פרויקטים של בניה עשויים להיות פשוטים יחסית, אולם לרוב הם יהיו מורכבים למדי. על מנת להוציא אל הפועל פרויקט בניה כלשהו יש להיות מודעים לחשיבות הניהול הנכון של הפרויקט. על מנת לפשט את הדברים ניתן לדבר על כמה היבטים מרכזיים שניתן למצוא כמעט בכל פרויקט בניה באשר הוא, מבחינה ניהול וארגונית.
עמידה בלוחות זמנים
ההיבט הראשון של ניהול פרויקטים בבניה חייב לכלול התייחסות מרכזית ללוחות הזמנים. בעולם מושלם ניהול הזמנים יהיה פשוט וקל מפני שלא יהיו תקלות. במציאות, לעומת זאת, יש לבצע תכנון זמנים תוך השארת מרווח זמן לביצוע תיקונים ושיפורים תוך כדי ההתקדמות.
ניהול הזמנים חשוב לביצוע גם מבחינת השקלול של היבטים לוגיסטיים, גם מבחינת הזמנה של חומרי גלם, אנשי מקצוע ופועלים, גם כדי לבצע תמחור נכון של הפרויקט ושל שלבי ביניים וגם כדי שניתן יהיה לעמוד בציפיות הלקוח למסירת הפרויקט הגמור.
תכנון תקציבי
היבט חשוב נוסף של ניהול פרויקטים בבניה כולל התייחסות לתקציב הנתון ושימת לב לאופן השימוש בו לאורך הזמן ולאורך שלבי הביניים. לרוב, פרויקטים הנדסיים ופרויקטים של הקמת מבנים אורכים זמן רב והם מתבצעים בשיטת השלבים. אי אפשר להתחיל בחפירת יסודות לפני שמתחילים את עבודות המדידה. אי אפשר להתחיל בהקמת השלד לפני שמסיימים את חפירת היסודות. אי אפשר לבצע את עבודות הגמר והטיח לפני השלבים המוקדמים יותר.
תכנון התקציב בצורה נכונה ומקצועית, על ידי מנהל פרויקטים, מחייב ידע מקצועי רחב, יכולת הערכה נכונה של הצרכים הפיננסיים של כל שלב ויכולת התמודדות גבוה עם אילוצים וצרכים שמתגלים רק תוך כדי התקדמות העבודה.
הערכת סיכונים וניהולם
בד בבד עם ניהול תקציבי ועם ניהול של לוחות זמנים חייב מנהל הפרויקטים לבצע גם ניהול והערכה של סיכונים. היבט זה של ניהול פרויקטים בבניה מתחיל כבר בשלב מוקדם של הפרויקט, לעיתים עוד לפני ביצוע המדידות באתר הבניה. ניהול הסיכונים מאפשר הכנה נכונה לקראת מכרז, התמודדות מהירה עם מצבים בלתי צפויים ויכולת גבוהה להתגבר על חסמים בלי לאבד יותר מדי זמן יקר ובלי להגיע לחריגות בתקציב.