אישים מתחום התרבות בלבד. במסגרת יישום ההחלטה לייחד את ההנצחה לאנשי תרבות ואומנות, הקפידה הוועדה על הנצחה שוויונית מבחינה מגדרית, ורחובות בשכונה זו נקראו על שם דמויות כמו שושנה דמארי, עופרה חזה, תרצה אתר, יפה ירקוני, חנה מרון ושוש עטרי. בהמשך התקבלה בוועדת השמות לרחובות בנתניה החלטה להקדיש את שמות הרחובות בשכונה החדשה "אופק הים" (נת/542) שצפויה לקום בשנים הקרובות, לחסדי אומות העולם ודמויות מתולדות השואה. אף שם הקפדנו על הנצחה שוויונית מבחינה מגדרית. כך נקראו רחובות על דמויות מופת כמו אירנה סנדלר, מריה קוטרבה, אנה פרנק, אלנה מלכת רומניה, סימון וייל ואליס פון-באטנברג. במהלך השנה האחרונה אושרו בוועדת השמות בנתניה רחובות על שם נשים חשובות כמו מרסל ניניו-בוגר, רות ביידר-גינצבורג, אילנה רובינא ונחמה ליפשיץ.
כל זה רחוק מלהספיק; הפערים הם עדיין גדולים מידי. בנתניה קיימים קרוב לתשע מאות רחובות; למעלה מחמש מאות מהם קרואים על שם גברים, כאשר רק קצת יותר משישים קרואים על שם נשים (על פי נתונים משנת 2019). יתר הרחובות הינם בעלי שם הנושא אופי נטרלי מבחינה מגדרית. מדובר היה בפער שהגיע כמעט באותה העת לכדי פי עשרה בין גברים לנשים. פער אותו כבר הספקנו לצמצם. חברי הוועדה שנחשפו לנתונים הללו היו תמימי-דעים כולם שחייבים להמשיך, ביתר נמרצות, לחזק עוד יותר את המגמה החשובה אותה הובלנו עד כה לתיקון המעוות, ולתת עדיפות להנצחת נשים.
וכעת לבשורה החשובה ביותר שיצאה בשטח זה; לטעמי האישי זו הבשורה החשובה ביותר בכל תולדות עבודתה של וועדת שמות הרחובות בעיר נתניה. בישיבת וועדת לקריאת שמות ואתרים שהתקיימה לאחרונה, אישרה הוועדה לראשונה בתולדות העיר נתניה כמות גדולה יותר (באופן משמעותי) של רחובות חדשים שיקראו על שם נשים, מאשר על שם גברים. מדובר במהלך היסטורי וחסר תקדים. ברגע שהחלטות הוועדה יאושרו על ידי מועצת העיר ומשרד הפנים, יהיו בנתניה יותר רחובות על שם נשים (נומינלית ויחסית) מאשר בעיר תל-אביב כולה. מדובר בבשורה חשובה שכולי תקווה כי תהווה השראה לכל הערים והיישובים בישראל.