לרכוש דירה חדשה זה מרגש, זה מפחיד ומלהיב כאחד. כן, ככה זה כל הרגשות האלו מתערבבים יחדיו ויוצרים תמהיל מוזר של תחושות ורגשות. זה מפחיד כי מדובר בהשקעה כלכלית גדולה מאוד, זה מלהיב כי מדובר בבית הראשון שאנחנו קונים עבור עצמינו, נכס שהיה שלנו ורק שלנו.
יש כמה דברים שחייבים לבדוק לפני שעוברים לבית חדש, בעצם לפני שבכלל חותמים עם קבלן או מוכרי הדירה. מה הם? על כך בשיוק נרחיב בשורות הבאות.
לקנות דירה ראשונה בדרך הנכונה:
קודם גל צריך להגדיר ולהתכונן היטב. צריך לשבת קצת עם עצמנו ולהחליט כל מיני החלטות חשובות. כף למשל, אם אנחנו זוג צעיר שמתכנן ילדים בקרוב, אזי כדאי לנו לרכוש דירה עם חדר נוסף לתינוק. ואם כבר תינוק אז הוא יגדל וכדאי לרכוש דירה במקום שבו יש גנים, בתי ספרף מרכז מסחרי קרוב, קופת חולים, טיפת חלב, גינות ציבוריות וכו'. אם אתם רווקים שלא מתכננים ילדים, אז הקריטריונים מעט שונים, עדיין נרצה להיות קרובים לאזורי מסחר, רפואה ותרבות, אך בתי ספר ומוסדות חינוך לא כל כך רלונטים עבורינו.
תחשוב אם אתם רוצים לגור באזור שקט או באזור שוקק חיים כו מרכז העיר, צריך לחשוב האם אתם רוצים דירה מקבלן או דירה יד שניה או שלישית. אם יש לכם רכב, צריך לדאוג לחניה. אם אין לכם רכב, אז חשוב לוודא שרוכשים דירה ליד נתיבי תחבורה ציבורית נוחים ונגישים.
עד כאן הסביבה, עכשיו נעבור לעניין המבנה. כמובן, רבים חושבים שרכישת דירה חדשה מהניילונים, קרי: מקבלן היא הפתרון האופטימאלי ופתרון זה עדיף על רכישת דירה ישנה יותר. על פי רוב אכן עדיף לרכוש דירה חדשה על פני דירה ישנה. אבל יש לא מעט מקרים שדווקא רכישת דירה מקבלן הביאה לבעיות וכשלים. יש סיכון ברכישת דירה מקבלן, יש סיכון כלכלי שהקבלן לא יצליח להשלים את הבניה או יפשוט את הרגל, יש חשש שהבניה לא בהכרח תהיה איכותית כפי שראינו עם המרפסות של גינדי, יש חשש להונאות למשל חותמים עם אדם שמציג עצמו כקבלן אבל בפועל הוא אינו הקבלן והכסף שלנו כבר אצלו בבנק או בכיס. אבל כאמור אלו הם מקרים יותר נדירים.
בהצלחה עם הבית הראשון שלכם ואל תשכחו לבצע קניה נבונה!
מאת עורך דין רוני ברוש