MRI - בדיקה לכל אחד?
בדיקת MRI היא אמצעי מדויק להפליא לאבחון הגורמים למצוקות שונות, בזכות המידע המפורט שהיא מספקת לגבי הנעשה בתוך המוח, הבטן, עמוד השדרה, החזה ושאר האיברים הפנימיים.
הבדיקה בטוחה לחלוטין, אולם ישנם דגשים ספציפיים עבור אוכלוסיות שונות.
בדיקת MRI לתינוקות
בדיקת MRI לתינוקות לא חושפת את הנבדק לקרינה מייננת שעלולה לפגוע בו, ועל כן היא הבדיקה המומלצת כשמדובר בתינוקות, שגופם, מטבע הדברים, רגיש במיוחד לנזקי קרינה כמו גם נזקים אחרים.
בדיקת MRI מחייבת את הנבדק לשכב ללא תזוזה במשך 30 עד 60 דקות, ולפרקים אף לעצור את נשימתו לכמה רגעים (כדי להבטיח דיוק מקסימלי). באופן טבעי, תינוקות ופעוטות אינם מסוגלים לעשות זאת בזמן ערות ועל כן הם עוברים את בדיקת ה- MRI בהרדמה מלאה. לקראת בדיקת MRI תחת הרדמה יש לצום במשך 6 שעות (ניתן לשתות מים או נוזלים צלולים עד 3 שעות לפני הבדיקה). עבור תינוקות נדרש צום בן 3 שעות.
בדיקת MRI לילדים ולנערים
ילדים גדולים יותר וכמובן נערים כבר לא זקוקים ברוב המקרים להרדמה (אם כי כמובן שכל מקרה לגופו, וכדאי להתייעץ עם הרופא בטרם הבדיקה).
אמנם הבדיקה אינה מכאיבה, וגם אי הנוחות אינה נוראה, אולם ילדים עלולים להילחץ מהשהות בתוך המכשיר הסגור, הרעש שנשמע סביב ובעיקר עקב הסיטואציה מעוררת המתח באופן כללי (גם מבוגרים חשים מתח רב לקראת בדיקה רפואית כמו MRI, קל וחומר ילדים ונערים).
על מנת לסייע להם לעבור את ה- MRI באופן הנעים ביותר שאפשר, מומלץ כי אחד ההורים ייכנס איתם לחדר שבו מתבצעת הבדיקה, ישוחח איתם במהלך שהותם בתוך מכשיר ה- MRI וירגיע אותם במידת הצורך (אגב, גם לטכנאי שמפעיל את המכשיר יש אפשרות ליצור קשר עם הנבדק, וגם הוא מרגיע את מי שזקוק לכך).
בדיקת MRI לנשים בהריון
בניגוד לבדיקת CT, שאסורה על נשים בהריון, ולמעשה אסורה גם על נשים שישנו סיכוי כי הן בהריון גם אם לא התבצעה בדיקה שאימתה את קיומו – אין שום מניעה מנשים הרות לעבור בדיקת MRI, שכן מדובר בבדיקה שמבוססת על שדה מגנטי רב עוצמה ואין קרינה שעלולה להזיק לאם או לעובר.
ישנם מקרים שבהם MRI היא אפילו הבדיקה המומלצת עבור נשים בהריון, זאת בעקבות ממצא מדאיג של בדיקת אולטרא-סאונד או סקירת מערכות, המעורר חשד לבעיה כלשהי בהתפתחות העובר. בדיקת MRI של מוח העובר מאפשרת לשלול את החשד ולהמשיך בהריון בלב שקט, או לחילופין לאשש את החשד ולפעול בהתאם.
בדיקת MRI לחולות בסרטן השד
בדיקת MRI היא כלי יקר ערך לאבחון מוקדם של סרטן השד, מחלה נפוצה במיוחד בימינו (אחת מתשע, כידוע) ושגילוי מוקדם שלה משפר משמעותית את סיכויי ההתגברות עליה.
בנוסף נעשה שימוש ב- MRI של השד כדי לבחון האם טיפולים בסרטן השד נחלו הצלחה ומיגרו את המחלה ולמטרות מעקב אחר חולות שהחלימו (עקב החשש שהגידולים ישובו לתקוף).