לא קשה לחלום על זכיה בלוטו כפתרון של קסם ליציאה מהמינוס. עם זאת, כדאי הרבה יותר להשקיע בכמה צעדים אופרטיביים שיהיו יעילים בכדי לצאת מהמצב המעיק והבלתי נעים.
בניית תקציב חודשי
דרך המלך לחיים פיננסיים נכונים יותר מתחילה בבניה של תקציב. בניית תקציב אישי או משפחתי מתחילה בבחינת ההכנסה החודשית. את ההכנסה מחשבים בהתאם לסכום נטו שנכנס לבנק מעבודה שכירה או מעסק בתוספת הכנסות נוספות, אם ישנן כאלה (שכר דירה, גמלה, קצבת ילדים, הכנסות מריבית וכדומה).
מלבד שורת ההכנסות שהיא קלה יחסית לחישוב, יש לתת מקום נכבד לבדיקת ההוצאות השונות. חשוב ביותר לחלק את ההוצאות השונות לפי מרכיבים, כדי לראות באמת כמה כסף יוצא מהכיס לכל מטרה. יש לבדוק כמה משקיעים בכל חודש לדיור, כמה לרכישת מזון, כמה לחוגים, חשמל, ארנונה, בילויים, ביגוד וכן הלאה. לאחר שרואים כמה מוציאה המשפחה אפשר לראות האם הסכום הוא ריאלי והגיוני וכמעט תמיד מגלים שיש סעיפים שבהם ניתן לחסוך לא מעט כסף.
נמנעים מרכישות פזיזות
חלק ניכר מההוצאות שאינן באמת הכרחיות הן קניות שונות שמבוצעות בפזיזות, מתוך דחף. חשוב מאוד להימנע ככל שניתן מאותן קניות דחף, שלרוב מתבררות בסופו של דבר כמיותרות ברובן הגדול. גם רכישות קטנות, בסכומים נמוכים, מצטברות בסופו של דבר לכסף גדול וכסף זה הוא במידה רבה אחראי לאותו מינוס מעיק.
חיסכון להוצאות בלתי צפויות
דרך נוספת וחשובה ליציאה מהמינוס היא לפתוח חיסכון להוצאות בלתי צפויות. אנשים רבים מוצאים עצמם מופתעים כאשר "נופלת" עליהם הוצאה לא צפויה כגון החלפה של רהיט שנשבר, תיקון צינור שהתפוצץ, רכישת משקפים שהלכו לאיבוד או שטף של אירועים כגון חתונות ובר מצוות שמחייבים להקצות סכום נכבד כמתנה. במקום להגדיל את המינוס לאור הוצאות לא צפויות כאלו, חוסכים בכל חודש סכום קטן שמיועד למטרה זו בדיוק. יש לרשום את החיסכון הזה בתקציב החודשי כ"הוצאה למטרות לא צפויות".
פחות תשלומים
הטיפ האחרון שאנו ממליצים עליו בכדי להיפטר מהמינוס הוא לחלק פחות רכישות לתשלומים. בסופו של דבר, חלוקה לתשלומים רבים יוצרת אשליה של הוצאה חודשית נמוכה וכך – מתפתים לרכוש ולצרוך מוצרים יותר מן הדרוש.
המאמר מאת עורך דין רוני ברוש