קנייה חכמה של נכס נדל"ן מתבססת על בדיקה מקיפה. אל תתעצלו להוציא את התבע ולבדוק את הייעוד הנוכחי והעתידי. אם תגלו שאושרה הקמת פארק גדול בסמוך לנכס תדעו שזוהי השקעה נבונה. נכסים בקרבת פארקים זוכים לביקוש רב. סביר להניח שתצליחו למכור את הנכס ברווח בעוד מספר שנים. לעומת זאת, אם תגלו שמתוכנן לקום מגדל מגורים גבוה בסמוך לבניין, כדאי לחשוב פעמיים. מגדל מגורים גבוה צפוי להסתיר את הנוף ולהעמיס על התשתיות בשכונה.
איפה מוצאים מסמכי תבע בקלות?
לצערנו, איתור של מסמך תבע הוא משימה לא פשוטה. גם היום כאשר המידע זמין אונליין אין זה פשוט למצוא אותו. האתרים של הרשויות תוכננו בצורה שאינה מאפשרת גישה מהירה אל מסמכי תבע. לרוב, הוצאת תבע מתבצעת באמצעות אנשי מקצוע כחלק מבדיקה מקיפה של הנכס וכדאיות ההשקעה. אם תחליטו בכל זאת לנסות למצוא בעצמכם את מסמך התבע הרלוונטי תתחילו את החיפוש באתר קווים כחולים של מינהל התכנון ובאתר איתור תוכניות של מינהל התכנון.
על מה מבססים את החיפוש?
1. מספר תכנית
2. שם תכנית
3. סטטוס התכנית
4. גוש וחלקה
5. כתובת
מתי צריך לקבל אישור תבע?
כבר בשלב התכנון חשוב לבחון את נתוני התבע הקיימים בשטח ובאזור כולו. בדיקת התכניות המתאריות של השטח תספק את המידע הדרוש. לאחר הרכבת התכנית נגיש אותה לאישור של ועדה מקומית וועדה מחוזית. הוועדה המקומית מורכבת מנציגי העירייה ותפקידה הוא לקבוע האם התוכנית משרתת את טובת העיר. ברוב המקרים, הוועדה המקומית נדרשת להעביר את התכנית לאישור של הוועדה המחוזית. את הוועדה המחוזית מרכיבים מ-11 נציגי ממשל עם זיקה לתכנון, 5 נציגים של הרשויות המקומיות, נציג של מנהל מקרקעי ישראל, נציג של ארגון סביבתי ונציג מהנדס/אדריכל.