אחת מהמחלות השכיחות בקרב ילדים צעירים הינה סינוסיטיס, שהיא דלקתשנוצרת באזור הסינוסים, הנמצאים בכמה מקומות בפנים: מאחורי האף, משניצדדיו, באזור המצח ובין העיניים. בחלקים הללו שהם מעין "מערות" חלולות,קיים ריר שבמצב תקין ובריא- עובר מהם אל הלוע ומתעכל בסופו של דבר בגוף,ותפקידו להוות שכבת הגנה על רירית האף ועל הסינוסים עצמם. כאשר פורצת מחלתהסינוסיטיס, נוצרת בעיה בניקוזו של הריר הזה, מה שיוצר הצטברות שלו בחללהסינוסים וחסימה שלהם. ניתן לטפל במחלת הסינוסיטיס, וישנן כמה דרכים לעשותזאת.
מאפייני המחלה: סינוסיטיס אקוטית לעומת כרונית
ישנםאנשים שמשך המחלה אצלם הינו ימים ספורים- כלומר הם סובלים ממחלה הנחשבתלחריפה ואקוטית- זאת לעומת כאלה הנוטים לסבול מסינוסיטיס ממושכת של כמהשבועות. החולים הכרוניים הם בין היתר אנשים עם בעיות במבנה של האף, כמו גםכאלה הסובלים מנזלת שנגרמת מאלרגיה, וכן אנשים מעשנים. המשמעות היא שבמקרההכרוני של המחלה, מדובר לרוב ב"תנאים" שמראש מעודדים הצטברות של הרירבסינוסים של החולה, לעומת דלקת אקוטית בסינוסים שמקורה בזיהום.
התסמיניםשל הסינוסיטיס- הן האקוטית והן הכרונית- הינם נזלת שהופכת לסמיכה במיוחדונותרת "תקועה" בתוך הסינוסים. הנזלת הזו היא הצטברות הריר שהפך לדלקתי,והדבר מלווה בכאבי ראש, חום גבוה, וכאבים בפנים עצמם- בייחוד כאשר נוגעיםבאזור הסינוסים.
סינוסיטיס אצל ילדים לעומת מבוגרים
אצלילדים מחלת הסינוסיטיס עלולה להיות קשה ומלווה באי-נוחות רבה יותר מאשראצל מבוגרים. הסיבה לכך היא מערכת החיסון הרגישה שיש לילדים, וכן חוסרהיכולת שלהם לרוקן את מערות הפנים- "לקנח את האף"- באופן יעיל מספיק, כשםשמבוגרים עושים, פעולה המסייעת לריר הדלקתי לצאת החוצה. בגילאים צעיריםהמחלה היא לרוב אקוטית, ומופיעה לאחר זיהומים ויראליים, אך עם זאת ישנםילדים רבים הסובלים מסינוסיטיס כרוני.
כיצד ניתן לטפל בסינוסיטיס אצל ילדים?
ילדשחולה בסינוסיטיס מתקשה לנשום באופן תקין, חוש הריח שלו נחלש והוא סובלמכאבים. במידה ונמצא כי הסינוסיטיס נגרמה בגלל חיידק- מומלץ לתת לילדאנטיביוטיקה, ובכל מקרה ניתן להקל על בעיות הנשימה באמצעות תרסיסים כגון מי מלח, תרסיס המכיל סטרואידים, או אנטי-היסטמינים- אם מדובר בנזלת אלרגית,זאת במקביל לנטילת משככי כאבים. במקרים חמורים במיוחד, כאשר הילד סובלמאוד ואיכות חייו נפגמת- נשקלת אפשרות להרחבת פתחי הסינוסים באופן כירורגי.בכל מקרה, דרכי הטיפול בסינוסיטיס חייבות להתאים למחולל המחלה, ולדרגתהחומרה שלה- במיוחד כאשר מדובר בגופו הרגיש של הילד החולה.