מתי נשתמש במשאבות הביוב?
משאבות ביוב נדרשות בזמן הצפה או למניעת שכמוה. משאבות אלו הינן משאבות טבולות, אשר ממוקמות בדרך כלל בבורות ספיגה ומעבירות את המים המצטברים היישר אל מערכת הביוב הראשית או המאספת. משאבת ביוב נדרש במצבים הבאים :
- פינוי הצפה קיימת - עקב פיצוצי צנרת, הצפת ביוב, חדירת מים אל תוך מבנים וכו'.
- מניעת הצפה - כאשר צנרת מועדת למקרי הצפה. תופעה זו מתרחשת בעיקר כאשר גובה הצנרת נמוך מהגבוה של הצנרת הראשית ומסת המים "חוזרת" לאחור ומתקשה להמשיך לצנרת הביוב הראשית.
- טיפול בבריכות - משאבות ביוב מסוימות נועדו לעבוד בתוך המים באופן מלא, כגון אלו אשר משמשות לטובת תחזוקת בריכות שחיה ונוי.
משאבות הביוב ניתנות לשימוש זמני וחולף (בידי אינסטלאטורים) או לשימוש קבוע למניעת הצפה בבורות ספיגה. משאבות ביוב מתאימות בין היתר להתקנה בחדרים בהם עד כה לא פעלה מערכת מים. באופן זה ניתן להתקין שירותים וברזים במרתפים ומקלטים וליצור יחידות דיור בחדרים הממוקמים מתחת לפני הקרקע.
משאבות ביוב - מנגנון הפעולה
בורות הספיגה נחפרים במקומות אשר בהם מצטברים מים ובהם מותקנת משאבת הביוב. יש להבין כי תפקיד בורות הספיגה הוא לא לאגור את המים אלא פשוט לפנותם כמסה בעת הצורך בעזרת אותן משאבות ביוב. המשאבות טבולות בתוך המים ומופעלות מרגע שמפלס המים עובר את קו הסף, אשר נקבע מראש ובהתאם לממדי בור הספיגה. כל משאבה מצוידת במנוע בעל יכולות שאיבה משתנות כך שיכולת ההתאמה לצרכים רחבה ביותר. מרגע הפעלת המשאבה, "נדחפים" המים במעלה הצנרת עד לירידת המפלס מתחת לקו המינימום וברגע זה מפסיקה המשאבה את פעולתה.
חשוב לציין כי לפני שבוחרים משאבות ביוב יש לוודא כי המשאבה אכן מסוגלת להרים את המים לגובה הרצוי (לגובה הצנרת הראשית) וכי ההספק המאפיין אותה תואם את כמות המים הצפויה להציף את בור הספיגה בסיטואציות שונות.