מחלת האוסטאוארתריטיס (שחיקת סחוס הברך), מופיעה בקרב מבוגרים רבים. הסקרים מציגים כי בקרב 40% מהגברים והנשים מעל גיל 60 ישנם סממנים ראשונים של שחיקת סחוס. הגורמים הישירים לבעיה אינם ידועים.
במטרה לעכב או למנוע את התפתחותה ממליצים הרופאים על פעילות גופנים סדירה אשר כוללת רכיבת אופניים, הליכה עם נעליים מתאימות. סממני המחלה הם כאבים באזור הברך המביאים עמם קשיים בהליכה ותנועה. אפשרויות הטיפול נעות בין טיפול שמרני וטיפולים אקטיביים יותר.
הגורמים לשחיקת סחוסים בברך
כאמור, הגורם הישיר לתופעה טרם התגלה. אך ישנם מספר גורמי סיכון אשר מעלים באופן משמעותי את הסיכויים לפתח שחיקת סחוס. הגורמים הם : השמנה, עבר של שברים באזור, מחלות זיהומיות, מחלות של מערכת החיסון ובעיות בזרימת הדם אל המפרקים.
כמו בעיות ברכיים אחרות, גם כאן, הסימפטום המשמעותי ביותר הוא כאב. תחילה, הכאבים מופיעים בתחילת הפעילות הגופנית וחולפים לאחר זמן קצר. בהמשך, התופעה מחמירה והכאבים הופכים חמורים וכושר הניידות מוגבל.
אפשרויות טיפול בשחיקת סחוס בברך
א. פעילות גופנית כמו הליכה או רכיבת אופניים תחזק את שרירי הרגליים ותמנע את השחיקה. בשלבים מתקדמים של המחלה, מומלצת פעילות גופנית במים. נדגיש כי כאשר הפעילות הגופנית כרוכה בכאב אין לבצעה ללא הנחיה של מטפל מוסמך.
ב. טיפולי פיזיותרפיה ורפואה משלימה משמשים ללימוד תנועות נכונות ושיפור תנועת המפרקים. ייצוב המפרקים יביא להקלה משמעותית בכאב.
ג. פרט לשרירים אשר עוטפים את הברך, כדאי יהיה לחזק גם את שרירי הירך.
ד. הזרקת סטרואידים.
טיפולים שמרניים:
הטיפול השמרני הוא המועדף על רוב הרופאים. בגילאים מבוגרים, כושר ההחלמה של הגוף אינו מהיר. כל רופא יעשה כל שבאפשרותו בכדי להימנע מהליכים כירורגיים הדורשים שימוש בחומרי הרדמה ותקופת החלמה ממושכת. במידת האפשר, שחיקת סחוס מטופלת בצורה שמרנית תוך שימוש בתרגילי פיזיותרפיה, התעמלות במים, פעילות לחיזוק המפרקים ושימוש במשככי כאבים.
טיפולים פולשניים:
המעבר אל שימוש בסטרואידים או ניתוח מתבצע כאשר לאחר שהטיפול השמרני לא הצליח להביא תוצאות מתאימות. במקרים בהם הרופא המטפל ממליץ מיד על ניתוח כדאי יהיה לפנות לקבלת חוות דעת נוספת של רופא מומחה ברכיים.