ועדות רפואיות ותאונות עבודה - המדריך
אדם אשר נפגע בתאונת עבודה או כתוצאה ממחלת מקצוע, אשר הגיש תביעה להכרה בתאונה כתאונת עבודה ותביעתו הוכרה, יכול להגיש תביעה להכרה לנכות מעבודה. עמידה מול ועדות המוסד לביטוח ביטוח לאומי הן שלב מכריע בקביעת הפיצוי שיקבל המבוטח מתאונת עבודה שכן במקרים רבים בית המשפט מסתמך על קביעת ביטוח לאומי בעניין נכותו הזמנית או הקבועה של הנפגע. במאמר זה אסקור את עיקרי השלבים של ועדות ביטוח לאומי, מה קורה בתוך הועדות וכיצד ניתן לשפר את מעמדו של הנפגע עבודה מול הועדה בעזרת עורך דין תאונות עבודה.
ועדה רפואית מורכבת למעשה משני חלקים, החלק הראשון הוא בדיקת המסמכים של הנפגע והחלק השני הוא בדיקה גופנית על ידי רופא.
הצגת הטענות בחלק הראשון של הועדה על הנפגע לתאר את אופן הפגיעה ומידת ההשפעה כתוצאה מהתאונה או ממחלת המקצוע בחיי היום יום על כן, מומלץ לעבור על רשימת ההגבלות ולעלות בפני הועדה את ההגבלות המהותיות תחילה, במידת הצורך ניתן לצרף לעדה מסמך בכתב אשר יצורף לפרוטוקול ובו תיאור של ההגבלות והבעיות מהם סובל כתוצאה מתאונת העבודה.
אילו מסמכים מביאים לוועדה? חשוב לצרף מסמכים ככל שיש להם קשר רלוונטי לתאונת העבודה. כמו כן, חשוב לארגן את המסמכים ברצף כרונולוגי מסודר בהתאם להליך שהתרחש בפועל לדוגמה: תלונת הנפגע הראשונית תסווג כמסמך הראשון, לאחר יכול שיצורפו מסמכים כגון הפניה של רופא לבדיקה רפואית, תוצאות הבדיקה כפי שנמסרו על ידי המכון, פיענוח רפואי של הבדיקה כפי שנמסרו על ידי הרופא ולבסוף המלצות להמשך טיפול רפואי, יש לציין כי ברוב המקרים ועדה רפואית היא עניין של דקות ספורות על כן, היעדר מסמכים רלוונטיים או חוסר סדר עלול למנוע קבלה של החלטה משקפת וממצא בעניינו של הנפגע.
בסיום הצגת הטענות הנפגע על הנפגע לחתום על המסמך אודות פירוט הנסיבות ובעיות מהן הוא סובל על כן, מומלץ לקרוא את המסמך ולוודא שלא הושמט פרט כלשהו.
החלק השני של הועדה מורכב מבדיקה גופנית, הנפגע יחתום על הסכמתו לבדיקה ולאחר בדיקה גופנית קצרה יגיש הרופא את מסקנותיו אשר משקללות את תלונות הנפגע, המסמכים המגבים בתיק והבדיקה הרפואית ולפיכך יקבעו אחוזי הנכות של הנפגע. על כן, יש לשים לב במיוחד לעניינים הבאים:
··אין להתעמת עם נציגי הועדה בכל מקרה אף אם הם אינם מסכימים עם דעתך, שכן מדובר בבזבוז זמן יקר שכן משך הועדה כפי שכבר הזכרתי הוא דקות ספורות.
· יש להתעכב על הבעיות הרפואיות אשר בגינם ניתן לקבוע נכות ולא להוסיף בעיות רפואיות שאין רלוונטיות לנשוא התאונה.
· חשוב להתעכב בקריאת הפרוטוקול שכן חייבת להיות התאמה בין תלונות הנפגע לבין הרישום בפרוטוקול.
ערעור על החלטת הועדה במידה ולא הושגו התוצאות הרצויות ניתן בהחלט לערער על החלטת ועדה דרג א' של המוסד לביטוח לאומי וזאת על ידי הגשת ערעור תוך 60 ימים. בערעור יושבים 3 רופאים בשונה מהועדה הראשונה המורכבת מרופא ונציג. חשוב ביותר לדעת! בסמכותה של הועדה המערערת גם לבטל אחוזים שנקבעו בוועדת דרג ראשון לדוגמה: נפגע אשר הוחלט בעניינו בוועדה הראשונה כי נכותו הקבועה בשל תאונת העבודה היא 30% רשאית הוועדה לערעורים להחליט כי הוועדה הראשונה שגתה ולהוריד את אחוזי הנכות ל 20% לצמיתות על כן, טרם הגשת תביעה לנכות הן עבור ועדה דרג א' והן ועדה דרג ב' מומלץ להיעזר בעורך דין תאונות עבודה המתמחה בייצוג נפגעי עבודה וזאת כדי למצות את מירב הזכויות כתוצאה מתאונת העבודה.
הכותב הינו עורך דין רשלנות רפואית רועי סגל המתמחה בתחומי תאונות דרכים, רשלנות רפואית ותאונות עבודה.