בחג הפסח כולנו סובלים על בשרנו ועל בטננו משלל מגבלות קולינריות. היצע המוצרים בסופר נמוך יותר, כאשר רבים מן המדפים מכוסים ניילון, בארוחות החג מגישים המון מנות כבדות העשויות מקמח מצות, בשר, דגים, וכל מיני דברים כבדים שגורמים לך אחר כך להתהלך כמו זומבי.
בחוץ אין הרבה מקומות לאכול בהם, והתחליפים הכשרים שהמסעדות מציעות יקרים יותר וטעימים פחות באופן משמעותי. בכלל זה חג שמומלץ בו יותר לאכול בבית, בחוג המשפחה, ולבצע כל מיני אלתורים יצירתיים על מנת ליצור מנות מעניינות שבכל זאת יצליחו להתעלות על המחסור בהרבה מאוד חומרי גלם.
זה חג שכדאי לאכול בו הרבה ירקות, מכל הסוגים, להשתמש בתיבולים ובתבלינים כדי לרגש את החך, לאלתר מיני קציצות ומאפים מקמחי תירס ותפוח אדמה, ולהימנע ככל הניתן מקמח מצות. קמח מצות הוא חומר הגלם הכי לא אכיל שיש בתרבות שלנו, ולאף אחד לא ממש בא לסבול כפי שסבלו בני ישראל כשהם נאלצו לאכול ממנו בהיעדר אופציות אחרות.
הנה המלצה למתכון חביב למנה שתוכלו גם לאכול ללאנץ' וגם להגיש לשולחן בארוחת החג. נתון לגמרי לשיקולכם. אפשר על בסיס המתכון הזה ליצור עוד הרבה מתכונים לפסח בשינוי של ירקות (תפוחי אדמה, בטטות) וקטניות.
קציצות כרישה (מה שנקרא פראסה) עם עדשים
קודם כל, מה צריך?
1/2 קילו כרישה (אבל החלק הלבן בלבד), נקייה וחתוכה
2 בצלים גדולים, מקולפים להפליא
1/2 כוס עדשים ירוקות
2-3 כפות קמח תירס
מלח, פלפל שחור
4 ביצים גדולות
ועכשיו, איך מכינים?
1. אנחנו שמים את הכרישה והבצלים בתוך סיר, ממלאים את הסיר בהרבה מים ומבשלים במשך כ-30 דקות, עד שהם מתרככים לחלוטין. באותו הזמן אנחנו מבשלים את העדשים בסיר נוסף עם הרבה מים (הערה קטנה וחשובה: לא להמליח) במשך כ-30 דקות, עד שהעדשים נעשות רכות. עכשיו מסננים היטב.
2. בשלב הבא אנחנו סוחטים את הכרישה טוב-טוב. לטובת העניין אנחנו גם משתמשים במכונת בשר וטוחנים את הכרישה והבצלים. במידה ואתם מעוניינים להוסיף בשר, מכניסים גם אותו למכונה יחד עם הכרישה. אבל עזבו אתכם מבשר, זה סתם מכביד על המנה הזו. סיימתם? יופי, מעבירים לקערה.
3. עכשיו אנחנו מוסיפים לקערה עדשים מבושלות וקמח תירס, מתבלים במלח ובפלפל ומוסיפים את הביצים בזו אחר זו, כשאנחנו לשים במקביל את התערובת, עד שמתקבלת לנו עיסה אחידה להפליא, לא דביקה ובהחלט אוורירית. שימו לב: אם התערובת יבשה מדי או לא מספיק אוורירית, אז מוסיפים ביצה נוספת.
4. שלב אחרון ודיי: עכשיו ניצוק למחבת שמן לטיגון בגובה של 3-4 ס"מ ונחמם מעל להבה בסדר גודל בינוני. ניצור מהתערובת קציצות ונטגן במשך חמש דקות מכל צד, עד שהקציצה תזהיב. לבסוף מניחים את הקציצות על נייר סופג ומגישים איך שרוצים - חם או קר.
5. בתיאבון!