היום מתברר שטיפול של השתלת שיניים ביום אחד לא רק מחזיר את יכולת התפקוד של הלסת למטופלים אלא בעל חשיבות גדולה של שמירה על בריאות עצמות הלסת.
על מנת להבין איך קורה שטיפול כירורגי של השתלת שתלים דנטליים משפיע בצורה חיובית כזו על בריאות הלסת שלנו, אנחנו חייבים בראש ובראשונה להכיר את תפקידן של עצמות הלסת שלנו והתהליכים הקורים בהן.
עצמות הלסת, הבסיס לשיניים בריאות
עצמות הלסת התחתונה והעליונה הן הבסיס שעליו יושבת מערכת השיניים שלנו, כשכל שן שלנו מחוברת דרך השורש ישירות אל עצם הלסת.
זו הסיבה שהשתלים הדנטליים הסטנדרטיים בנויים בצורה של בורג. השתל הדנטלי מוברג על ידי רופא השיניים במהלך השתלת שיניים אל המקום שבו היתה בעבר השן החסרה.
בניגוד לתפיסה של מרבית האנשים עצמות הלסת שלנו ובכלל עצמות הגוף הן איברים דינמיים שעוברים תהליכים חוזרים ונשנים של פירוק ובנייה ע"י הגוף. במצב תקין כשיש לנו שיניים טבעיות בפה נוצר איזון בין תהליכי הבנייה לבין תהליכי הפירוק של עצמות הלסת והן שומרות על העובי והחוזק שלהן. אך כשנוצר מצב של חיסרון בשיניים מתחיל תהליך הפוך.
הגוף מזהה שיש מחסור בשיניים ומפרש זאת כחוסר צורך שלנו בעצמות הלסת שכן כל תפקידן הוא החזקת השיניים שלנו. לכן, במצבים כאלו מתחיל תהליך מואץ של פירוק בעצמות הלסת וספיגת מרכיביהן לגוף לשימוש במקום אחר.
התוצאה הישירה של תהליכי פירוק אלו היא שחיקה הולכת וגדלה של עצמות הלסת שהולכות והופכות דקות יותר ויותר. שימוש בשיניים תותבות לדוגמא רק מחמיר את המצב כיוון שמבחינת הגוף, עדיין שום דבר אינו מחובר לעצמות הלסת ולכן אין שום מניעה להמשיך ולפרק אותן.
אז למה דווקא השתלת שיניים חשובה במקרים כאלו?
כפי שכתבנו השתלת שיניים היא פעולה בה מעוגנים לעצמות הלסת שתלים דנטליים במקום השיניים החסרות. פעולה זו יוצרת מצב שבו הגוף מזהה עיגון של שיניים לעצמות הלסת ומפרש זאת ממש כמו במקרה של שיניים טבעיות, כלומר שעצם הלסת עדיין מתפקדת וחיונית כבסיס למערכת השיניים.
האפקט המיידי של השתלת שיניים הוא עצירת התהליך המואץ של פירוק עצמות הלסת. מסיבה זו ממליצים רופאי שיניים רבים על ביצוע השתלת שיניים ללא עיכובים על מנת למנוע בעתיד מצבים קיצוניים של חוסר עצם.