בישראל, כולם יודעים שהמתכונים של סבתות למרק עוף הם התרופה הטובה ביותר לשפעת או הצטננות. באמריקה, הסבתות מאמינות שמתכון מיוחד של יוגורט, סוכר ועוד כמה מרכיבים סודיים, הניתן לנכדים בבוקר, מבטיח הצלחה במבחנים חשובים בבית הספר ויוליד "בוודאות" ציון גבוה יותר במבחן לנכד. עוד אמונה תפלה שקשורה לשולחן האוכל האמריקני גורסת שאם היה לנו חלום רע אז אל לנו לדבר עליו בשולחן האוכל, מאחר והוא צפוי להתגשם. ועוד לא דיברנו עם השום, שידוע ביכולתו לגרש ערפדים… (תזהרו, נתקלתי בלא מעט ערפדים אמש!!!, מזל שהיה עליי ראש שום).
מה הן כל אותן אמונות טפלות? האם יש להם בסיס רציונאלי כלשהו? או שהן מבוססות על אמונות בלתי רציונאליות? האם אלו הן מסורות מוזרות ששרדו את מבחן הזמן? ייתכן ולעולם לא נדע, אך אי אפשר שלא להסכים שהן מוסיפות קצת ריגוש ומסתורין לחיים שלנו. זה יכול להיות מעניין לבדוק ולעקוב אחר מתכונים, הרגלי אוכל ומסורות הקשורות לאוכל על מנת להדוף מזל רע או כדי להחזיר אהבה נכזבת, לא?
בין אם אתם מאמינים או לאו, לא תוכלו להתעלם מזה. אמונות טפלות הקשורות לאוכל רווחות בכל התרבויות והחברות האנושיות, גם אצלנו, הנה כמה מהן:
על שום מה?
לאסונה (Lasuna), זהו השם הסנסקריטי לשום ואם מתרגמים אותו אז מקבלים את הפירוש הבא: "קוטל המפלצות". זו כנראה הסיבה מאחורי האמונה הטפלה ששום מצויין לגירוש ערפדים. דרקולה הוא דוגמה נהדרת לאמונה הזו ויש עוד סיפורים בדיוניים שמשלבים שום וגירוש שדים, מפלצות ואויבים. השום חביב על תרבויות אירופאיות, סיניות, יפניות ועוד תרבויות אסיתיות ונחשב למרחיק רוחות רעות ומזל רע. אני לא יודע בנוגע לגירוש הרוחות, השדים והמזל הרע, מה שאני כן יודע זה שהריח הרע שמלווה אכילת שום בהחלט יכול לגרש ולהרחיק בני אדם, וגם זה יתרון לא קטן במצבים מסוימים.
מתכון איטלקי לעדשים ונקניק, מישהו?
אני יודע שזה בטח נשמע לכם מוזר, הרי מתי לאחרונה חיפשתם מתכונים שמשלבים גם נקניק וגם עדשים? אז אולי אתם לא, אבל באיטליה שני מרכיבים אלו נמצאים במספר מנות, מאחר ועל פי האמונה של האיטלקים זה בבחינת MUST בארוחות ראש השנה החדשה. צורתן העגולה של העדשים המזכירה מטבעות, צבען הירוק וההתנפחות שלהן בעת הבישול מסמלים עבור האיטלקים – שפע ורווחה כלכלית.
ואיך מקדמים את הקדמה?
אחת האמונות הטפלות שהכי לא מסתדרות לי עם ההגיון והעובדות בשטח זו האמונה לפיה מתכונים המשלבים בשר חזיר יבטיחו קידמה והתפתחות. לפי אמונה טפלה זו ישראל לא יכולה להיות אומת הסייבר, מאחר ויהודים לא אוכלים חזיר. האמונה הטפלה הזו רווחת מאוד במדינות כמו פורטוגל, קובה, ספרד ואפילו באוסטריה והונגריה. איך הם הגיעו מחזיר לקדמה אתם שואלים? אחת התשובות שקיבלתי היא שזה בגלל שחזירים לא יודעים לנוע אחורה, רק קדימה. האמנם?
דגים, תרבויות ואמונות.
דגים נמצאים על שולחנה של כל תרבות בעולם ואין זה פלא, הם קלים להשגה, יש שפע של מתכונים לדגים, הם טעימים והם די קלים להכנה. בישראל או ביהדות, אנחנו אוכלים ראש של דג בראש השנה כי זה מסמל את האימרה "שנהיה לראש ולא לזנב", כלומר שנהיה מובילים ולא מובלים.
בסקנדינביה, הולנד, פולין וגרמניה סבורים שאכילת דגי הרינג בשעת חצות בראש השנה החדשה היא ערובה לשפע, וזאת בגלל צבעו הכסוף של ההרינג שמזכיר מטבעות כסופים.
בסין חוגגים את ראש השנה דווקא עם דג שלם, לרבות הזנב והראש, מכיוון שהדג השלם מסמל עבורם שנה חדשה ושלמה וכן מזל טוב.
הניסיון שלי לימד אותי שגם האנשים הרציונליים ביותר מחזיקים באמונות טפלות, רובן נטולות כל בסיס רציונאלי נראה לעין. אפשר לראות שהאמונות של תרבויות שונות ורחוקות לא תמיד כל כך שונות זו מזו ויש לא מעט דימיון ביניהן...