מהי מחלת דילול עצם / אוסטאופורוזיס
כמו רקמות אחרות, גם העצם נמצאת כל הזמן בתהליך של התחדשות, כאשר אמורה להישמר מסת העצם במהלך תהליך זה. אצל כל אדם כמות ומסת העצם שונה וזאת בעקבות אלמנטים של תורשה וסביבה. בעקבות משתנים מסויימים מסת העצם יכולה לרדת וקצב הפירוק של העצם עולה על קצב הבנייה וכך למעשה מתחילה מחלת דילול עצם. מחלה זו שכיחה בעיקר אצל נשים בגיל הבלות, בו האיזון ההורמונלי בגוף משתנה בעקבות הפסקת המחזור. מצב זה יוצר שינוי משמעותי במבנה העצם ולמעשה יכול להוביל לירידת הצפיפות שלה.
הגורמים למחלת דילול עצם / אוסטאופורוזיס
ישנם מספר גורמים שונים אשר יכולים להוביל למחלת דילול עצם והם לדוגמא:
- תורשה- במידה וישנם קרובי משפחה שחלו במחלת דילול עצם, הסיכוי שגם אנחנו נחלה בה הוא גבוה יותר, שכן מבנה העצם והשינויים הנגרמים לו הוא תורשתי.
- מין- ידוע שאצל נשים הסיכוי לחלות בדילול עצם הוא גבוה יותר, שכן אחד הגורמים העיקריים לשינוי במבנה העצם הוא חוסר איזון הורמונלי, אשר מאפיין בעיקר נשים בגיל הבלות כאשר המחזור מפסיק.
- מוצא- גם למוצא של האדם יש השפעה על הסיכון לחלות במחלת אוסטאופורוזיס, כאשר אנשים ממוצא אירופאי או אסיאתי חשופים יותר למחלה זו.
- גיל- מסת העצם שלנו נקבעת באופן סופי בגיל העשרה עד שנות העשרים לחיינו. לאחר מכן נרשמת ירידה מתמדת וטיבעית בתהליך בניית העצם. ככל שנתבגר אנו חשופים יותר למחלה, מכיוון שבגיל מבוגר ידוע שתהליך פירוק העצם משמעותי יותר מאשר תהליך בניית העצם. הסיבה שישנם אנשים מבוגרים שחולים במחלה וישנם כאלה שלא, היא בן השאר בכמות מסת העצם המקסימלית אליה הגיע האדם בצעירותו.
- כושר גופני- ידוע שלפעילות גופנית יש חשיבות רבה בהקשר של בריאות האדם. גם בנושא של מחלת דילול עצם יש לפעילות גופנית חשיבות מכרעת. אדם שלא נמצא בכושר גופני בסיסי חשוף יותר למחלת דילול עצם, מאשר אדם שעוסק בפעילות גופנית כלשהי באופן קבוע.
- צריכת חומרים כמו טבק, קפאין ואלכוהול משפיע אף היא על איזון העצמות שלנו ויכולה להוביל ביחד עם גורמים נוספים למחלת אוסטאופורוזיס.
- מסת הגוף- למסת הגוף יש השפעה גם כן על הסיכוי לחלות במחלה זו. ככל שמסת הגוף קטנה יותר והאדם רזה יותר, עולה הסיכוי לחלות במחלת אוסטאופורוזיס.
- חוסר בויטמינים מסוימים כמו ויטמין D, ויטמין K וצריכה נמוכה של סידן.
- תרופות- ידוע ששימוש בתרופות מסויימות או קיומם של מחלות קודמות, יכול להגביר את הסיכוי לחלות במחלת דילול עצם. כך לדוגמא שימוש קבוע בסטרואידים או תרופות המשמשות לטיפול במחלות כמו סרטן השד מעלות את הסיכוי לחלות במחלת דילול עצם.
נכתב על יד חברת אמורפיקל - המשיקים של תוסף הסידןDENSITY