הסינוסים הינם חללי אוויר הממוקמים מסביב לאף, בתוך עצמות הפנים.הסינוסים מרופדים ברירית, אשר יוצרת חומר צמיגי, המופרש החוצה מהסינוסים,אל תוך חלל האף. במקרים של דלקת, אלרגיה או פוליפים הריר שנוצר בסינוסים,אינו מופרש החוצה, מצטבר ועל כן, עלול להזדהם. זיהום מסוג זה, נקרא סינוסיטיס והוא מלווה בכאבים עזים ונזלת בגוון צהבהב ירקרק.
ישנםמקרים בהם הדלקת היא כרונית וחוזרת על עצמה ותרופות אנטיביוטיות לא עוזרותכמו גם צורות טיפול אחרות. במקרים אלו, ישנו צורך בביצוע ניתוח בסינוסיםלמטרת ניקוי המפגעים.
ניתוח בסינוסים נעשה על ידי הכנסת צינור, שבקצהו מצלמה, לתעלת האף. מכשיר זה נקרא אנדוסקופ.
בעזרתהאנדוסקופ ניתן לראות את חלל מערות האף, הסינוסים, בצורה ברורה. כאשרהרופא מזהה את מקור הבעיה, יש לו את האפשרות להסיר את האזור הנגוע באופןממוקד, לנקות את הריר שהצטבר ולהותיר את חלל הסינוס נקי ומאוורר שנית.במידה וקיימים פוליפים בחלל האף, רופא אף, אוזן גרון, יסיר גם אותם.
הניתוחמתבצע בהרדמה מקומית או כללית ואורך בין שעה וחצי לשעתיים. לאחריו, ישנההקלה מידית בתחושת הכאב, אתה הגיע המטופל. כמו כן, במהלך הניתוח, לשם ביצועהפעולה, הרופא מרחיב את הפתחים של הסינוסים וכך מאפשר למעבר יותר טוב שלהריר שהצטבר גם לאחר הניתוח.
בעבר, ניתוח לניקוי הסינוסים היה מצריך חתך בפניו של המטופל. מיותר לומר, שחתך מותיר צלקות וההחלמהמניתוח שכזה, היא הרבה יותר ארוכה. כיום, הטיפול בעזרת אנדוסקופ הינו חדשניונעשה ללא חתך. יחד עם זאת, מאפשר לאבחן את הבעיה ובו זמנית, גם לטפל בה.
לפני ניתוח סינוסים על המטופל להיות בצום מוחלט. כמו כן, יומיים לאחר הניתוח, כמו גם בזמןההתאוששות, על המטופל להיות עם טמפונים בחלל האף. הטמפונים נועדו כדי לספוגנוזלים, שהאף עתיד להפריש בעקבות הניתוח.
כדי לעבור ניתוחסינוסיטיס, המטופל יאושפז בבית החולים ליומיים, לביקורת, אשר בזמנה ישנוצפי לתחושות לא נעימות באזור האף, המלוות בהפרשה. בנוסף בימים הראשוניםלאחר הניתוח, תיתכן רגישות בשיניים ובגשר האף. שתי תופעות אלו, חולפותמעצמן, ללא צורך בהתערבות רפואית או טיפול.
ההחלמה מניתוח לאחרהשחרור מבית החולים מצריכה מנוחה של שבוע, בהוראת רופא, תוך הימנעות ממיםחמים הן באוכל והן במקלחת. כמו כן, שטיפה מרובה של חלל האף במי מלח, תעזורלמנוע בצקות או מריר להצטבר. בנוסף רצוי לא לעשות כל פעילות גופנית במשךחודש ולא לסחוב משאות כבדים.
כמו לכל הליך רפואי, גם לניתוח בסינוסיםישנם סיבוכים אפשריים כמו דימום מסיבי, דליפה של נוזל המוח מחלל האף עקבפגיעה ברצפת הגולגולת במהלך הניתוח, הפרעות בראייה כתוצאה מפגיעה בארובתהעין, פגיעה בעצבי הפנים, דלקת קרום המוח ואובדן חוש הריח. בנוסף, עלוליםלהיות סיכונים כמו צלקת בחלל האף, חום, תחושה של אי נוחות ונקב במחיצת האף.
עלאף הסיבוכים, שיעורי ההצלחה של ניתוח סינוסיטיס הוא של 90 אחוזים וביצועניתוח מסוג זה, יכול לשפר את איכות החיים למטופל, שסובל מדלקות חוזרותונשנות.