חפש מאמרים:
שלום אורח
22.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

לתשומת לב יבואני הרכב: זכות המדינה גוברת במאבק בעלות על רכב שחולט

מאת: עו"ד גיל נדלדיני מיסים04/08/20141098 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

אנו מביאים לתשומת לב יבואני הרכב פסק-דין שניתן בבית המשפט העליון לפני זמן מה, בו דחה בית המשפט העליון ערעור של חברת קמור, יבואנית BMW, נגד המדינה.

בפסק-הדין נקבע כי זכותה של המדינה לחלט כספים שהתקבלו ממכירת כלי רכב של מורשעים בדין בגין החוק לאיסור הלבנת הון, התש"ס-2000 וחוק מאבק בארגוני פשיעה, התשס"ג-2003, גוברת על זכות הבעלות של היבואן בכלי הרכב שתמורתו לא שולמה במלואה, אף אם רשם משכון על כלי הרכב.

באופן ספציפי, נקבע כי היבואן לא הוכיח את תום לבו בעסקה, כיוון שידע שהשיקים שקיבל מהמורשעים בדין הושגו על ידי סחיטתן של חברות עסקיות תוך הפרת החוק.

כלומר, למרות שזכות הבעלות של היבואן ברכב הוכחה, עדיין נפסק כי זכותה של המדינה גוברת עליו בשל כך שהכספים הנוגעים לתשלום בעבור הרכב, היו כספים בלתי חוקיים.

עובדות המקרה:

לאחר שבשנת 2007 הורשע אדם בעבירות על פי החוק לאיסור הלבנת הון וחוק המאבק בארגוני פשיעה, ביקשה המדינה לחלט את כלי הרכב מדגם BMW נשוא העבירות, אשר נרכשו למעשה בכספים שנסחטו מחברות עסקיות.

בית המשפט המחוזי נעתר לכך, ואילו היבואן שמכר את כלי הרכב לאדם שהורשע, וקיבל את תמורתו בשיקים דחויים שלא נפרעו, ביקש לערער על ההחלטה. בין היתר, הסתמך היבואן על כך שנרשם לטובתו משכון על כלי הרכב וטען שזכותו הקניינית גוברת מכוח הסייגים שבחוק איסור הלבנת הון וחוק מניעת ארגוני פשיעה.

בית המשפט המחוזי קבע שהיבואן לא עמד בנטל להוכיח את התקיימותם של הסייגים לחילוט. נקבע כי אמנם, ליבואן הייתה זכות קניינית בכלי הרכב בדמות משכון, אך על פי קביעתו של בית המשפט זכות זו לא נרכשה בתום לב כפי הנדרש. בין היתר, מנהל המכירות של היבואן (שהינו אורגן שלה) הורשע בעבירה פלילית בתיקים האמורים יחד עם אותו מורשע שרכש את הרכב. נקבע שעובדה זו מצביעה על ידיעה של היבואן לפעילותו הפלילית של הרוכש וככזו פוסלת את תום ליבו.

הכרעת בית המשפט העליון:

בית המשפט העליון קיבל את קביעותיו העובדתיות ואת מסקנותיו המשפטיות של בית המשפט המחוזי ודחה את ערעורו של היבואן.

בין היתר, פסק בית המשפט כי כיוון שמימון רכישת כלי הרכב נעשה בשיקים שנסחטו, הרי שהם בחזקת "רכוש שהושג, במישרין או בעקיפין... כתוצאה מביצוע העברה", כלשון סעיף 21(א)(2) לחוק איסור הלבנת הון, דבר שמאפשר את חילוט כלי הרכב (או הכספים ממכירתם) על פי החוק.

אולם, ובמסגרת ההגנה על זכויות הקניין (להבדיל מזכות חוזית בלבד) שהינה כידוע זכות יסוד שזכתה להגנה חוקתית, נקבעו בחוקים הללו סייגים לחילוט, כאשר נטל השכנוע להוכחתם מוטל על הטוען לזכות ברכוש.

על פי הסייג שנטען בענייננו, בית המשפט לא יצווה על חילוט רכוש כשהטוען לזכות ברכוש הוכיח את זכותו הקניינית ברכוש, והוכיח שרכש את הזכות הקניינית אחרי ביצוע העבירה, בתמורה ובתום לב.

בענייננו, אומצה מסקנת המחוזי לפיה היבואן הוכיח את זכות הקניין שלו בכלי הרכב לאור המשכון שנרשם, אך הוא לא עמד בנטל להוכיח שהזכות נרכשה בתום לב, לא הביא עדים ולא הגיש תצהירים. לעומת זאת נסיבות המקרה הצביעו על מודעות בעוצמה חזקה מצד היבואן הן לאופיו של הארגון והן לכך שהשיקים הושגו בעבירה.

יש לציין כי על פי פסיקת בית המשפט לא נדרשת מודעות של בעל הזכות לכך שהשיקים המסוימים הם פרי סחיטה. אלא, "די במודעותו לכך שמדובר בארגון פשיעה הכולל במסגרתו פעילות עבריינית ענפה לרבות סחיטת כספים, כאשר לכך נוספות אינדיקציות לכך שהשיקים המסוימים נסחטו".

יחד עם זאת, נקבע כי לא כל מצב שבו מתבצעת עסקה מסחרית בין סוחר לבין אדם "בעל תדמית שלילית בעיני הציבור" יוביל למסקנה שהסוחר פעל שלא בתום לב. מעבר לכך, מציין בית המשפט כי "גם מודעות לכך שאדם הוא עבריין אינה מנביעה בהכרח מודעות לכך שהכסף שבו הוא משתמש הוא תוצאה של עבירה".

בסופו של דבר נדחה הערעור והיבואן חויב בהוצאות משפט של 20,000 ש"ח.

[ע"א 7025/12 קמור רכב (1990) בע"מ נ' מדינת ישראל (פורסם ביום 25.5.2014), הרכב השופטים סולברג, ג'ובראן וזילברטל]

* * *

הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל  Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089848.


 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד גיל נדל הכותב הינו עורך דין העוסק בדיני יבוא ויצוא, מסים עקיפים, דיני סחר חוץ, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני, ומשמש כיועץ המשפטי של לשכת סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים – תל אביב. ניתן להוריד מאמרים נוספים פרי עטו של עו"ד גיל נדל באתר האינטרנט: www.nadel-law.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד גיל נדל

מאת: עו"ד גיל נדלמכס02/08/232768 צפיות
יבואנית נייר, חברה בע"מ, הגישה תביעה נגד רשות המסים, להשבת תשלומי מכס ששילמה בגין שינוי סיווג נייר מיובא, אשר אותו סיווגה התובעת בעת הייבוא כפטור מתשלום מכס.

מאת: עו"ד גיל נדלמכס19/07/232688 צפיות
בית משפט השלום באשקלון קיבל תביעה של יבואן, שהוכיח כי חברות השילוח ועמילות מכס שאיתן התקשר אחראיות מכוח פעולותיהן ורשלנותן לנזקים שנגרמו לו עקב אי התאמה בין תכולת המכולה שייבא לבין המסמכים שהוגשו למכס שהביאה להחרמת המשלוח.

מאת: עו"ד גיל נדלמכס17/07/236017 צפיות
יבואן זעיר הגיש עתירה, להורות למשרד התחבורה לחדש רישיון רכב זמני שפקע, וזאת בחלוף המועד שניתן היה לחדש את רישיון הרכב בהתאם לדרישת תקנה 282(א)(3) לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 ("תקנות התעבורה") . בית המשפט קבע כי משרד התחבורה התרשל בכך שלא עדכן את היבואן כי רישיון הרכב שקיבל הוא זמני ולכן יש לראות את הרישיון הזמני כקבוע.

מאת: עו"ד גיל נדלמכס24/11/222533 צפיות
תובעת הגישה תביעה נגד חברת שילוח ובלדרות ישראלית וכנגד חברה המנהלת את מסוף המטענים בנמל התעופה בן גוריון, בטענה כי משלוחים שהזמינה התובעת מסין לישראל, בעיצומה של מגיפת הקורונה, התעכבו בהגעה לישראל.

מאת: עו"ד גיל נדלמכס20/11/222659 צפיות
בסקירה זו נסקור את פסק דינו של בית המשפט השלום בפתח תקווה שדן בבקשה להחזרת התפוס, במסגרתה נדרש בית המשפט לשאלה האם התפוס, מוצר עשוי פלסטיק בדמות חזיר בר ועטוף בשיער אמיתי של בעל חיים, הינו חפץ נוי המותר בייבוא או שמא פוחלץ בעל חיים, האסור ביבוא וכיוצא מכך, נתפס על ידי רשות המכס כדין.

מאת: עו"ד גיל נדלמכס17/11/222528 צפיות
לאחרונה במסגרת בקשה שהגישה חברת ספנות לעיכוב הליכים בתיק תביעה שנפתח נגדה בגין נזקים למטען, קבע בית המשפט כי אין לקבל טענה של צד להסכם הטוען שלא ראה את התנאים הכלליים של ההסכם אפילו אם תנאים אלו הופיעו רק במסמך חיצוני או באתר האינטרנט של הצד השני, ובלבד שההסכם שבידיהם הפנה למקום בו מופיעים התנאים הנוספים.

מאת: עו"ד גיל נדלמכס06/11/222501 צפיות
במאמר זה נסקור את פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות בכפר סבא, שקיבל את עמדת התובע, אדם פרטי שביצע ייבוא אישי, לפיה התנהלות הרשות בעניינו גרמה לו לנזק כספי ולעוגמת נפש.

מאמרים נוספים בנושא דיני מיסים

מאת: בנימין קלינגרדיני מיסים14/01/222248 צפיות
פורסם תזכיר חוק הכולל שורת תיקונים בחוק מיסוי מקרקעין נושא מיסוי מקרקעין תאריך פרסום 13.01.2022 תזכיר חוק שפורסם היום (ה') 13.1.22 להערות הציבור כולל שבעה תיקונים מוצעים בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) שמטרתם עידוד מכירת קרקעות לבנייה למגורים, הרחבת מדרגות מס הרכישה לרוכשי דירה יחידה ותיקון עיוותי מס שונים. התיקונים המוצעים צפויים לעודד מכירת דירות מגורים בטווח הקרוב ומתוך שאיפה להביא להגדלת היצע ולהורדת מחירי הדירות. התזכיר פתוח להערות הציבור עד 3/2/22 בשעה 23:59

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201248 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201268 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201513 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201153 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201206 צפיות
רשות המסים קיבלה מידע על חשבונות של 35 אלף ישראלים בארה"ב

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201079 צפיות
נציבות תלונות הציבור על שופטים והמפקח לפי סימן ה' 1 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד- 1984 הכפופה למשרד המשפטים פרסם חוברת הסבר על חובת הגשת הצהרת הון של שופט.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica