תסמונת של עצירות מבוגרים היא מצב של עצירות בקרב האוכלוסייה הבוגרת אשר מתבטאת בקושי במתן צואה או בתדירות של פחות משלוש יציאות בשבוע במשך תקופה של שבועיים או יותר. עצירות מוגדרת כתסמונת ולא כמחלה על אף שקיימים מצבים רפואיים שיכולים לגרום עצירות מבוגרים, כגון הפרעות עצביות, הפרעות מטבוליות או אנדוקריניות ועוד. ישנם מקרים בהם גורמות לתסמונת עצירות תרופות הניתנות לטיפול במחלות אחרות במיוחד אם נעשה בהן שימוש ממושך לאורך זמן רב. במקרים כאלה נותן הרופא המטפל נגד עצירות תרופות המיועדות לטיפול בתסמונת זו.
עצירות נגרמת בשל ספיחה של נוזלים מהצואה הנמצאת במעי הגס או במצב בו הנפח שלה קטן ולא נוצר רפלקס פינוי הגורם לתנועת מעיים טבעית אשר דוחפת את הצואה החוצה דרך הרקטום. במקרים כאלה המעי ממשיך לספוח נוזלים מהצואה שהופכת לקשה יותר והגוף מתקשה להפרישה. מצב זה יכול להיות מסוכן אם הוא נמשך לאורך זמן שכן עם הזמן עלולים להופיע טחורים, ורידים ברגליים, דלקת בתוספתן ועוד. הרפואה המערבית עושה שימוש נרחב בתרופות מרשם המיועדות לצורך טיפול בעצירות , אך ניתן להקל על עצירות באמצעות תזונה נכונה וסיגול אורח חיים בריא.
התרופה הטבעית הטובה ביותר לצורך טיפול בעצירות היא המזון שאנו צורכים, כאשר מזונות עשירים בסיבים תזונתיים הם האמצעי היעיל ביותר למקרים אלה. סיבים תזונתיים הם רכיבי מזון שהגוף לא יכול לעכל אך בזמן שהותם במעי הם סופחים נוזלים, מתנפחים ומסייעים לגוף להיפטר מהצואה על ידי הגדלת הנפח שלה, תוך יצירת לחץ על דפנות המעי והפעלת רפלקס הריקון. אכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים צריכה להיעשות לצד שתייה של מים בעת האכילה ובמהלך היום.
סיבים תזונתיים נמצאים בפירות טריים ומיובשים כגון שזיפים ותאנים, בירקות טריים, בירקות שורש (תפו"א, בצל, גזר), בקטניות כגון אפונה, סויה, שעועית וגם באגוזים ושקדים. זרעי פשתן טחון מהווים גם כן מקור מצוין לסיבים תזונתיים כאשר ניתן להוסיף אותם לדגני הבוקר, או ליוגורט.