מדוע מגיעים גייז / הומואים, דו מיניים ומתלבטים לטיפול, ובאילו צורות טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לקהילה הגאה? במאמר זה אני אסקור כמה מהסיבות הנפוצות, ואתייחס למשמעות של עזרה נפשית בכל בעיה בנפרד.
אחת הסיבות העיקריות שמביאה אנשים רבים לחפש פסיכולוג היא עצם ההתלבטות בנטייה המינית. מטופלים רבים שמגיעים אליי שואלים "האם אני הומו או שזו רק אפיזודה חולפת?" "האם אפשר לשנות נטייה מינית?" בכל מקרה לגופו, אני מברר עם המטופל את הגורמים בעטיים הוא סבור שהוא גיי, ומנסה להבין האם מדובר בהומוסקסואליות נסיבתית (ראה מאמרי הקודם), בהתנסות המאפיינת את גיל ההתבגרות או בנטייה מולדת שאינה ניתנת לשינוי. במקרה שמדובר בנטייה מולדת אין אפשרות לשנותה, אבל בהחלט אפשר ללמוד לחיות חיים מספקים מאוד כדו מיני או גיי.
בעיה נוספת בגללה מגיעים לטיפול היא חוסר בטחון ודימוי עצמי נמוך. זו לא בעיה שמאפיינת רק הומואים, אבל היא נפוצה מאוד בקרב הומוסקסואלים. רבים מהמטופלים המגיעים אליי מרגישים נחותים ביחס לאחרים, לא כשירים, ונחותים בשל היותם הומואים או לסביות. הם מרגישים שהנטייה המינית שלהם מהווה חסרון ומקשה עליהם. לעיתים קרובות הם סבלו הצקות כילדים ונערים, והפנימו תפיסה לפיה הם "פריקים". הם ממשיכים את השנאה שחוו כלפיהם בעצמם ומנציחים אותה. טיפול פסיכולוגי הוא דרך יעילה מאוד לשנות תפיסות עצמיות מעוותות, ולאמץ ראייה מציאותית וחיובית יותר של עצמנו.
בעיה נוספת היא הסוד שבלהיות גיי. גייז רבים מסתירים את נטייתם המינית מהסביבה הקרובה, מהמשפחה והחברים, ומוצאים עצמם בודדים ומנותקים. האם נכון תמיד לצאת מהארון? נסיוני כמטפל לימדני שאין כמעט שום דבר שנכון לכולם. יתרה מזאת, חשוב מאוד התזמון! מצאתי שישנם מטופלים שהחיים בארון מקשה עליהם מאוד, ולאחר שיצאו מהארון חייהם השתנו לבלי הכר. הם מספרים שלמרות החשש הכבד שהיה להם לפני שיצאו מהארון, הם מאושרים מההחלטה, ומרגישים שמעמסה כבדה ירדה מעליהם. שהם ממש נולדו מחדש. לעומתם, ישנם מטופלים שמסיבות משפחתיות, מקצועיות או אחרות החליטו לא לצאת לפי שעה מהארון, ואני יכול להבין את סיבותיהם. אין הדבר אומר שלנצח ישארו בארון, אבל לפעמים לא בשלה לכך השעה.
להיות הומו לא אומר להיות בודד! למרות זאת, הומואים רבים לא מצליחים למצא זוגיות. הם נשאבים לעיתים לתוך מעגל אינסופי של הכרויות וסטוצים, מחליפים בני זוג לעיתים קרובות, ובסופו של דבר מוצאים עצמם בודדים למדי. בטיפול אנחנו חושפים את הקשיים במציאת זוגיות. הסיבות לקושי משתנות מאדם לאדם. ישנם אנשים שבתוך תוכם חוששים מאינטימיות. אחרים סובלים מדימוי עצמי נמוך שגורם להם להרגיש שאינם ראויים לבן זוג אוהב. ישנם גייז שלא זכו לראות בבית בו גדלו מודל תקין של זוגיות, ולכן מתקשים לייצר זוגיות יציבה בעצמם. הסיבות רבות כמספר המטופלים. על מנת למצא זוגיות, יש לגלות מה בדיוק הסיבה בגללה לא מצליח המטופל למצא זוגיות ולטפל באותה סיבה באופן ממוקד.
בעיה נוספת שאיתה מתמודדים גייז היא הכמיהה לילד, והקשיים הסובבים תהליך של הורות משותפת או פונדקאות על מנת להגשים את החלום. טיפול פסיכולוגי במקרה זה ישמש בעיקר לתמיכה במטופל וחיזוק המשאבים הפנימיים שלו. בטיפול יוכל המטופל להעזר במטפל לצורך קבלת ההחלטות הנכונות הנוגעות לתהליך, וישנן החלטות רבות לקבל בדרך הארוכה והמורכבת למימוש חלום ההורות.
מטרתו של טיפול פסיכולוגי, כפי שאני רואה ומיישם זאת בטיפול, היא בראש ובראשונה לפתח מודעות לעצמנו, כדי להכיר את הדפוסים שלנו שפוגעים בנו, ולאמץ אסטרטגיות התמודדות יעילות יותר. במקרים בהם לא ניתן לשנות דפוס בעייתי, עלינו ללמוד לקבלו ולהשלים עימו, וזה לעיתים אתגר גדול עוד יותר מלשנות דפוסים לא רצויים.