רישיון עסק הוא היתר שניתן על ידי משרד הרישוי המקומי שמטרתו להבטיח את פעילותו התקינה של העסק. הרישיון מעיד, למעשה, כי ננקטו כלל האמצעים הנדרשים לשמירה על הביטחון, הבטיחות והבריאות של הציבור, כמו סידורי כיבוי אש, בטיחות מבנים ותנאי תברואה נאותים.
רשימת העסקים החייבים ברישוי מופיעה ב"צו רישוי עסקים" והיא מתייחסת לעשרה תחומים מרכזיים, בהם בריאות, מזון, חקלאות ותעשייה.
הרישיון ניתן על ידי המחלקה לרישוי עסקים בראשות המקומית בהתאם לסוג העסק ואופי פעילותו, כאשר ישנם למעשה ארבעה סוגים של רישיונות: רישיון עסק לצמיתות, רישיון עסק תקופתי, רישיון זמני והיתר זמני. כמו כן גם היתר כסאות ושולחנות, סגירת חורף, ארוע חד פעמי.
בכדי להוציא רישיון עסק יש לפנות לקבלת מידע ומסמכים מהיחידה לרישוי עסקים ולפיהם להגיש בקשה לקבלת רישיון עסק. היחידה לרישוי עסקים תעביר את הבקשה לגורמים המאשרים ולאחר שאלו יבצעו את בדיקתם, תיתן תשובה - באם התנאים התקיימו, תשובה חיובית והנפקת רישיון עסק; באם לאו, תשובה שלילית והפנייה לתיקון הליקויים.
נדגיש כי פעילות ללא רישיון עסק או ברישיון שאינו בתוקף היא עבירה פלילית שעשויה לגרור קנסות ואף עונשי מאסר. וחשוב מכך – זכרו כי זוהי אינה רק חובה בירוקרטית, אלא חובה מוסרית שנועדה לשמור על הבריאות והביטחון של כולנו.
מה הוא רישיון עסק?
עסקים הפועלים בתחומים שונים נדרשים בהוצאת רישיון עסק – היתר מכוח חוק רישוי עסקים הניתן על ידי משרד הרישוי ברשות המקומית ומהווה אישור לפעילותו התקינה של העסק. הרישיון מעיד כי בעסק מסוים ננקטו כל האמצעים הנדרשים לשמירה על בריאותו, ביטחונו, בטיחותו ואיכות חייו של הציבור. בהתאם, קבלת הרישיון מותנית בעמידה בכל התנאים שהציבו הרשויות, בהם סידורי כיבוי אש, תנאי תברואה נאותים, בטיחות מבנים ועוד. משרד הרישוי הוא גם זה שאחראי על אכיפת החוק ורשאי להטיל סנקציות על עסקים שאינם עומדים בתנאי רישיונם.
אילו עסקים חייבים להוציא רישיון?
רשימת העסקים החייבים ברישיון מפורטת בצו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), תשע"ג 2013. על פי המובא בצו, ישנם עשרה תחומים עיקריים בהם עסקים נדרשים בהוצאת רישיון עסק:
- בריאות, רוקחות וקוסמטיקה
- דלק ואנרגיה
- חקלאות ובעלי חיים
- מזון
- מים ופסולת
- מסחר ושונות
- עינוג ציבורי, נופש וספורט
- רכב ותחבורה
- שירותי שמירה ואבטחה, נשק ותחמושת
- תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים
קבלה/שינוי של רישיון עסק מתרחשים בעת הקמת עסק חדש או בעת שינוי המבנה של עסק קיים. עסק חדש: מחייבת את בעלי העסק בעמידה בכל התנאים הקודמים להקמתו וזאת בהתאם לסוג ואופי העסק לפי המוגדר בצו.
עסק קיים: כל עסק אשר עובר אי אילו שינויים בבעלות או במבנה, חייב להגיש בקשת רישיון עסק.
- שינויים בבעלות: הצטרפות או פרישה של שותף, העברת בעלות, הכנסת מנהל קבוע, שינוי שם החברה אצל רשם החברות או מכירת הזכויות לחברה אחרת.
- שינויים במבנה: כל שינוי בשטח העסק, בסוגי העיסוקים שלו או בתכניתו.
חשוב לציין כי ישנם עסקים רבים הפטורים מהוצאת רישיון עסק. את הסוגיה ניתן לברר באגף רישוי עסקים ברשות המקומית הרלוונטית.
סוגים שונים של רישיונות עסק
מאחר ועסקים טעוני רישוי מגיעים ממגוון רחב של תעשיות ותחומים, משרד הרישוי מנפיק רישיונות שונים בהתאם לסוג העסק ואופי פעילותו. על כן, ישנם ארבעה סוגים עיקריים של רישיונות עסק, כאשר ההבדל העיקרי ביניהם הוא משך תוקפם:
- רישיון עסק לצמיתות: רישיון קבוע הנכנס לתוקף מיום הוצאתו, כל עוד לא ביטלה אותו רשות הרישוי.
- רישיון תקופתי: רישיון עסק שתוקפו הוא אחת, שלוש או חמש שנים, והוא מיועד לעסקים בהם יתקיים תהליך חידוש רישוי בתום התקופה.
- היתר זמני: היתר לפעול בעסק שצריך לקבל רישוי בעתיד, לתקופה שלא תעלה על שנה אחת.
- רישיון זמני: רישיון עסק לזמן מוגבל. תוקף הרישיון הוא פחות משנה.
תהליך הוצאת רישיון עסק
ככלל, ניתן לחלק את התהליך להוצאת רישיון עסק לשישה צעדים:
- קבלת מידע ומסמכים: יצירת קשר עם היחידה לרישוי עסקים / משרד הרישוי ברשות המקומית לקבלת מידע מוקדם וטפסים להגשת הבקשה. לרוב, ניתן לעשות זאת דרך אתר האינטרנט.
- הגשת טופס בקשה: מילוי טופס בקשה מובנה לקבלת רישיון עסק (כפי שקיבלתם בשלב הקודם) והגשתו חתום ליחידה המקומית לרישוי עסקים.
- בחינה ראשונית: הבקשה נבחנת ע"י היחידה לרישוי עסקים יחד עם המסמכים שהוגשו. לאחר קבלתה, תנפיק הרשות המקומית אישור לכך שהבקשה הוגשה במועד.
- בחינה על ידי הגורמים המאשרים: הבקשה מועברת על ידי היחידה לרישוי עסקים לכל הגורמים המאשרים הרלוונטיים (מכבי אש, משרד הבריאות וכדו') לשם קבלת תנאים ואישורים.
- ריכוז המידע וקבלת החלטה: היחידה מרכזת את כל המידע שנאסף, כולל חוות הדעת והתנאים של הגורמים המאשרים, ובהתאם מעבירה את תשובתה למגיש הבקשה.
- הנפקת רישיון עסק או ערעור: בהינתן תשובה חיובית, יועברו האישורים הסופיים ויונפק רישיון העסק. בהינתן תשובה שלילית יועלו הליקויים הנדרשים לתיקון, כאשר בעל העסק יוכל לערער על ההחלטה או להגיש בקשה מחדש לאחר ביצוע התיקונים.
יובהר, כי גם השינויים הבאים בעסק טעון רישוי מחייבים הגשת בקשה לרישיון עסק:
שינויים בעסק
- תוספת או צמצום שטח.
- שינויים בתכנית העסק, פנימיים וחיצוניים.
- תוספת או צמצום סוגי עיסוקים.
שינוי בעלות
- תוספת של שותף בעסק.
- פרישה של שותף מן העסק.
- העברת הבעלות לאחר.
- הכנסת מנהל קבוע לעסק.
- שינוי שם החברה אצל רשם החברות.
- מכירת הזכויות לחברה אחרת.
את רשימת העסקים החייבים ברישיון עסק אפשר ואף רצוי לבדוק באגף רישוי עסקים ברשות המקומית הרלוונטית לפני פתיחת/שינוי בעסק.
בהקשר זה יודגש, כי עסקים זעירים שאין בהם כדי לשנות את אופי הבית, לא יחייבו כל הליך רישוי או היתר (כגון קוסמטיקאית שפועלת מדירתה במינון של מספר לקוחות בודד ליום אינה "מורגשת" זאת לעומת משפחתון פעיל שעלול להוציא שכנים משלוותם בשעות הבוקר והצהרים).
רישיון לניהול מוסך – עבור קבלת רישיון לניהול מוסך נדרש בעל העסק להוציא רישיון לניהול מוסך מאת משרד התחבורה.
מפעל מזון – עבור קבלת רישיון למפעל מזון נדרש בעל העסק להוציא רישיון יצרן מזון מאת משרד הבריאות – שירות המזון.
היתר רעלים – בתי עסק שעיסוקים מחייב החזקת רעלים וחומרים מסוכנים חייבים בהוצאת היתר רעלים מאת המשרד לאיכות סביבה או הרשות לאיכות הסביבה. ההיתר ניתן לתקופה של שנה.
גופים המאשרים הוצאת רישיון עסק
?קיימים מספר גורמים שבעלי עסקים טעוני רישוי חייבים לקבל את אישורים בטרם הפעלת העסק:
- רשות הרישוי ברשות המקומית
- גורמי רישוי עירוניים – גורמים ברשות המקומית שהסכמתם מותנית בקיום דרישות מקצועיות כתנאי לקבלת הרישיון, לרבות מים, ביוב, תברואה, איכות סביבה, יחידת הנדסה, וועדה לתכנון ובניה ועוד.
- נותני אישור – גורמים מקצועיים במשרדי הממשלה שהוסמכו ע"י השרים הרלוונטיים לתת אישור מטעמם והם (בהתאם לסוג העסק): המשרד לאיכות הסביבה, משטרת ישראל, משרד החקלאות, משרד התמ"ת ומשרד הבריאות.
גורמים נוספים – גורמים מקצועיים נוספים הנותנים אישור לרשות הרישוי, כגון שירותי הכבאות והיחידות הסביבתיות לאיכות הסביבה.
חובה חוקית - ומוסרית
חשוב לזכור שאי עמידה בתנאים ופעילות ללא רישיון עסק או ברישיון שאינו בתוקף היא עבירה פלילית. מלבד לסגירת העסק עצמו, הבעלים צפויים לעמוד לדין ועשויים לחול עליהם קנסות גבוהים ואף עונשי מאסר. על כן, ועל מנת להבטיח כי העסק יפעל בצורה המיטבית הן עבור בעליו והן עבור לקוחותיו, יש לוודא כי הוא עומד בכל התנאים והדרישות שהציבה היחידה לרישוי עסקים. מעבר לכך, זכרו כי זוהי אינה רק חובה בירוקרטית – אלא דרך חשובה לשמירה על הבריאות, הבטיחות והביטחון של כולנו.