חפש מאמרים:
שלום אורח
25.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מה ניתן היה לעשות בימינו למען הצייר ההולנדי המפורסם וינסנט ואן גוך שסבל מטינטון (ציפצופים או רעשים באוזניים)

הצייר ההולנדי הנודע וינסנט וילם ואן גוך (1853-1890) חתך חלק מאוזנו, צייר דיוקן עצמי עם התחבושת וזמן קצר לאחר מכן ירה בעצמו בחזהו ונפצע אנושות. מילותיו האחרונות לפני מותו, כשאחיו תיאו לצידו, היו "העצבות תימשך לנצח".

מה ההסבר להתנהגותו?
"הוא בוודאי השתגע" היא התשובה הרווחת בקרב אלה ששמעו על כריתת האוזן וההתאבדות. למרבה הצער לא נותר תיעוד שיאפשר לנו להבין ישירות מהו מקור הייסורים שעבר ואן גוך, אולם חוקרים שעוסקים בהיסטוריה של הרפואה העלו השערה שמתאימה להתנהגותו לפני מותו, לפיה הצייר הגאון סבל מטינטון (רעשים או ציפצופים באוזניים) שאת מקורו ייחס בטעות לאוזן. 

מהו טינטון?
ניתן להגדיר טינטון (בלעז: טיניטוס) כתלונה סובייקטיבית על שמיעת קול או קולות שמיוחסים לאוזן או למוח בהיעדר כל גירוי חיצוני. כאמור, ההשערה היא כי בנסיון לסלק את הרעש המטריד כרת ואן גוך את אוזנו. לאכזבתו הטינטון לא הושפע מהניתוח שביצע, ומרוב ייאוש שם קץ לחייו. 

האם כל חולה טינטון נמצא בסכנת התאבדות?
"כשמדובר בטינטון, רמת הסבל שונה מאדם לאדם..." מסביר ד"ר שמש זכריה, מומחה לתסמונת מבי"ח הדסה עין כרם בירושלים.

ד"ר שמש מוסיף "...ישנם חולים שאינם מחפשים טיפול, ולדעתם הם יודעים ומסוגלים להתמודד עם המחלה. בקצה השני של הספקטרום ישנם חולים עם סבל קשה ביותר כאשר אל הטינטון נלווים גם נדודי שינה, רגישות לרעש (היפראקוזיס), נטיה לכעוס, קושי להתרכז בקריאת עיתון או ספר, ירידה בזיכרון ואף סימפטומים גופניים מובהקים כגון: צרבת, כאבים בחזה, כאבי ראש ועייפות.  רבים מהחולים הקשים מרגישים חרדה וייאוש. לעיתים עולות מחשבות אובדניות במחשבתם של החולים, בימים בהם הסימפטומים קשים במיוחד, עד כדי קיום סכנה ממשית לחייהם".

ככל הנראה, הצייר ואן גוך נמנה עם חולי הטינטון הקשים ולא הצליח להתמודד עם הסבל הרב.

האם גם כיום יש מקום ליאוש?
לד"ר שמש יש בשורות מעודדות. "אצל רוב הסובלים מטינטון קיימת יכולת ריפוי עצמונית ומתרחשת החלמה ספונטנית שבמהלכה הרעש הולך ופוחת בהדרגה. אך אצל חלק מהחולים, לא מתרחש אותו תהליך של ריפוי ספונטני וההנחה היא שישנו גורם או גורמים שמונעים זאת".

האם ניתן להקל על הסבל מטינטון?
כיום ישנן מספר שיטות טיפול נהוגות בעולם שמטרתן להקל על הסימפטומים כגון: היפנוזה, TRT, CBT, תרופות שונות וביופידבק.   

האם ניתן לרפא טינטון אצל חולים המוגדרים "כרונים"?

בשנת 1981, התבצע מחקר רפואי ביוזמת פרופ' חיים סומר. מטרת המחקר היתה לפתח טיפול יעיל עבור נכי צה"ל הסובלים מטינטון המוגדר ככרוני. בשנת 1986, המשיך המחקר כקו-פרודוקציה בין חיל רפואה בצה"ל לבין צוות חוקרים מבי"ח הדסה עין כרם ומהאוניברסיטה העברית בירושלים שבמסגרתו טופלו אלפי חולים.

על בסיס הידע המחקרי והניסיון הטיפולי שהצטבר במהלך המחקר פותח פרוטוקול טיפול ייחודי המתמקד באיתור הגורמים שמונעים החלמה ספונטאנית אצל החולה הכרוני וטיפול בהם - במטרה לאפשר לגוף לרפא את עצמו. 

האם קיים קשר בין טינטון וסחרחורות?

אצל 30% מהחולים ישנן הפרעות בשיווי המשקל. חלק מהחולים סובל מסחרחורות היוצרות תחושה שהחדר מסתובב או שהראש מסתובב, וחלק אחר מתלונן על תחושת טשטוש מבלי יכולת להגדיר כיוון של סיבוב. 

במהלך המחקר שבוצע בהדסה התברר שחולים שסבלו מסחרחורות מגיבים היטב לטיפול שניתן לטינטון ולמרבה ההפתעה, בחלק מהמקרים שיעור ההצלחה של הטיפול בסחרחורות אף עלה על שיעור ההצלחה של הטיפול בטינטון.

איזה סוגי טינטון קיימים?
הטינטון נחלק לשני סוגים עיקריים: טינטון פועם (PULSATILE), וטינטון שאיננו פועם.

בחלק גדול מהחולים עם טינטון פועם, הרופא יכול לשמוע את הטינטון באמצעות סטטוסקופ עם מתאם (ADAPTER) מיוחד. טינטון כזה נקרא: טינטון אובייקטיבי.

כאשר ישנה סינכרוניזציה בין הטינטון לבין פעימות הלב, זה תומך באפשרות שמדובר בהפרעה במערכת של הלב וכלי הדם. אם אין קשר בין הטינטון הפועם לבין פעימות הלב, זה מתאים למצב שבו שרירים בחך או באזור אחר בצוואר מתכווצים, ומשמיעים רעש שמגיע אל האוזן.  ברוב המקרים הרופא הבודק לא יכול לשמוע את הטינטון של החולה. טינטון כזה נקרא טינטון סובייקטיבי.

מה לעשות כשמגיעים לרופא?
המידע החשוב ביותר שהחולה יכול למסור לרופא כבר בביקור הראשון, הוא רשימת התרופות שהוא לוקח בגלל מחלות אחרות או תרופות שלקח בעבר. ישנן יותר מ- 100 תרופות שגורמות לטינטון או מחמירות אותו, ויותר מ- 300 תרופות שגורמות לסחרחורת, או מחמירות אותה.

באותם המקרים שאפשר להחליף תרופה שמזיקה לעצב השמיעה בתרופה שאיננה מזיקה, הרופא יכול להועיל לחולה כבר בביקורים הראשונים.

עיקר העבודה הרפואית בביקור הראשון כרוכה באיסוף מידע, והפניה לבדיקות רלוונטיות. חשוב מאוד שהחולה יחזור עם תוצאות הבדיקות אל אותו הרופא.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

לקריאה אודות טיפול רפואי בסחרחורות, טינטון ומחלת מניייר

 Medical treatment for Dizziness, Vertigo & Tinnitus

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אירית בן צבי

מאת: אירית בן צביבריאות ורפואה כללי24/03/1313281 צפיות
ורטיגו הוא תחושה נורמלית שמתוארת על ידי האדם כתחושה שהוא מסתובב או שהעולם מסתובב סביבו. לרוב הוורטיגו קשור לבעיה באוזן פנימית. האוזן הפנימית מורכבת משני חלקים, התעלות החצי העגולות והפרוזדור, שמסייעים לגוף לדעת היכן הוא ביחס לכוח המשיכה.

מאת: אירית בן צביבריאות ורפואה כללי22/02/112938 צפיות
אדם שסובל ממחלת מנייר יקבל המלצה להפחית את כמות המלח. כמו כן יטופל בתרופות משתנות. חשוב לציין שהטיפול הרפואי במחלה מורכב, אך לצורך הבנת ההגיון העומד מאחורי הטיפול, יוצגו הדברים באופן פשוט

מאת: אירית בן צבימשחקי כדור21/07/101288 צפיות
לפני ובמהלך המשחקים הגיעו תלונות רבות מצד השחקנים, המאמנים וצופים רבים שסובלים מרעש הוובוזלה ועורכי הערוצים ששידרו את המשחקים אף נאלצו להשתמש בתוכנות לעיבוד אותות קול על מנת להוריד את רעש הרקע המטריד של חצוצרות הפלסטיק הרועשות.

מאת: אירית בן צבידיאטה ותזונה17/07/102314 צפיות
אצל חולים הסובלים ממחלת מנייר ניצפתה הצטברות נוזלים באוזן הפנימית. מחקר ניסיוני הראה שניקוז נוזלים באמצעות ניתוח לא שיפר את הפרוגנוזה (הערכת סיכויי ההחלמה) אצל חולים אלה. גישה שמרנית לטיפול במקרה של חשד לבצקת באוזן הפנימית מוצדקת כיוון שאין לה תופעות לוואי.

מאת: אירית בן צבירפואה17/07/101534 צפיות
פגישה רפואית יעילה בין חולה הסובל מטינטון (רעשים בראש או באזניים) לבין הרופא מתחילה בבית. במידה ואירגנת את המסמכים הרפואיים שלך באופן מסודר, רעננת את זכרונך לגבי ההיסטוריה הרפואית שלך הכוללת בעיות רפואיות מהן הינך סובל, הנסיבות ששבעטיין קיבלת טיפול תרופתי, כירורגי או טיפולים אחרים – הינך מסייע מאוד לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית.

מאת: אירית בן צביבריאות ורפואה כללי17/07/103534 צפיות
ניתן לסווג טינטון בדרכים רבות. לחלק מהכותרות שבהמשך הכתבה ישנה משמעות מעשית, מבחינת התוכנית הטיפולית, וחלקן נועדו לתאר את המצב הרפואי בלבד. במאמר קצר שלפנינו ננסה לסקור את הדרכים החשובות ביותר לסיווג הטינטון (טיניטוס בלעז).

מאת: אירית בן צבידיני עבודה22/03/101667 צפיות
לעיתים גם עובדים וותיקים שנחשבו למסורים ובעלי תפוקה גבוהה עלולים להגיע לנקודה בה הם מפוטרים או מסווגים על ידי המעסיק כעובדים הנמצאים "צעד אחד לפני פיטורין". אחת הסיבות לכך יכולה להיות ירידה משמעותית בתפקוד המקצועי עקב טיניטוס (רעשים באוזניים או בראש) או סחרחורת קשים.

מאמרים נוספים בנושא בריאות ורפואה כללי

מאת: אבי דוידיבריאות ורפואה כללי04/01/223692 צפיות
איך בוחרים נכון קלנועית שמתאימה לכם ופותרת את בעיית הניידות.

מאת: tiloniבריאות ורפואה כללי15/07/214127 צפיות
מה הצעדים שיש לעשות על מנת להעסיק עובד זר בסיעוד? לרשותכם המדריך המלא

מאת: עופר שלובריאות ורפואה כללי24/09/201875 צפיות
היפוגליקמיה, היפרגליקמיה, סוכרת, סוכרת נעורים, סוכרת סוג 2, סוכרת סוג 1

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי31/05/201687 צפיות
חושדים שיש לכם סינוסיטיס? הכנסו וקיראו על התסמינים והאבחון ועל דרכי ההתמודדות עם המחלה.

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי30/03/201932 צפיות
אחת הבעיות שאנשים רבים נאלצים להתמודד איתה במהלך החורף, זה שיעול עם ליחה. מדובר בשיעול טורדני שיכול להפריע על איכות החיים ביום יום וכן על איכות השינה. ד"ר דויטש מביא לכם כמה טיפים לטיפול

מאת: דוד כהןבריאות ורפואה כללי09/02/201652 צפיות
כל אחד מאיתנו, בשלב כזה או אחר בחיים מתמודד עם נזלת. זה קורה בדרך כלל כשאנחנו מקוררים, מצוננים, כשאנחנו חוטפים מחלה כזו או אחרת. אך מדוע אנשים מתמודדים עם נזלת כרונית? הבאנו כמה נקודות חשובות

מאת: שלום כהןבריאות ורפואה כללי27/09/192121 צפיות
כל מי שסובל מאקנה, וכבר התחיל לחפש דרכי טיפול או אפשרויות התמודדות עם האקנה, יודע כי מדובר בתחום רחב מאוד.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica