האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים קובע כי יש להגיש בקשה לצו ירושה רק ללשכת רשם הירושה שבאיזור סמכותו היה מקום מושבו של המוריש. במקרה של תושב זר, הגשת הבקשה תתבצע ללשכה הנמצאת במקום בו נמצאים נכסי הנפטר. את איזור הסמכויות ניתן לברר באמצעות אתר האינטרנט של משרד המשפטים או בעזרת התייעצות עם עורך דין המתמחה בנושא. מעבר לכך, כדאי להכיר את ההנחיות ואת האגרות הנדרשות לצורך הגשת הבקשה. האגרה המרכזית היא עבור פתיחת תיק בעוד אגרה משנית משולמת כנגד אגרת פרסום בעיתון. את האגרות ניתן מטבע הדברים לשלם באמצעות כרטיס אשראי, דרך שירות התשלומים הממשלתי, בסניפי הדואר ובאמצעות שוברי תשלום או בעזרת הפקדה לחשבונות מסוימים של משרד המשפטים. אגרות רשם הירושה מתעדכנות אחת לשישה חודשים וגם פרטים עליהן ניתן למצוא באתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי.
מבחינת הנחיות ספציפיות לגבי מילוי טופס בקשה עבור קבלת צו ירושה, החוק מורה על מילוי הטופס בכתב יד ברור או בהדפסה של מסמך וורד בלבד. סעיפים שאינם רלוונטים צריך המגיש למחוק בצורה נהירה ועל הבקשה יש לחתום רק בפני עורך דין, נוטריון, שופט, דיין או ראש רשות מקומית. אימות חתימה הוא תנאי הכרחי להגשת הבקשה. כדאי לשים לב היטב למילוי כל הפרטים ולהימנע ממצב של עיכובים מיותרים.
מסמכי יסוד וטיפול בבקשה
טופס הבקשה לצו ירושה מוגש על פי החוק בצירוף מסמכי יסוד שהם שני שוברי התשלום כאמור, תעודת פטירה של המנוח וכל יורש אחר שנפטר, יפוי כוח למבקש המיוצג על ידי עורך דין, אישור על הודעות בדואר רשום לכל היורשים ותצהירי הסתלקות מקוריים. במידה ומדובר במנוח שאינו תושב ישראל, יש לצרף גם נסח רישום מקרקעין המעיד על הימצאות נכסים כלשהם על שם המנוח, חותמת אפוסטיל על גבי כל מסמך זר, תרגום נוטריוני לעברית של כל מסמך הכתוב בשפה זרה למעט אנגלית וערבית וחוות דעת של הדין הזר לצד צו פורמלי. את כל המסמכים הללו יש להכין בארבעה סטים של אחד מקור ושלושה העתקים.
הטיפול בבקשה מתחיל לאחר הגשתה בדלפק רשם הירושה בלשכות ובשעות קבלת הקהל המפורסמות באתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי. אפשרות אחרת היא להגיש את המסמכים והבקשה באמצעות שירותי הדואר. הטיפול כולל בדיקה של מסמכי היסוד, הזנת פרטי המנוח למחשב והעברת הנתונים למספר תיק תחת האפוטרופוס הכללי. העתק של הבקשה המקורית מועבר גם לבא כוח היועץ המשפטי וזאת לצורך בדיקה מעמיקה וקביעת עמדתו. העתק שלישי נשלח בחזרה למגיש או לאחד מבאי כוחו כפי שצוינו מראש.
אילו הודעות מפורסמות על ידי היועץ המשפטי לממשלה?
בא כוחו של היועץ המשפטי לממשלה נותן את תגובתו לבקשה תוך 45 ימים מהתאריך שמופיע על המדבקה בבקשה. כדאי להכיר את סוגי התגובות של היועץ המשפטי ואת משמעותן. הודעה על כוונה שלא להתערב בהליכים משמעה שבא כוחו של היועץ המשפטי לממשלה אישר את הבקשה. הודעה על כוונה להתערב בהליכים משמעה בקשה של היועץ המשפטי לממשלה לקיים דיון בבקשה והעברה של התיק לבית המשפט לענייני משפחה. מנגד, דרישת פרטים משמעה חוסר של פרטים מסוימים בבקשה ולפיכך המתנה עד השלמתם.
לסיכום, הטיפול המורכב בצו ירושה מתחיל באיסוף פרטים והגשת בקשה ומסתיים רק לאחר אישור כל הגורמים המעורבים. ניתן לצלוח את התהליך במהירות וביעילות תוך הקפדה על הכללים האמורים בחוק ובאמצעות התייעצות עם עורך דין מומחה.