כשאומרים לכם חיטה, אתם ישר חושבים על לחם, בורקסים, פיצות, או על טקס חג השבועות בבית ספר שבו רקדנו עם שיבולים כאילו אין מחר (לא משנה כמה ננסה, לעולם לא נצליח להוציא מהראש את האפיזודה המביכה הזו). אבל האמת שחיטה היא הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים, חיטה היא ביג מאמא של 24 דגנים שונים ממשפחת הדגניים.
מגוון המינים הגדול ביותר מצוי באזורים המזרחיים של הים התיכון ובאתיופיה, למרות שהיום חיטה מגודלת בכל רחבי העולם. מדובר במשהו כל כך בסיסי בחיינו שאנחנו לא יודעים עליו הרבה. אז הנה לכם הזדמנות לצמצם פערים עם כל מה שלא ידעתם על החיטה:
1. בשנת 2009 ייצרו ברחבי העולם "רק" כ-682 מיליון טונות של חיטה. העובדה המספרית הזו הופכת את החיטה לדגן השני המיוצר ביותר בעולם בפער קטן אחרי התירס.
2. שטחי הגידול של חיטה הם הגדולים ביותר בעולם, יותר מאשר כל שטחי גידול מזון אחרים. באופן לא מפתיע הסחר הבינלאומי בחיטה הוא המצליח ביותר מבין כל היבולים.
3. חיטה היא מקור קריטי ועיקרי של חלבון צמחי במזונות האדם. רמת החלבון הקיימת בחיטה גבוהה הרבה יותר מאשר באורז או בתירס. מנגד היא גם מקווה גורם מרכזי בייצור של משקאות אלכוהוליים ובירות למיניהם. חיטה היא גם מרכיב בסיסי בבנייה של רעפים וגגות, נוסף לכל מעלותיה.
4. אחד מהיבולים הראשונים שהאדם הצליח לגדל ולעבד היה החיטה, פלוס היכולת לאחסן אותו למשך פרקי זמן ארוכים. לכן החיטה מבין כל היבולים וחומרי הגלם בעולם הייתה הראשונה שסללה את הדרך להתפתחות החברה העירונית בתחילת הציביליזציה.
5. החיטה היא כידוע אחת משבעת המינים בהם התברכה ארץ ישראל, והיא אחד מהדגנים הראשונים שהאדם הצליח לתרבת. לחיטה יש גם יכולת טבעית להאבקה עצמית, מה שתרם להתפתחות המהירה שלה לפיתוח של שלל דגנים ממנה.
6. המקור הידוע הראשון של החיטה הוא באזור מזרח הים התיכון. נמצאו ממצאים ארכיאולוגיים המעידים על קיומה בירדן ובעיראק בשנת 9600 לפני הספירה!
7. העיבוד של החיטה החל להתפשט בעולם בשנת 8000 לפני הספירה. התהליך החל ביוון, המשיך לקפריסין, ועד להודו בשנת 6500 לפני הספירה. למצרים החיטה הגיעה בשנת 6000 לפני הספירה, ולגרמניה ולספרד בשנת 5000 לפני הספירה. רק בשנת 3000 לפני הספירה "הושקה" החיטה באנגליה ובסקנדינביה, ורק לאחר למעלה מאלף שנים היא הגיעה סוף כל סוף אל סין.
8. קמח החיטה מורכב משני מרכיבים מרכזיים: עמילן וגלוטן. מחקרים שנעשו במדינות אירופה, אוסטרליה, ארצות הברית ודרום אמריקה מגלים כי כאחוז מהאוכלוסייה בכל אחד מן המקומות הללו עלול לחלות במחלת הצליאק. צליאק היא מחלה שבה בגוף מתפתחת תגובת נגד של המערכת החיסונית כלפי חלבון הגלוטן שנמצא בחיטה.