דוד שמש נקרא כך מכיוון, שהוא פועל ע"י השמש, אותה פעולה נקראת הפקת אנרגיה סולארית. האנרגיה הסולארית בדוד גורמת לחימום המים ומייצרת לנו את המים החמים שאנו משתמשים בהם למספר שימושים, כגון: שימוש ביית במקלחת בכיור, שימוש תעשייתי ועוד. דוד השמש, פותח לראשונה ע"י בוטנאי שוויצרי בשם הוראס בשנת 1777 ומאז רק הלך והשתכלל שהפיתוח שהכי יעיל ואפקטיבי בסופו של דבר של דודי השמש נעשה ע"י ד"ר ישראלי. אם בעבר היה מורכב מעץ ומיכל חימום כיום, הוא כבר מורכב מחומרים הרבה יותר עמידים ומשכוללים אשר משפרים את איכות השימוש בו
את דוד שמש, מרכיבים שני חלקים עיקריים, שהם: מכל המים בוא מתחממים המים והקולטנים אשר קולטים אליהם את חום השמש שבעזרתם תופק האנרגיה הסולארית. דוד השמש, נראה כגליל מוארך שמגיע בגדלים שונים גודל הדוד תלוי, ברמת הצריכה הביתית הנדרשת. אותו גליל דוד השמש עשוי מפלדה אשר בעלת עמידות גבוהה מפני לחץ של מים. מסביב לפלדה, ישנו פח ובין הפלדה לפח ישנו חומר מבודד תרמי שעשוי מפוליאוריתן (תרכובת אשר משמשת לרכיבים בעלי: קשיחות, קשיות וצפיפות) מוקצף. קולט השמש, בנוי בצורת מלבן שעשויה ממתכת וזכוכית או פלסטיק שקוף. בקולטן, ישנו מעבר בו צינור מים שחור. מאחוריו, פח שחור שתפקידו העברה בהולכת חום את החום שנוצר מקרני השמש.
ישנם אזורים בעולם אשר קיימת קרינה מאוד נמוכה של קרני השמש. מצב זה גורם לכך שההפקה של האנרגיה לדוד שמש ע"י קרני השמש היא איננה אפקטיבית. מכיוון, שעל מנת שדוד השמש יתחמם יש צורך בחשיפה לקרני השמש לזמן מסוים של שעות או דקות. מכיוון, שבעיה זו ידועה, ממליצים להתקין בדוד עצמו קולטן שעשוי מצינורות זכוכית בעלי דופן כפולה. מכיוון ששתי הדפנות יוצרות מצב כמו שקיים בתוך מיכל תרמוס ששומר על חום המים. הדופן, שנמצאת כלפני פנים בעלת שכבה שחורה שקולטת חום ומעבירה אותו למים שממוקמים בחלק הפנימי של הצינור. סוג כזה של קולטן שמש לרוב נוכל לראות על גגות הבית או במקום אחר שהחשיפה לשמש בו תהיה מירבית שם יותקן בשיפוע לכיוון דרום שם ישנה החשיפה הגדולה ביותר לקרני השמש, לרוב ניתן יהיה ליראות דוד שמש זה באזור סין.