מהו ורטיגו?
ורטיגו הוא תחושה נורמלית שמתוארת על ידי האדם כתחושה שהוא מסתובב או שהעולם מסתובב סביבו. לרוב הורטיגו קשור לבעיה באוזן פנימית. האוזן הפנימית מורכבת משני חלקים, התעלות החצי העגולות והפרוזדור, שמסייעים לגוף לדעת היכן הוא ביחס לכוח המשיכה.
ישנן שלוש תעלות עגולות למחצה שמיושרות בזוויות ישרות זו לזו ופועלת כגירוסקופ ביחס לגוף. התעלות הללו מלאות בנוזל ומסומנות בעצב, המצופה בקרום קריסטלי שמעביר מידע למוח הקטן, החלק במוח העוסק בשיווי משקל וקואורדינציה.
המוח הקטן מוסיף מידע מראיה ומקצות העצבים בשרירים העוסקים בפרופריוספציה, את התפיסה של תנועה, כדי לעזור למוח יודע איפה זה ביחס לכוח הכבידה ולעולם. בדרך כלל, כשהראש זז, הנוזל בתעלות החצי העגולות משתנה והמידע מועבר למוח. כאשר הראש מפסיק לזוז, הנוזל מפסיק גם כן.
ייתכן עיכוב קל אשר הוא הבסיס לתחושת ורטיגו טיפול שנחווית אצל אנשים לאחר השתתפות במשחקים. כאשר אדם מסתובב בקרוסלה או מסתובב במהירות במעגלים, הנוזל בתעלות מפתח מומנטום ולמרות שהראש מפסיק להסתובב, הנוזל עשוי להמשיך לנוע. זה גורם לסחרחורת או תחושת ספינינג ועלול לגרום לאדם לנפול או למעוד. זה גם יכול להיות קשור להקאות, דלקות או גירוי של הקריסטלים.
לרוב רק התעלה מעורבת והאדם יהיה ללא כל סימפטום כל עוד הוא לא זז.
מה הסיבות לורטיגו?
בעוד יש גורמים רבים לורטיגו, ההבחנה המרכזית היא בין הסיבות המרכזיות של ורטיגו וגורמים פריפריאלים. סיבות מרכזיות מתרחשות בגלל חריגות במוח הקטן.
ההבחנה בין גורמים מרכזיים והיקפיים לורטיגו מחלה היא מושג חשוב בהערכה של בעיות נוירולוגיות. המוח וחוט השדרה מרכיבים את מערכת העצבים המרכזית ואילו מערכת העצבים ההיקפית מתארת ??את העצבים שמחוץ לאזור המרכזי. לפעמים זה קל לעשות את ההבחנה, ובפעמים אחרות זה קשה יותר להבחין בין גורמים מרכזיים והיקפיים.
לדוגמה, אם אדם נפגע במרפק ומתפתח כאב וחוסר תחושה ביד, זה בעיקר בשל המכה הישירה על עצב הגומד במרפק. מדובר בבעיה עצבית היקפית ורוב האנשים לא היו פונים לטיפול רפואי. אם לעומת זאת, הרגל של האדם הפך משותקת וחלשה, ייתכן שהגורם מרכזי (אולי שבץ במוח) או שיכולה להיות סיבה היקפית (סכיאטיקה או פגיעה עצבית).
האורינטציה שלנו בחלל, ולכן האיזון או שיווי המשקל שלנו, נמדד בעיקר על ידי שלוש מערכות חושיות:
מערכת העיניים (ויזואלית)
מערכת שיווי המשקל (הוסטיבולרית) של האוזן הפנימית. המערכת החושית כוללת תנועה, לחץ, ומיקום (פרופריוספציה). חיישנים במפרקים, שרירים ועור. שלוש מערכות אלו ברציפות מזינות מידע לגזע המוח ולמוח לגבי מצבנו בחלל ביחס לכוח הכבידה והעולם. גזע המוח מחבר את המוח לחוט השדרה. המוח, בתורו, מעבד את הנתונים הללו ומשתמש במידע כדי לבצע התאמות של הראש, הגוף, המפרקים, והעיניים. כאשר כל שלוש מערכות החישה והמוח מתפקדים כראוי, התוצאה הסופית היא מערכת שיווי משקל בריאה.
קלט חזותי מראה את המוח בזמן שהוא בחלל, לאיזה כיוון הוא פונה, לאיזה כיוון הוא נע, ואם הוא מוטה או עומד ישר. משימות פשוטות כמו הליכה והרמת אובייקט הן הרבה יותר קלות אם אנחנו יכולים לראות את סביבתנו. הרגשה של מחלת ים היא בעיה הנובעת מתקשורת לקויה בין מערכת ראייה בריאה ומערכת אוזן פנימית בריאה (המערכת הוסטיבולארית). בנסיבות אלו, האוזניים אומרות למוח שיש תנועה, בזמן שהעיניים רואות את הסביבה הקבועה של תא הנוסעים. שינויים בחדות ראייה, גלאוקומה וקטרקט הן דוגמאות לבעיות ראייה שאצל אנשים מסוימים אשר עלולות לגרום הפרעה באיזון (ורטיגו).