למרות השם הרע שיצא לשומנים עקב השפעתם על המשקל, על רמת הכולסטרול בדם ועל מחלות אחרות, הם מרכיב חיוני במזון והגוף אינו יכול להתקיים בלעדיהם. השומנים מביאים עמם לגוף ויטמינים חיוניים כמו A, D, E ו-K, וכמו כן גם חומצות שומניות חשובות שלא את כולן הגוף מסוגל לייצר בעצמו.
אז בואו נעשה סדר, מבדילים בין שני סוגי שומנים במזון, שומנים מהחי לעומת שומנים מהצומח. השומנים חיוניים לתפקודן התקין של מערכות שונות בגוף, הם מסייעים לגדילה ושומרים על העור. מאחר שהשומנים מתעכלים לאט הם נותנים הרגשת שובע לתקופה ארוכה יחסית. השומן מרפד ותומך באיברים שונים ומשמש חומר מבודד מחום וקור.
חשוב להפריד בין שומן מומלץ כמו: אבוקדו, זיתים, טחינה, אגוזים, שמן זית וכו' לבין שומן פחות מומלץ על בסיס מרגרינה כמו: בורקס, ג'חנון, מלוואח, מאפים ובצקים, חטיפים וכן מזון מטוגן שהגוף אינו יודע לפרק.
לצורך המחשה ניתן לערוך ניסוי קטן בבית ועם הילדים ע"י מישוש מזון המכיל שומן כמו חטיפים שונים. תוכלו לראות בקלות את כתמי השומן על הידיים ועדיף אפילו לנגב על בגד שאפשר ללכלך (יורד בכביסה). זוהי חוייה אמיתית ומוחשית למה שקורה בגוף.
רוב החטיפים עשירים מאוד בשומנים, אך חשוב להכיר את הלוזר הגדול של הקטגוריה- החטיף שיצא במקום האחרון בכמות השומן שהוא מכיל-הבייגלה.
מתוך השומנים חשוב לדעת מהי כמות השומנים הרוויים- שומנים שאינם בריאים ובכמות גדולה מידי מזיקים לגוף, גורמים לעלייה בכולסטרול ומהווים גורם סיכון להתפתחות טרשת עורקים. כדאי לצמצם את צריכתם כמה שניתן ולבחור בחטיפים שמכילים כמות מעטה ביותר של שומנים רוויים. בכל מקרה להשתדל ולהקפיד על אריזות קטנות של חטיפים.
בעיקר בעונת החורף בה התקררות מזג האוויר גורמת לשינויים בתאבון וחיפוש אחר מזון עתיר שומן וקלוריות מומלץ לשלב שומן בריא בארוחת הבוקר והערב למשל: כריך עם אבוקדו או טחינה או סלט ירקות עם שמן זית.
המלצתינו: רצוי לכוון את הילדים למזונות הרצויים על ידי שימוש במילים "מומלץ" ו "לא מומלץ" או "פחות מומלץ" ולהמעיט במילים כמו "אסור". כמובן חשוב להסביר מדוע המאכל מומלץ או לא.
הורים- ההכוונה שלכם חשובה לילדים בכל גיל.
כתבה הדס בסקינד, תזונאית בצוות נקודת זינוק.
נקודת זינוק- התוכנית המובילה בישראל לשינוי אורח חיים והרזיה לילדים.